Sari direct la conținut

VIDEO Ce se va deschide din autostrada A7 Ploiești – Buzău în acest an. „Termenul de finalizare este evident depășit” / Imagini din dronă cu nodul A3-A7

HotNews.ro
VIDEO Ce se va deschide din autostrada A7 Ploiești – Buzău în acest an. „Termenul de finalizare este evident depășit” / Imagini din dronă cu nodul A3-A7
A7 la intersectia cu A3 / Sursă: Captură YouTube

Primele două loturi din Autostrada „Moldovei” A7 pe tronsonul Ploiești – Buzău sunt promise de autoritățile de la Transporturi pentru deschidere în acest an, însă o monitorizare independentă arată că o deschidere de trafic s-ar putea face doar parțial.

A7 Ploiești – Mizil

„Doar 10 kilometri pe A7 Ploiești-Mizil în 2024, poate”, susține Asociația Pro Infrastructura, una dintre cele mai active organizații civice care monitorizează zona de infrastructură din România.

„În ciuda promisiunilor ministrului Grindeanu și ale premierului Ciolacu chiar de săptămâna trecută, nu vom circula în 2024 pe toți cei 21 de kilometri dintre Ploiești (Autostrada A3/Dumbrava) și Mizil. Termenul contractual de finalizare, octombrie 2024, este evident depășit”, transmite asociația, care a filmat din dronă lotul de autostradă și explică și care sunt zonele care nu vor permite o deschidere de trafic până la final de an.

„Podul cu tablier metalic peste Cricovul Sărat nu are nicio grindă pusă. Pasajul mixt peste calea ferată și DJ101F din apropierea nodului A3-A7 este și el foarte în urmă. Plus multe alte lucruri de făcut pe alte structuri, restul de asfalt, rampe, parapete, finisaje.

Așadar, singura șansă reală, și aceea greu de pus în practică până la alegeri, este o inaugurare parțială între DN1D (Albești-Paleologu-Urziceni) și DJ100C (Mizil). Dar nodurile cu DN1D și DJ100C (aflat în curtea vecinilor de la Coni-Trace) cu siguranță nu vor fi gata, pasajele sunt foarte în urmă”, argumentează asociația.

API susține că „orice ciot nou de autostradă ajută, dar în cazul de față soluțiile temporare deficitare din nodurile din capete generează conflicte de trafic, posibile congestii, dar mai ales riscuri de siguranță rutieră pentru șoferi și muncitorii constructorilor”.

Așadar, API concluzionează că „deschiderea completă în 2024, între A3 și Mizil, iese din discuție”.

„Noi credem că vor fi inaugurați cei 10 kilometri între DN1D și DJ100C doar dacă antreprenorii Pizzarotti-Retter vor reuși să termine în noiembrie până în alegeri și doar dacă vor accepta să lucreze mai departe sub trafic, prin presiunea pusă de politicieni care vor insista să taie panglica la ceva”, potrivit organizației.

A7 Ploiești – Buzău – Lotul 1: Dumbrava (A3) – Mizil

  • Constructorul: ASOCIEREA IMPRESA PIZZAROTTI & C. S.P.A. – PIZZAROTTI S.A. – RETTER PROJECTMANAGEMENT S.R.L.
  • Lungime: 21 km
  • Valoare: 1.468.550.055,22 Lei fără TVA.
  • Contract semnat: 16 iunie 2022
  • Lucrări începute: 22 august 2022
  • Termen oficial de execuție (proiectul tehnic este deja realizat): 20 de luni.
  • Termen de finalizare: Octombrie 2024 (termen prelungit) / T2 2025 (realist)
  • Stadiu (octombrie 2024): cca 85%

A7 Mizil – Buzău Vest

Mai departe pe A7, pe Lotul 2 de la Mizil la Buzău Vest șasele ca traficul rutier să fie deschis în acest an sunt minime, consideră Pro Infrastructura.

„Nu vom circula în 2024 pe cei 28,35 kilometri dintre Mizil și Buzău Vest (Stâlpu/Spătaru). Termenul contractual de finalizare, octombrie 2024, este evident depășit”, scrie Asociația care argumentează care sunt punctele critice ce previn o inaugurare acum.

„Sunt două pasaje peste A7 pe DJ102H Mizil-Căldărușanca, respectiv pe DJ103R Istrița-Găgeni-Amaru, unde grinzile metalice nu sunt livrate în șantier, ce să mai vorbim de instalarea lor și pașii necesari până la trafic.

În plus, pasajul metalic din nodul Mizil este foarte întârziat și el, iar un alt pod metalic, de data asta pe A7 peste Pârâul Sărata, este (aproape) gata doar pe un sens. La aceste puncte critice se adaugă restul lucrărilor de făcut: destul de mult asfalt pe autostradă dar și pe supratraversări, parapete, marcaje, finisaje.

Mai mult, mobilizarea celor doi antreprenori, Coni dar mai ales Trace unde sunt cele mai multe lucrări restante, nu arată că ar putea și/sau ar dori să termine în 2024, în niciun caz până în alegeri”, argumentează API.

„Niciun kilometru inaugurat în 2024. Poate doar într-un scenariu extrem în care s-ar bloca accesul cetățenilor pe cele două drumuri județene, cu reducerea accesului sau chiar izolarea localităților tranzitate de ele.

Acestea la pachet cu crearea unei situații foarte complicate în nodul Mizil unde pasajul peste A7 nu va fi gata: conflict major A7-DJ100C mai ales dacă avem trafic pe A7 din direcția DN1D până în DJ100C, posibilă congestie, risc semnificativ de siguranță rutieră și slalom printre muncitori, bonus. Și, desigur, constructorii trebuie să accelereze pe ultima turnantă – puțin probabil”, consideră Asociația.

A7 Ploiești – Buzău – Lotul 2: Mizil – Pietroasele (Spătaru)

  • Constructorul: ASOCIEREA SC CONI SRL (LIDER DE ASOCIERE) – TRACE GROUP HOLD PLC
  • Lungime: 28,35 km
  • Valoare: 1,25 mld lei (fără TVA)
  • Contract semnat: 7 iunie 2022
  • Lucrări începute: 11 august 2022
  • Termen oficial de execuție (proiectul tehnic este deja realizat): 20 de luni.
  • Termen de finalizare: Octombrie 2024 (termen prelungit) / T2 2025 (realist)
  • Stadiu (octombrie 2024): cca 91%

HARTĂ INTERACTIVĂ cu stadiul pe fiecare tronson pe A7 – Când vor fi gata toate loturile din A7 Ploiești – Buzău

HotNews.ro a realizat o hartă interactivă cu toată Autostrada „Moldovei” și a centralizat stadiul pe fiecare, dar și șansele de finalizare și deschidere în 2024 și arăta cum între promisiunile autorităților și aprecierea experților independenți apar discrepanțe mari.

În articol, Ionuț Ciurea de la Pro Infrastructura aprecia și care e situația pe cele două loturi de pe A7 Ploiești – Buzău ce sunt promise spre deschidere în acest an.

În opinia sa, cele două tronsoane vor fi deschise cel mai probabil abia în primăvara anului viitor, atunci când toate punctele critice vor fi rezolvate și majoritatea lucrărilor finalizate.

A7 Ploiesti - Buzau pe loturi, Foto: Hotnews
A7 Ploiesti – Buzau pe loturi, Foto: HotNews / Victor Cozmei

Cât privește Lotul 3, de lângă Buzău, acolo unde un constructor turc a început în acest an lucrările, reprezenantul API aprecia că o inaugurare ar putea veni la final de 2025.

„Lotul 3 e pe un făgaș normal, Nurol se mișcă bine. Ar trebui undeva anul viitor la final să fie gata, dacă se mobilizează foarte bine și trag tare. E un mare dacă. Merge bine acum, eu unul aș miza pentru o finalizare cu greu pe final de 2025”, spunea Ciurea.

El detalia afirmând că o porțiune va putea fi deschisa anticipat: „Undeva în primăvară, în mod normal, podul peste râul Buzău care face parte din lotul 1 Buzău – Focșani va fi finalizat și activat. Pentru a putea fi folosit, totuși, Nurol va termina niște bretele din partea sa de contract pentru a descărca traficul în drumul care duce la Brăila”, explica Ciurea. 

Autostrada „Moldovei” A7 este o șosea de mare viteză, acum în lucru pe o distanță de circa 320 de kilometri, din totalul de 440 km Ploiești – Siret. Se lucrează de la intersecția cu A3 de lângă Ploiești și până la Pașcani.

I se mai spune și „coloana vertebrală” a infrastructurii rutiere pentru Moldova pentru că străbate regiunea de la Nord la Sud, legând-o cu Muntenia și urmând să preia tot traficul greu și de tranzit de pe DN2 (E85), unul dintre cele mai aglomerate și periculoase drumuri naționale din țară. Din A7, deocamdată, au fost dați în trafic doar 16 km ce servesc drept variantă ocolitoare a Bacăului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro