Sari direct la conținut

VIDEO Militarii ucraineni au folosit în premieră termit incendiar, aruncat din dronă, împotriva unei poziții a armatei ruse

HotNews.ro
VIDEO Militarii ucraineni au folosit în premieră termit incendiar, aruncat din dronă, împotriva unei poziții a armatei ruse
Termitul incendiar a fost folosit impotriva unor trupe ruse ce și-au creat poziții în liziera unei păduri, FOTO: Captură de ecran

O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum operatorii de drone ai Ucrainei și-au folosit tehnica militară pentru a lansa termit incediar asupra unei poziții a armatei ruse din sudul țării.

Înregistrarea video arată cum o dronă ucraineană înarmată cu termit incediar se apropie de liziera unei păduri ocupate de armata rusă și trece încet deasupra acesteia, incendiind sistematic poziția dintr-un capăt în altul.

Înregistrarea video începe când termitul este deja aprins și nu oferă niciun indiciu cu privre la modul în care o dronă poate fi armată cu o astfel de încărcătură și cum ea este declanșată. Termitul este un amestec sub formă de pulbere, format din oxid de fier și aluminiu, însă pot exista și alți componenți. Când ia foc, amestecul produce o reacție exotermă puternică.

Mai multe pagini cunoscute pentru monitorizarea echipamentului militar folosit în timpul războiului din Ucraina notează că aceasta este prima înregistrare video care arată o astfel de tehnică de atac folosită de oricare dintre părți. Ea apare în condițiile în care în ultima perioadă tot mai mulți soldați ucraineni au acuzat forțele rusești că folosesc arme chimice pe front.

Noua înregistrare video cu termitul incendiar folosit de operatorii ucraineni de drone a fost geolocalizată independent ca fiind filmată deasupra regiunii Zaporojie din sudul Ucrainei, în apropierea localității Ukrains’ke. O înregistrare video separată, înregistrată de camera FPV a dronei, arată cum a fost văzută misiunea de operatorii ucraineni:

Pe această înregistrare nu se văd pagubele produse de folosirea termitului deoarece camera dronei este montată în partea sa din față pentru a le oferi operatorilor o privire „la persoana întâi” asupra câmpului de luptă.

Folosirea acestei tehnici noi împotriva unei poziții rusești din Zaporojie, departe de zonele unde se dau cele mai puternice lupte, sugerează o folosire experimentală a sa.

Dmitri, fondatorul cunoscutului site War Translated, scrie că misiunea a fost realizată de Batalionul 2 Mecanizat din cadrul Brigăzii 3 de Trupe Aeropurtate a forțelor militare ucrainene.

INTERVIURILE HotNews.ro