Sari direct la conținut

VIDEO Canada: 23 de femei au murit din cauza unor cheaguri de sange, care ar fi fost provocate de pilulele contraceptive Yaz si Yasmin

HotNews.ro

Cel putin 23 de femei din Canada care luau pilule contraceptive au murit, cauza cea mai frecventa fiind formarea de cheaguri de sange, potrivit unor documente ale ministerului sanatatii, citate de canalul public CBC, relateaza AFP. Medicii si farmacistii, care au obligatia sa semnaleze reactiile adverse la medicamente, suspecteaza ca pilulele Yaz si Yasmin, produse de laboratoarele germane Bayer, s-ar putea afla la originea deceselor.

Potrivit unui avocat care a lansat un recurs in nume colectiv si care a fost intervievat de CBC, sute de femei ar putea suferi de efecte nocive din cauza acestor produse.

Impotriva companiei Bayer au fost depuse mii de plangeri, in special in Statele Unite.

Agentia americana pentru produse alimentare si medicamente (FDA) a lansat deja in aprilie un avertisment, anuntand ca pilulele in cauza ar putea avea „un risc crescut de formare a unor cheaguri” de sange, iar aceasta informatie va aparea de-acum pe prospecte.

In 2011, Agentia Europeana pentru Medicamente a publicat o avertizare identica.

Pilulele Yaz si Yasmin produse de Bayer, printre cele mai vandute, contin drospirenona si etinilestradiol, un estrogen foarte folosit in contraceptivele orale. Ele sunt comercializate si in farmaciile din Romania, iar pe prospectele care se gasesc in cutii se precizeaza aceste riscuri.

La sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, pilulele „Diane 35”, un tratament anti-acneic al laboratoarelor Bayer si genericele sale, folosite pe scara larga ca anticonceptionale, au fost suspendate de la comercializare timp de trei luni in Franta, in urma unui raport al celor 25 de ani de comercializare, in care s-au inregistrat patru decese.

In Romania, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anuntat ca reevalueaza profilul de siguranta al medicamentului Diane 35.

Ulterior, in luna mai, Comitetul de farmacovigilenta pentru evaluarea riscului (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) a precizat, in concluziile unui raport privind Diane 35, ca beneficiile medicamentului si cele generice depasesc riscurile, cu conditia intreprinderii unor masuri de reducere la minimum a riscului de aparitie a tromboembolismului.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/771c40e5991a3f38787eeb286435d9dc/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro