Sari direct la conținut

​VIDEO Cat de mare e riscul unei tranzactii SUA – Rusia pe socoteala unei tari ca Romania? Vladimir Socor: Asa ceva ar fi astazi o adevarata sinucidere politica pentru domnul Trump

HotNews.ro
Vladimir Socor, Foto: Hotnews
Vladimir Socor, Foto: Hotnews

Atmosfera la Washington s-a schimbat dramatic in ultimele saptamani ca urmare a dezvaluirilor si acuzatiilor referitoare la pretinse contacte ilicite ale unor membri din echipa lui Donald Trump cu reprezentanti ai Rusiei, astfel ca o eventuala tranzactie cu Putin pe socoteala unei terte tari a devenit azi de neconceput, afirma Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Socor mai spune ca o o tranzactie cu rusii ar fi interpretata azi ca o confirmare indirecta ca Trump ar avea anumite datorii fata de Rusia.

Vezi integral interviul cu Vladimir Socor in varianta VIDEO

Cele mai importante idei din interviul cu Vladimir Socor

  • Sprijinul american la Bucuresti este foarte puternic dar el este urmare a instructiunilor primite de ambasada in timpul administratiei Obama. In ce sens risca sa fie afectate parteneriatetul strategic? Statele Unite pornesc de la urmatoarea analiza: un stat nefunctional, un stat controlat de interese obscure sau corupte, un stat controlat de grupari care combina politica si afacerile nu este un partener viabil al Statelor Unite, deoarece acest stat poate fi cu usurinta capturat din afara, de catre Rusia in cazul Romaniei. Un asemenea stat nu prezinta pentru americani garantii de continuitate si stabilitate in politica externa. 
  • Pentru Romania, cea mai buna protectie in fata revansismului rusesc este ca Occidentul sa aiba o miza in Romainia. O are. Dar, daca ar fi trecut ordonantele de urgenta, atunci reputatia internationala a Romaniei ar fi fost stirbita in mod ireparabil. Romania ar fi devenit un stat care la nivelul statului protejeaza coruptia si pe corupti. Acesta a fost sensul ordonantelor de urgenta. 
  • Conducerea PSD care a pus la cale aceste ordonante de urgenta este cea care a dezbinat societatea. Framantarile acestea din societate nu ar fi avut loc daca nu ar fi existat provocarea imensa, aventuriera din partea conducerii PSD de a trece in mod deschis la protejarea coruptiei si a coruptilor de catre stat. Acest lucru a convulsionat societatea. 
  • Deocamdata Romania nu se afla deloc printre prioritatile noii administratii de la Washington. In primul rand, nu a procedat la numirile in posturi cheie. Aproximativ trei sferturi din posturile politice din Departamentul de Stat sunt inca neocupate sau ocupate de cei din administratia Obama care acum sunt interimari. 
  • Administratia Trump inca isi calculeaza pasii. Domnul Trump si toata echipa din jurul sau au venit la putere fara nici un pic de experienta de politica externa si fara nici o cunoastere a dosarelor specifice de politica externa intr-o problema sau alta. Deci Trump si echipa lui – tabula rasa. Ramane de vazut cine va scrie pe aceasta tabula rasa. O va scrie Trump insusi ori o vor scrie niste agenti de influenta ai Rusiei? 
  • Candidatul anti-sistem Trump a devenit intre timp presedintele Trump, absorbit de acelasi sistem. Domnul Trump a numit cativa generali vestiti in posturi cheie. Acesti generali considera Rusia ca cel mai mare pericol la adresa Statelor Unite. Viziunea lor este alta decat a lui Trump, si anume Rusia este amenintarea principala la adresa Statelor Unite. Dansii spun acest lucru in mod public contrazicandu-l pe domnul Trump fara ca domnul Trump sa-i contrazica la randul sau. Domnul Trump deja abandoneaza pozitii mai excentrice pe care le imbratisase in campania electorala. 
  • Nu am impartasit niciodata ingrijorarile sau speculatiile ca domnul Trump ar ajunge la o intelegere cu Putin peste capul unor terte tari. Speculatiile in acest senas pornesc de la experienta istorica a Yaltei. Experienta care ii marcheaza pe toti in aceasta parte a Europei. Dar cei care pornesc de la acel precedent nu au constientizat faptul ca tranzactiile din epoca actuala au cu totul alt caracter. Nu au caracterul dramatic si global de tip Yalta. 
  • Astazi ,daca se ajunge la reconstituirea unei sfera de influenta rusesti in rasaritul Europei, aceasta va avea un caracter treptat, compus din multi pasi mici in timp. Si numai efectul cumulativ al unei serii de pasi mici va duce la constituirea treptata a unei sfera de influenta ruse, daca inregistram o asemenea evolutie, ceea ce nu-i deloc sigur ca se va intampla. 
  • Noi la acest tip de tranzactii trebuie sa acordam cea mai mare atentie. O Yalta care sa impresioneze pe toata lumea, ceva de proportii dramatice nu se va intampla. 
  • La Washington s-a schimbat in mod dramatic atmosfera in ultimele cateva saptamani ca urmare a revelatiilor privitoare la contacte eventual ilicite ale membrilor echipei lui Trump cu reprezentanti ai Rusiei. Nu stim cat a avut loc, in ce masura a fost ilegal, ilicit, dar ceva a fost, e clar. Si exista investigatii multiple si paralele in curs. Efectul politic pe plan intern in Statele Unite a fost de a delegitima orice tranzactie cu Rusia. Acum acest lucru devine de neconceput. O tranzactie cu rusii ar fi interpretata ca o confirmare indirecta ca domnul Trump are anumite datorii fata de Rusia. Adversarii lui Trump sunt tentati sa exagereze importanta contactelor secrete cu rusii. Efectul net este de a paraliza orice intentie a domnului Trump, chiar daca ar fi avut-o si nu stiu daca ar fi avut-o, de a ajunge la intelegeri particulare cu Rusia pe socoteala unor terte parti.  Asa ceva ar fi astazi o adevarata sinucidere politica pentru domnul Trump.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro