Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 924: Zelenski susține că armata ucraineană își îndeplinește toate obiectivele din Kursk / Ucraina confirmă că utilizează „dronele dragon” împotriva rușilor / Atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Liov

LIVE Război în Ucraina, ziua 924: Zelenski susține că armata ucraineană își îndeplinește toate obiectivele din Kursk / Ucraina confirmă că utilizează „dronele dragon” împotriva rușilor / Atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Liov
Clădire din Kiev, lovită de un atac rusesc Foto: Volodymyr Tarasov / Zuma Press / Profimedia

Rusia a lansat rachete și drone asupra Kievului și a orașului Liov din vestul Ucrainei, nu departe de granița cu Polonia, membră NATO, a declarat miercuri armata ucraineană. Drept urmare, Polonia a activat miercuri aeronave pentru a treia oară în opt zile pentru a asigura siguranța spațiului aerian polonez. Cu o zi înainte, cel puțin 51 de persoane au fost ucise și 180 rănite într-un atac rusesc cu rachete balistice asupra unei instituții militare de învățământ din Ucraina.

SINTEZA ZILEI:

Armata ucraineană folosește „drone dragon” împotriva Rusiei, confirmă Ministerul Apărării de la Kiev

Militarii ucraineni folosesc împotriva forțelor ruse așa-numitele „drone dragon”, care aruncă foc pe câmpul de luptă, a confirmat miercuri Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

Statele Unite i-au plasat miercuri pe lista de sancțiuni pe redactorul-șef al rețelei media de stat ruse RT și pe alte nouă persoane pentru ceea ce consideră că sunt eforturi de ingerință în alegerile prezidențiale din 2024, informează Reuters.

Rusia a bombardat Ucraina cu sute de rachete și drone în ultimele 10 zile, unele surse rusești spunând că acesta este răspunsul Moscovei la incursiunea recentă a forțelor ucrainene pe teritoriul său, în regiunea Kursk, care continuă, scriu Reuters și New York Times.

Zelenski: Armata ucraineană își îndeplinește, în regiunea rusă Kursk, toate sarcinile stabilite

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri seară că armata ucraineană își îndeplinește, în cadrul operațiunilor sale din regiunea Kursk din Rusia, toate sarcinile stabilite, informează Reuters.

„Este foarte important ca absolut toate sarcinile stabilite în operațiunea noastră din Kursk să fie îndeplinite”, a spus Zelenski, în discursul său video adresat națiunii, după ce a vorbit despre rapoartele de pe linia frontului care i-au fost prezentate de către comandantul șef al armatei, generalul Oleksandr Sîrskyîi.

Trei civili au fost uciși, iar alți doi au fost răniți în urma unor bombardamente ucrainene asupra unui sat din regiunea de frontieră Belgorod din Rusia, a acuzat miercuri guvernatorul Viaceslav Gladkov, potrivit Reuters.

Regiunea Belgorod a fost supusă unor bombardamente transfrontaliere frecvente și unor atacuri cu drone în cursul războiului. Aceasta se învecinează cu regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au străpuns granița de vest a Rusiei luna trecută, într-o incursiune pe care forțele Moscovei încă încearcă să o respingă.

Administrația Biden intenționează miercuri să acuze Rusia de un efort susținut privind influențarea alegerilor prezidențiale americane din 2024, prin utilizarea presei conduse de Kremlin și a altor platforme online pentru a răspândi elemente de dezinformare, vizați fiind alegătorii americani, au declarat pentru CNN șase surse familiare cu această chestiune.

Organizațiile care militează pentru apărarea drepturilor animalelor au transmis miercuri că balena Hvladimir, beluga devenită celebră în Norvegia, a fost ucisă de focuri de armă, după ce hamul său ciudat a stârnit suspiciuni că cetaceul a fost antrenat de Rusia ca spion, scrie AFP.

Putin va discuta un contract de furnizare de gaze cu vicepremierul sârb

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că intenționează să discute cu vicepremierul sârb Aleksandar Vulin despre un contract de furnizare de gaze, încheiat cu Serbia, care expiră în martie 2025, informează Reuters.

Putin s-a întâlnit cu Vulin la Forumul Economic Estic, care se desfășoară în portul Vladivostok, situat în extremitatea estică a Rusiei.

Serbia, care a fost bombardată de NATO în timpul războiului din Kosovo din 1999, are legături istorice strânse cu Rusia, dar aspiră de asemenea să adere la UE.

După începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a mers pe o linie fină, condamnând acțiunea militară rusă, dar refuzând să se alăture sancțiunilor europene împotriva Moscovei.

Serbia depinde în mare măsură de livrările de gaze din Rusia, iar monopolul său petrolier NIS este deținut majoritar de Gazpromneft din Rusia, deși încearcă să își diversifice aprovizionarea cu energie.

Într-un comunicat, biroul de presă al lui Vulin nu a menționat discuțiile privind aprovizionarea cu gaze, dar a afirmat că Vulin l-a asigurat pe Putin cu privire la relația Serbiei cu Rusia.

„Serbia condusă de Aleksandar Vucic (…) nu va deveni niciodată membră a NATO, nu va impune niciodată sancțiuni Federației Ruse și nu va permite niciodată ca acțiuni anti-rusești să fie desfășurate de pe teritoriul său”, scrie în comunicat.

Vulin, fostul șef al agenției de securitate de stat BIA din Serbia, se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite pentru că a ajutat Moscova în activitățile sale „maligne” și pentru că are legături cu un traficant de arme și o rețea de trafic de droguri. Vulin a demisionat de la BIA atunci când au fost impuse sancțiunile și a negat comiterea acestor infracțiuni.

Germania nu va slăbi sprijinul său militar pentru Ucraina, a afirmat miercuri cancelarul federal Olaf Scholz, încercând să risipească temerile că Berlinul ar putea dezamăgi Kievul, pe fondul unei restrângeri a bugetului intern și al informațiilor din mass-media privind înghețarea noului ajutor militar german, informează Reuters.

Vladimir Putin anunță că îl aşteaptă pe Xi Jinping în octombrie în Rusia, la summitul BRICS

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că îl aşteaptă pe omologul său chinez, Xi Jinping, în oraşul Kazan în Rusia, la summitul BRICS prevăzut să aibă loc între 22 şi 24 octombrie, exprimându-şi dorinţa de a avea o întrevedere în tet-a-tet cu această ocazie, scrie AFP.

„Îl aşteptăm pe preşedintele chinez Xi Jinping la summitul BRICS. Propun organizarea unei întâlniri de lucru bilaterale în cursul acestor lucrări” ale summitului, a declarat Putin în timpul unei întrevederi cu vicepreşedintele chinez Han Zheng, la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Vladimir Putin şi Xi Jinping sunt parteneri apropiaţi şi au avut numeroase întrevederi de-a lungul anilor pentru a afişa „prietenia nelimitată” între ţările lor, care s-a întărit şi mai mult după declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, notează Agerpres.

Moscova şi Beijingul denunţă la unison ceea ce ele consideră a fi hegemonia americană în problemele internaţionale. Vladimir Putin s-a deplasat în luna mai la Beijing pentru o întrevedere cu Xi Jinping.

China se prezintă ca fiind neutră în conflictul din Ucraina şi susţine că nu livrează niciun fel de arme niciuneia dintre părţile implicate. Însă americanii şi europenii o acuză în mod regulat că oferă Rusiei, vizată de importante sancţiuni occidentale, un sprijin economic crucial pentru efortul său de război.

La summitul BRICS ar urma de asemenea să participe un alt partener apropiat al lui Putin şi rival regional al Beijingului, premierul indian Narendra Modi, care s-a mai deplasat în Rusia în iulie.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avertizat miercuri Statele Unite, răspunzând la o întrebare privind posibila livrare de rachete americane cu rază lungă de acțiune către Ucraina, să nu glumească pe seama „liniilor roșii” ale Moscovei, informează Reuters.

Un total de șase miniștri, inclusiv ministrul de externe Dmitro Kuleba, și-au prezentat demisia, iar parlamentul a acceptat demisiile a patru.

Rada Supremă (parlamentul ucrainean) l-a demis pe Denîs Maliuska din funcția de ministru al justiției al Ucrainei, a anunțat Iaroslav Jelezniak, deputat din fracțiunea Golos 

„Denîs Maliuska a fost demis din funcția de ministru al justiției al Ucrainei.

Acestea au inclus demisiile unui viceprim-ministru responsabil cu integrarea europeană, Olga Stefanișâna, ministrul industriilor strategice care supraveghează producția de arme din Ucraina, Oleksandr Kamişin, și alți doi miniștri, ministrului Justiției Denîs Maliuska și ministrului Ecologiei, Ruslan Strileț, au spus parlamentarii.

Parlamentarii au spus că parlamentul ar trebui să ia în considerare demisia lui Kuleba joi.

Zelenski, despre remanierea guvernamentală: „Avem nevoie de o nouă energie”

Ucraina are „nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia, a afirmat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski pentru a explica remanierea ministerială în curs care îl include și pe şeful diplomaţiei, Dmitro Kuleba, informează AFP şi Reuters.

„Unii dintre ei sunt miniştri de cinci ani şi avem nevoie de o nouă energie”, a declarat Zelenski, care le-a mulţumit miniştrilor la final de mandat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim-ministrul irlandez Simon Harris de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a anunţat miercuri că a acceptat demisia unui vicepremier, a ministrului pentru industrii strategice şi a altor doi colegi ai săi, potrivit Agerpres.

Sesiunea s-a încheiat înainte de a fi discutată demisia ministrului de externe, Dmitro Kuleba, până acum cel mai important nume vizat de remanierea guvernamentală, au mai anunțat membrii parlamentului pe platforma de mesagerie Telegram.

Șapte persoane și-au pierdut viața în urma atacului rusesc asupra orașului Liov, din vestul țării. Primarul din Liov a spus că un bărbat, identificat ca Iaroslav Bazilevich, și-a pierdut soția și cele trei fiice în urma atacului. FIicele au vârsta de 7, 18 și 21 de ani, potrivit Reuters.

„În centrul Europei, Rusia elimină ucraineni prin uciderea unor familii întregi. Rusia ne ucide copii, ne ucide viitorul”, a spus primarul Andri Sadovi.

Rusia a executat trei prizonieri de război în apropiere de localitatea Toretsk din regiunea Donețk, a transmis parchetul general din Ucraina, citat de Kyiv Independent.

Înainte de anunțul privind deschiderea anchetei, un clip video a circulat pe Telegram cu trei soldați care ies dintr-un subsol cu mâinile ridicate. Cei trei sunt imediat preluați de soldați ruși, sunt întinși pe jos și executați sumar.

Ministerul rus al Apărări a declarat miercuri că atacul său asupra unui institut militar din orașul ucrainean Poltava a vizat soldați și instructori străini care au fost implicați în atacuri asupra unor ținte civile din Rusia, potrivit Reuters.

„La 3 septembrie, forțele armate ale Federației Ruse au lansat un atac de precizie asupra celui de-al 179-lea centru comun de instruire al forțelor armate ale Ucrainei din orașul Poltava”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Acesta a precizat că la institut „sub îndrumarea instructorilor străini, au fost instruiți specialiști în comunicații și război electronic din toate părțile și unitățile militare ale forțelor armate ucrainene, precum și operatori ai vehiculelor aeriene fără pilot implicate în lovituri asupra obiectelor civile de pe teritoriul Federației Ruse”.

Numărul deceselor după atacul cu rachete balistice asupra unității militare din orașul Poltava a crescut la 53, relatează Kyiv Independent. Aproape 300 de persoane au fost rănite în urma atacului.

Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat miercuri Occidentul și Ucraina că Rusia va da un răspuns imediat și extrem de dureros în cazul unui atac cu arme cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului său, relatează Reuters.

Rusia a atacat facilitățile energetice din șase regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore, a transmis ministerul energiei de la Kiev pe Telegram. Ministerul nu a oferit detalii despre daune sau gravitatea lor.

Șapte persoane, inclusiv trei copii, au murit în atacul Rusiei din această dimineață asaupra orașului Liov, a anunțat primarul Andri Sadovi pe Telegram.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitro Kuleba, și-a dat demisia. Kievul pregătește o remaniere a cabinetului guvernamental.

Ultima remaniere din guvernul ucrainean nu va afecta în niciun fel procesul de negocieri de pace, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de presă de stat TASS.

„Nu, acest lucru nu va afecta (perspectivele negocierilor) în niciun fel”, a declarat Peskov.

Rusia a lansat rachete și drone asupra Kievului și a orașului Liov din vestul Ucrainei, nu departe de granița cu Polonia, membră NATO, a declarat miercuri armata ucraineană, citată de Reuters.

Martori citați de Reuters au auzit mai multe explozii la periferia orașelor Kiev și Liov, în ceea ce părea a fi sisteme de apărare aeriană în funcțiune. Oficialii militari ucraineni au declarat că unitățile sale de apărare erau angajate în respingerea atacurilor.

„Da, este foarte puternic”, a declarat guvernatorul regiunii Liov, Maksim Kozitski, pe Telegram.

Clădiri rezidențiale au fost avariate în orașul Liov, care este centrul administrativ al regiunii cu același nume.

Polonia a activat miercuri aeronave pentru a treia oară în opt zile pentru a asigura siguranța spațiului aerian polonez, ca urmare a atacului asupra Liov.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de marți, ziua 923 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro