Sari direct la conținut

VIDEO: Armata ucraineană confirmă că a dezlănțuit „dronele dragon”: Furtună de foc asupra trupelor ruse

HotNews.ro
VIDEO: Armata ucraineană confirmă că a dezlănțuit „dronele dragon”: Furtună de foc asupra trupelor ruse
O „dronă dragon” lansată în direcția Harkov / Sursa foto: captură video Defense of Ukraine - Twitter.com.

Militarii ucraineni folosesc împotriva forțelor ruse așa-numitele „drone dragon”, care aruncă foc pe câmpul de luptă, a confirmat miercuri Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul a publicat noi imagini care seamănă cu o înregistrare video distribuită pe canalele de Telegram ucrainene și rusești cu doar câteva zile înainte. Înregistrarea arată ceea ce pare a fi o dronă care lansează „o furtună de foc”, cu metal alb și fierbinte, asupra unor soldați ascunși într-o linie de copaci.

Publicația ucraineană Defense Express, axată pe domeniul militar, scrie că drona a fost desfășurată de Brigada 108 de apărare teritorială a Ucrainei, adăugând că imaginile au fost surprinse în apropierea satului Ukrainske, din regiunea Zaporojie.

The Kyiv Independent menționează că nu a putut verifica veridicitatea acestor informații.

Înregistrarea publicată miercuri de Ministerul ucrainean al Apărării a fost filmată de către unitatea Perun din cadrul Brigăzii 42 Mecanizate din Ucraina. Potrivit Ministerului Apărării, „drona dragon” din videoclip operează în sectorul de front de la Harkov.

Un alt videoclip care arată presupusa utilizare a unei astfel de drone pe timp de noapte a fost postat miercuri și de către Brigada Separată 60 din Ucraina, pe Facebook.

„Dronele de atac sunt aripile noastre de răzbunare, aducând foc direct din cer. Ele devin o amenințare reală pentru inamic, arzându-i pozițiile cu o precizie pe care nicio altă armă nu o poate atinge”, a afirmat armata ucraineană, într-o postare pe Facebook.

O serie de relatări sugerează că aceste dronele sunt echipate cu termit incendiar, care este lansat asupra pozițiilor rusești.

Armele cu termit dispersează mii de bucăți mici de metal topit, care arde la temperaturi ce depășesc 2.000 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că unele vehicule blindate pot fi topite.

Dronele ucrainene care aruncă un flux continuu de metal topit într-o astfel de manieră par să fie o altă inovație militară a Kievului.

Rusia a desfășurat arme incendiare similare, cum ar fi bombele cu fosfor alb, interzise de tratatele internaționale, încă de la începutul războiului pe scară largă.

Termitul și alte arme incendiare pot provoca răni devastatoare.

Human Rights Watch scrie că expunerea la astfel de muniții poate duce la „arsuri extinse și atroce, care necesită un tratament dureros”, incluzând aici „leziuni respiratorii cauzate de inflamarea căilor respiratorii și de fumul toxic, infecții, deshidratare extremă și insuficiență organică”.

De la începutul invaziei ruse, Kievul și Moscova au investit masiv în tehnologia dronelor, revoluționând modul în care sunt purtate războaiele.

Pentru forțele ucrainene, aflate în inferioritate numerică, dronele au fost una dintre armele-cheie pentru a lovi navele de război rusești, bazele navale, rafinăriile de petrol și aerodromurile din interiorul teritoriilor ocupate, dar și adânc în spatele liniilor rusești de front.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro