VIDEO Consiliul de Securitate ONU a votat in favoarea instituirii zonei de excludere aviatica in Libia
Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara, autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea „tuturor masurilor necesare”- ceea ce presupune o actiune militara – pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.
Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce Rusia, China si Germania s-au abtinut. Nu au existat voturi impotriva rezolutiei.
Decizia Consiliului de Securitate a starnit rafale de bucurie in randul protestatarilor anti-Gaddafi, la Benghazi, potrivit Al Jazeera.
Reactii imediate dupa adoptarea rezolutiei
Presedintele SUA, Barack Obama, premierul britanic, David Cameron si presedintele francez, Nicolas Sarkozy au convenit sa coordoneze indeaproape pasii urmatori si sa colaboreze cu partenerii arabi si alte organizatii internationale pentru a asigura punerea in aplicare a rezolutiilor ONU in Libia.
Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek: „Ma simt bucuros si usurat ca ONU a hotarat sa adopte rezolutii concrete pentru a opri atrocitatile comise de Gaddafi impotriva poporul sau. Zona de excludere aeriana trebuie impusa imediat. Felicit toate tarile care au promovat in mod activ o reactie ferma a comunitatii internationale fata de crimele comise de Gaddafi si mercenarii lui. Acum trebuie sa ne respectam cuvantul prin actiune”.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy si Inaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton: „Suntem complet de acord cu rezolutia ONU, care pune capat violentelor, atacurilor si abuzurilor impotriva civililor. Am subliniat rolul important al Ligii Arabe si partenerilor nostri arabi. Cooperarea lor este esentiala si rolul lor este recunoscuta in mod clar de rezolutie. Uniunea Europeana este gata sa puna in aplicare aceasta rezolutie.
Franta: Seful diplomatiei franceze a declarat ca „initierea actiunilor din Libia e mai mult o chestiune de ore”, relateaza AFP.
- Franta vrea declansarea unei actiuni militare imediat dupa ce ONU va da unda verde, a declarat prim-ministrul francez, Francois Fillon, potrivit AFP.
Italia e pregatita sa-si isi puna la dispozitie bazele militare pentru punerea in aplicarea a rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, a declarat o sursa guvernamentala, citata de Reuters.
- Baza aeriana de la Sigonella din Sicilia, care ofera suport logistic pentru Flota a sasea a Statelor Unite este una din bazele militare NATO cele mai apropiate de Libia si ar putea fi folosita in orice operatiune militara.
Canada va trimite in Libia sase avioane de vanatoare CF-18, participand astfel la punerea in aplicare a rezolutiei Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite pentru stabilirea unei zone de excludere aeriene, potrivit mass-mediei canadiene.
- „Guvernul canadian a luat decizia de a trimite sase avioane de vanatoare CF-18, alaturandu-se astfel tarilor care vor participa la impunerea zonei de interdictie aeriana in Libia „, a sdeclarat o sursa guvernamentala, citata de AFP.
- Expedierea acestor dispozitive – echivalentul canadian a avioanelor F-18 din SUA – va dura cel putin 24 de ore. Nu se cunoaste exact baza militara de unde acestea vor pleca inspre Libia.
- Surse apropiate guvernului au declarat pentru AFP ca prim-ministrul Stephen Harper va vorbi despre pozitia Canadei in cursul zilei de vineri.
Libia: Libia este gata sa incheie un armistitiu cu rebelii, dar vrea sa discute inainte detaliile aplicarii acestuia – a declarat, la o conferinta de presa, adjunctul ministrului de externe Khaled Kaaim, citat de France Presse.
Marea Britanie: Premierul britanic, David Cameron a convocat o sedinta de guvern, vineri pentru a sustine o declaratie in fata Parlamentului, cu privire la situatia din Libia.
- Ministrul britanic de externe, William Hague a declarat ca rezolutia este necesara „pentru a evita varsarea de sange si pentru a stopa atacurile asupra civililor.
- „Acest lucru pune responsabilitate pe umerii membrilor Organizatiei Natiunilor Unite, o responsabilitate la care Regatul Unit va raspunde”, a spus Hague, citat de Reuters.
Statele Unite: Presedintele american Barack Obama a discutat la telefon cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si cu premierul britanic David Cameron, pentru a-si coordona strategia asupra Libiei. Ambasadorul Susan Rice, declarat ca SUA „sunt alaturi de poporul libian si aspiratia lor pentru drepturile omului.
- „Consiliul de Securitate a raspuns apelului poporul libian. Acest vot este un raspuns puternic la o nevoie urgenta”, a spus Rice, potrivit AFP. www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/1dd708dc7181be9c3073e2e422ae895e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/328e035460fbe6d6abe8d8f479456819/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Germania: Vineri dimineata, Germania a anuntat ca nu va trimte niciun sodat in Libia, guvernul de la Berlin fiind sceptic cu privire la optiunea unei interventii militare in aceasta tara. Ambasadorul Petru Wittig a declarat ca tara sa „a vazut un mare risc” in folosirea fortei armate.
- „Posibilitatea numeroaselor victime nu ar trebui sa fie subestimata. Germania nu va lua parte la operatiunile militare importiva Libiei”, a spus Witing.
Brazilia: Ambasadorul Maria Luiza Ribeiro Viotti a declarat ca tara sa „nu a fost convinsa ca utilizarea fortei va pune capat violentei”.
- „O actiune de acest gen ar putea provoca mai mult rau decat bine poporului libian”, a spus amabasadoarea.
Rusia: Ambasadorul Vitali Ciurkin sustine ca „e regretabil ca pasiunea pentru utilizarea fortei a prevalat”. El a amintit ca tara sa a propus o rezolutie de incetare a focului.
Posibile scenarii de interventie militara
De la simpla bruiere a sistemelor radar libiene pana la bombardarea buncarului lui Gaddafi, diferite scenarii sunt luate in calcul in ofensiva ONU impotriva Libiei.
Franta, Marea Britanie, Statele Unite si aliatii sai arabi au in fata o serie de optiuni, pentru actiunea militara impotriva Libiei. Masura a fost promovata de diplomati la ONU drept ” impunerea unei zone de excludere aeriana”, pentru a evita un veto rus sau chinez, initiativa militara fiind astfel „ascunsa” sub un termen acceptabil, relateaza cotidianul francez Le Figaro.
Desi in Bosnia, la inceputul anilor 1990 a fost impusa o zona de excludere aeriana pentru a preveni atacurile asupra civililor, aceasta nu a impiedicat masacrul de la Srebrenica. In Irak, a fost mentinuta timp de 12 ani, fara insa a stopa politica lui Saddam Hussein.
Intre timp, un „razboi electronic” ar putea fi initiat pentru a neutraliza sistemele radar libiane. Franta ar putea participa prin punerea la dispozitie a bazei aeriane Solenzara din Corsica sau prin trimiterea de avioane-radar de tip Awacs. O astfel de actiune militara ar ar putea genera puternice efecte psihologice si cauza panica in anturajul liderului libian.
In cazul in care obiectivul principal al interventiei este indepartarea regimului lui Gaddafi, potrivit unor diplomati ONU, aliatii ar putea decide, de asemenea, sa atace infanteria in desertul libian. „Un act deosebit de intens, politic si militar”, avertizeaza un ofiter general. Si care nu poate fi, de asemenea, suficient.
Daca va avea de-a face cu un atac aerian, colonelul Gaddafi nu va ezita sa-si dispreseze fortele la sol, la fel ca Saddam Hussein in martie 2003. Intr-o astfel de actiune, vor fi dificil de evitat victimele omenesti. Asa cum aminteste un ofiter general, „nu vom castiga niciodata un razboi numai cu aviatie. Pentru a distruge o armata, trebuie sa cobori la sol”. Or, rezolutia exclude forta de ocupatie terestra.
Desi slabit, colonelul Gaddafi ar putea conta in continuare pe loialitatea a 10.000- 12.000 de soldati, fara a-i lua in calcul pe mercenarii din Africa.
Ultima optiune ar ramane atacarea directa a centrului de greutate al regimului, pe Gaddafi insusi, prin bombardarea buncarului, in care cel mai probail el se ascunde. In 1986, atacurile aeriene lansate de catre Ronald Reagan impotriva resedintei sale au esuat. Insa de atunci, mijloacele de detectie, inclusiv prin satelit s-au modernizat, ceea ce face ca o astfel de optiune fezabila. .