Sari direct la conținut

VIDEO Circulația pe contrasens pe autostradă și accidentul de pe A3 la Turda. Pro Infrastructura: „Nu opriți și nu întoarceți pe autostradă, e pericol de moarte!”

HotNews.ro
Ciocnire frontala, evitat in ultim moment pe A3, Foto: Captura Facebook
Ciocnire frontala, evitat in ultim moment pe A3, Foto: Captura Facebook

Un accident rutier a avut loc pe autostrada A3 la nodul rutier de la Turda, după ce un șofer a greșit breteaua de autostradă și a întors continuând drumul pe contrasens. Mașina a circulat pe contrasens cu viteză chiar pe banda a doua, a fost evitată în ultim moment de alte mașini, dar în cele din urmă s-a ciocnit frontal cu un alt vehicul. „Acești șoferi pun viețile altora în pericol, și e destul loc de mai bine în semnalizarea nodurilor rutiere și intersecțiilor din țară. Cerem CNAIR să revizuiască semnalizarea rutieră în noduri, în colaborare cu societatea civilă”, susține Asociația Pro Infrastructura.

„Circulația pe contrasens pe autostradă nu este un fenomen specific românesc: mulți șoferi ajung din greșeală în această situație chiar și în Germania sau SUA. Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect conștient, nu din neatenție, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze. Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!”, scrie Asociația Pro Infrastructura.

ONG-ul prezintă un exemplu de incident petrecut în urmă cu câteva zile în nodul Turda de pe A3.

„Pericolul de ciocnire frontală cu consecințe fatale e cu atât mai mare cu cât, după întoarcere, mulți dintre ei aleg să circule pe contrasens pe cea mai rapidă bandă a autostrăzii, că doar ei sunt obișnuiți să circule pe dreapta, adică stânga celor care circulă corect! Și asta nu e tot: ca să scape cât mai repede din această situație, circulă cu viteză mare! Așa s-a întâmplat și în recentul incident din nodul Turda, unde un cetățean a condus câțiva kilometri pe contrasens pe A3 spre Gilău. Câțiva șoferi au reușit să-l evite în ultimul moment dar în cele din urmă s-a oprit, așa cum era de așteptat, într-o coliziune frontală, din fericire fără consecințe grave”, potrivit API.

„Nu s-a născut încă șoferul care să nu fi ratat vreodată o ieșire sau intrare de autostradă, i se poate întâmpla oricui. În asftel de cazuri, continuați până la prima ieșire și orientați-vă după ce ați ieșit de pe autostradă. Ca să evitați astfel de incidente, consultați harta de a porni la drum și planificați cu atenție deplasarea în nodurile mai complicate (cum e nodul Turda și viitorul nod Sebeș), chiar dacă aveți GPS. Nu opriți și nu întoarceți pe autostradă, e pericol de moarte!”, avertizează asociația.

Potrivit API, șoferii care ajung pe contrasens pe autostradă „pun viețile altora în pericol, și e destul loc de mai bine în semnalizarea nodurilor rutiere și intersecțiilor din țară. Cerem așadar CNAIR să revizuiască semnalizarea rutieră în noduri, în colaborare cu societatea civilă”.

„Cerem de asemenea Ministerului Transporturilor să colaboreze cu Ministerul de Interne care a investigat aceste incidente și să publice o situație a nodurilor în care au avut loc astfel de incidente, orelor din zi, vârstele șoferilor, și alte informații relevante. Este important ca societatea să înțeleagă magnitudinea și gravitatea acestui fenomen. Lipsa proiectării orientate pe șofer a drumurilor și semnalizării lor, lipsa testelor cu șoferi a indicatoarelor de orientare duce la proiectare incoerenta a nodurilor și semnalizării. Ideal ar fi ca toate nodurile să fie testate înainte de a fi construite, folosind de exemplu focus-grupuri sau realitate virtuală. Este necesară și o campanie de sensibilizare a publicului la consecințele circulației pe contrasens pe autostrăzi”, potrivit API.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro