Sari direct la conținut

VIDEO Baza secretă unde Ucraina face drone navale kamikaze folosite pentru a distruge podul Kerci, dezvăluită. Sunt „mai rapide” decât orice navă din Marea Neagră

HotNews.ro
Nave de lupta rusesti la Sevastopol, Foto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images
Nave de lupta rusesti la Sevastopol, Foto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images

Jurnaliștii postului american CNN au dezvăluit că au fost primii care au avut acces la o bază secretă a marinei ucrainene, unde armata ucraineană testează unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Kievului: dronele navale kamikaze.

Dronele maritime kamikaze le vor permite ucrainenilor să monitorizeze situația din Marea Neagră și din peninsula Crimeea și să atace ținte rusești de suprafață.

În ceea ce privește puterea militară, marina ucraineană și forțele de apărare de coastă nu pot egala flota rusă, iar vehiculele maritime fără pilot au devenit un instrument important pentru lupta pe mare.

Jurnaliștii CNN sunt primii care au acces la această bază secretă și bine păzită de pe un lac ucrainean.

Interlocutorii jurnaliștilor americani au refuzat să își dea numele complet și gradele în forțele armate ucrainene.

Valiză specială

Operatorul unei dronei marine, care s-a prezentat sub numele de „Shark”, le-a arătat jurnaliștilor panoul de control asamblat într-o valiză specială.

În interior se află mai multe ecrane, joystick-uri și butoane personalizate, dintre care unele sunt acoperite cu capace pentru a nu fi apăsate din greșeală, în special butonul cu mențiunea „Detonare”.

Cele mai recente versiuni ale dronelor pe care reporterii CNN au putut să le vadă cântăresc până la 1.000 de kilograme, transportă până la 300 de kilograme de explozibil și au o rază de acțiune de până la 800 de kilometri, cu o viteză maximă de până la 80 km/h.

Dezvoltatorul dronei, care a cerut să rămână anonim, a declarat că a început să lucreze la dronă abia după izbucnirea războiului la scară largă.

El a spus că este o muncă importantă, deoarece Ucraina nu are prea multă forță pentru a se confrunta cu Rusia, o mare putere maritimă.

„A trebuit să dezvoltăm ceva propriu, deoarece nu aveam producție proprie”, spune el.

„Aceste drone sunt fabricate în întregime în Ucraina”, continuă dezvoltatorul. „Ele sunt proiectate și testate aici. Producem noi înșine corpurile, componentele electronice și software-ul. Mai mult de 50 la sută din producție este în Ucraina.”

Obiective rusești lovite de dronele navale kamikaze

Surse din cadrul agențiilor de apărare ucrainene au confirmat pentru CNN că astfel de vehicule fără pilot au fost implicate în cel puțin două atacuri recente: asupra podului Kerci în iulie și asupra portului Sevastopol din Crimeea în octombrie anul trecut.

Atacul din timpul nopții asupra podului din Crimeea a fost o operațiune specială a Forțelor Armate ale Ucrainei și a Serviciului de Securitate al Ucrainei, au declarat la vremea respectivă surse din cadrul SBU pentru BBC News Ucraina.

„Podul a fost atacat cu ajutorul unor drone de suprafață. A fost dificil să se ajungă la pod, dar în cele din urmă s-a reușit”, a declarat sursa SBU, deși nu a dezvăluit alte detalii.

În urma atacului, o parte a podului a fost avariată și nu va putea fi folosită cel puțin până în luna septembrie.

La 29 octombrie 2022, mai multe drone navale au reușit să pătrundă în zona de ancorare a navelor și, potrivit serviciilor de informații britanice, au avariat dragorul de mine Ivan Golubeț și fregata Amiral Makarov.

Rusia nu se poate adapta la noile capacități, susțin dezvoltatorii dronei navale

După această dată, armata ucraineană a mai făcut câteva încercări de a ataca Sevastopolul. Cel puțin un atac a fost efectuat împotriva unei nave în largul mării.

În dimineața zilei de 24 mai, trei drone navale au atacat nava de recunoaștere rusă Ivan Khurs, despre care ministerul rus al Apărării a declarat că se afla la 140 de kilometri nord-est de strâmtoarea Bosfor.

Armata rusă susține că toate cele trei drone au fost distruse, dar Forțele Armate Ucrainene a publicat o înregistrare video de pe camera uneia dintre ele, iar această înregistrare arată că drona a reușit să se apropie de navă. Ulterior, însă, Rusia a arătat imagini cu nava, care s-a întors la Sevastopol.

Rușii nu au avut încă timp să se adapteze la noile capacități ale Ucrainei, susțin dezvoltatorii de drone.

„Este foarte dificil să lovești o dronă atât de mică, este foarte greu de găsit”, spune unul dintre ei. „În acest moment, viteza acestor drone depășește viteza oricărei nave maritime din regiunea Mării Negre”.

Rușii, fortați să se retragă

El susține că activitatea lor asupra țintelor navale rusești îi forțează pe ruși să se retragă mai mult în Marea Neagră, ceea ce face dificilă lansarea de atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

„300, 400, 600 de kilometri este o distanță mare care face ca unele operațiuni să fie imposibile, iar altele să fie dificile”, spune el.

Aceasta face ca orașe precum Odesa să fie mai sigure, a mai spus el.

Cu toate acestea, după lovitura asupra podului de la Kerci, orașul a fost supus timp de mai multe zile unor atacuri aeriene intense cu drone și rachete de croazieră lansate, inclusiv de pe navele din Flota rusă a Mării Negre.

„Echipamentul lor este din secolul XX”

Douăzeci și cinci de situri din patrimoniul mondial UNESCO situate în oraș au fost atacate. Moscova a declarat că a fost un răspuns de represalii vizând zona în care crede că au fost construite și depozitate dronele navale.

Chiar și asa, există optimism în rândul dezvoltatorilor de drone marine.

„Cred că vor trece între cinci și zece ani sau chiar mai mult până când rușii vor putea contracara eficient acest tip de echipament”, spune el.

„Echipamentul lor este din secolul XX, al nostru este din secolul XXI. Suntem despărțiți de un secol întreg”.

Urmărește ultimele evoluții din a 523-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro