VIDEO Ciucă îl elogiază pe Cîmpeanu: A ales să se sacrifice. Să facem diferența între acuzat și vinovat / Ce spune premierul despre ancheta pentru plagiat în cazul său
Premierul Nicolae Ciucă i-a adus un elogiu luni lui Sorin Cîmpeanu, care a demisionat în urma scandalului de plagiat, susținând că, prin plecarea sa, acesta „a ales să se sacrifice” pentru ca proiectul România Educată să meargă mai departe. Întrebat dacă se simte vizat de declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind plagiatul, Ciucă, acuzat și el că și-a plagiat teza de doctorat, a evitat să răspundă concret, spunând că va „pune la dispoziție tot ce este necesar ca să se elucideze”.
El a făcut aceste declarații la finalul ședinței PNL în care s-a votat propunerea ca Ligia Deca să fie nominalizată la Ministerul Educației.
Ciucă – acuzat și el de plagiat – i-a mulțumit lui Sorin Cîmpeanu pentru „tot efortul din această perioadă și pentru tot sacrificiul făcut cu echipa de la Ministerul Educației, care a reușit să finalizeze proiectele de legi ale educației și pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca un proiect să meargă mai departe”.
Întrebat despre acuzațiile de plagiat aduse lui Cîmpeanu, premierul a susținut că „trebuie făcută diferența între o acuză și eticheta de vinovat”: ” (…) În acest moment, ținând cont de modul în care a muncit zi și noapte, îi apreciez foarte mult activitatea ministrului Cîmpeanu”.
Ce spune Ciucă despre ancheta privind plagiatul tezei sale de doctorat
Întrebat dacă se simte vizat de declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind plagiatul, Ciucă a evitat să răspundă ceva concret, spunând că va „pune la dispoziție tot ce este necesar ca să se elucideze”:
- „Așa cum am spus de la început, pun la dispoziție tot ce este necesar astfel încât să se elucideze și să se finalizeze odată acest subiect. Este o anchetă în desfășurare și când se va finaliza își va urma cursul”.
Parchetul General – structura care a preluat o parte din atribuțiile Secției speciale – are în lucru un dosar în care este cercetat modul în care, în luna aprilie, la Curtea de Apel București, a avut loc repartizarea aleatorie a dosarului vizând teza de doctorat a premierului, au confirmat pentru G4Media mai multe surse judiciare. În acest dosar, Nicolae Ciucă a obținut din partea judecătorului Marius Iosif o sentință prin care au fost anulate cele trei sesizări depuse, în luna ianuarie, pentru verificarea suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat.
Comunitatea Declic a anunţat, în 25 august, că a depus o plângere penală la DIICOT prin care solicită investigarea modului în care au fost anulate în instanţă sesizările de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă.
Plângerea penală viza infracţiunea de alterare a integrităţii datelor informatice, după ce G4media a scris că, printr-o intervenţie asupra softului care repartizează aleatoriu dosare în instanţă, speţa în care premierul Nicolae Ciucă a cerut anularea sesizărilor a ajuns, „cu dedicaţie”, la judecătorul Marius Iosif, „un apropiat al PNL”.
Imediat după ce a respins sesizările privit plagiatul în cazul premierului, judecătorul s-a pensionat.
În acest dosar, premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educaţiei şi CNATDCU, acţiunea fiind deschisă la Curtea de Apel Bucureşti. Avocaţii premierului au cerut anularea celor trei sesizări de plagiat pentru teza sa de doctorat. Aceste sesizări au fost depuse la CNATDCU după ce jurnalista Emilia Şercan a afirmat că cel puţin 42 de pagini, dintr-un total de 138, din teza de doctorat a premierului Ciucă au fost plagiate.
În cazul repartizării dosarului, 14 ONG-uri au sesizat Inspecţia Judiciară şi au cerut verificări. Inspecţia Judiciară a considerat că nu e nimic în neregulă cu repartizarea dosarului.