VIDEO Cronica de film: "Avocatul" – Actori mari, efect modest
Ar putea deveni o regula: cu cat exista mai multe vedete pe generic, cu atat mai indoielnic poate deveni filmul. O distributie care-ti ia ochii poate incerca sa ascunda alte hibe, de pilda, un scenariu cu gaurele. In cazul lui „The Counselor”, situatia e mai complexa si mai contradictorie. Regizor cunoscut – Ridley Scott, actori unul si unul, si un scenarist – cunoscutul scriitor Cormac McCarthy, care amesteca filmul cu literatura. Doamne, ce plictiseala!…
Personalitate cu totul speciala care traia aproape ca un vagabond si fara sa dea nici un interviu pana l-a convins Oprah Winfrey sa apara la emisiunea ei, in 2007, unde sa-i identifice traumele cu acuitatea lui Dr. Oz, Cormac McCarthy a mai scris un scenariu original in 1977.
De atunci are patru romane deja ecranizate: „All the Pretty Horses” (regia Billy Bob Thornton), „No Country for Old Men”/”Nu exista tara pentru batrani” (r. Joel si Ethan Coen), „The Road”/”Drumul” (r. John Hillcoat) si „Child of God” (regia James Franco, datand chiar din 2013).
In cazul lui „The Counselor” mai intai a fost cuvantul, adica scenariul original scris de McCarthy. Ridley Scott, alta legenda, a aparut pe urma. Numele cineastului e legat de cateva filme de referinta din cele 22 facute in decursul a 50 de ani: „Duelistii”, „Blade Runner”, „Alien”, „Thelma &Louise”.
La 75 de ani, Ridley Scott inca mai atrage actorii ca mierea albinele -dovada ca a distribuit vedete de clasa A in rolurile principale, dar si actori cunoscuti in roluri episodice (lucru care, dupa cum vom vedea, sporeste confuzia).
Deci i-a dat anglo-germanului Michael Fassbender cu care lucrase anterior in „Prometheus” rolul principal, cel al unui avocat initial cinstit (poate de aceea fara nume) care locuieste in Mexic. Il recomandau fizicul de model pentru cravate si costume, privirea metalica, aparenta detasare care se poate topi in doua secunde (Fassbender are posibilitati uriase si nimic din ce a facut pana acum la Hollywood nu se compara cu rolul din „Hunger”, de Steve McQueen.).
Pe Penélope Cruz a distribuit-o in rolul iubitei Avocatului, Laura. Maternitatea o face pe actrita spaniola mai calda si mai empatica, trasaturi prin care Laura, figura luminoasa, se defineste. „The Counselor” e primul film in care Cruz joaca alaturi de sotul ei, Javier Bardem, desi nu au scene impreuna.
Bardem are rol negativ, cel al lui Reiner, un afacerist excentric si bogat, care coloreaza cu vestimentatia lui inedita o hacienda super-luxoasa unde se unduiesc doi gheparzi plus iubita sa, Malkina, o combinatie de Cruella si femme fatale pentru care Cameron Diaz parea predestinata (si, ca sa il bata pe Van Damme, face spagatul pe un Ferrari intr-un mod care va fi citat de acum inainte in zeci de filme).
Pentru ca mai era loc de vedete, Brad Pitt a acceptat sa coboare din turnul lui de fildes si sa imbrace personajul lui Westray, un misterios partener de afaceri al lui Reiner, cunoscut ca afemeiat. Mai apar in roluri episodice (adica o data si gata): Rosie Perez, Bruno Ganz, John Leguizamo, Édgar Ramirez, Rubén Blades, Goran Višnjić.
Defilarea atator vedete mari si mici pe parcursul a doua ora e iluzorie pentru ca acestea nu au posibilitatea sa contureze caractere. Nu exista personaje bine definite.
Cum actiunea e usor de descifrat doar in linii mari, personajele principale nu apuca sa capete consistenta pentru ca sunt mereu ocupate sa filosofeze si, unele dintre ele, chiar sa proroceasca necazurile ce se vor abate asupra Avocatului. Asta se intampla de vreo trei ori si, cand necazurile incep sa apara, nu e nimeni surprins, nici macar spectatorul, chiar daca datele povestii sunt foarte vagi.
Avocatul cedeaza invitatiilor lui Reiner si se lasa corupt, dupa care va plati. Laura e luminoasa si atat, pe cand Malkina e mai degraba sociopata, lipsita de sentimente (lacomia nu se pune). Reiner e si filosof pe deasupra, meditand asupra determinarii care supune personajele.
Trama e simplista, dar povestea e mozaicata si cu bucati lipsa. Trecem de la una la alta, de la un camion care transporta nu se stie ce (banuim doar) la Avocat, de la calatoria acestuia la Amsterdam pentru a-i lua Laurei un diamant inapoi in Mexic, apoi in Texas, la Chicago sau Londra. Trecerea de la imaginea vag dezolanta a Mexicului de la nivelul traficantilor marunti de droguri la ostentatia in care traieste Reiner e o glisada putin fortata care ar sluji ideii de justitie sociala daca McCarthy s-ar gandi la asta.
Dar nu e vorba de justitie sociala cat de o justitie morala unilaterala. Avocatul plateste pentru o singura greseala, iar cei care gresesc in mod constant sunt absolviti de pacate si merg mai departe. (Trebuie sa revezi “No Country for Old Men” ca sa te dregi.).
Probabil ca Ridley Scott n-a indraznit sa-l contrazica pe McCarthy, dar pe cat sunt dialogurile de lungi si de alambicate pe atat e filmul de lipsit de ritm, iar straduinta actorilor de a fi la inaltime face la un moment dat ca interpretarile si textul sa scindeze. Ai senzatia, mai ales la Fassbender, ca inainteaza pe o sarma care la un moment dat se termina.
Filmul a iscat o controversa peste Ocean. Multi critici l-au facut praf, iar altii foarte cunoscuti (Richard Roeper, Scott Foundas, Manohla Dargis, adica publicatiile “Chicago Sun-Times, “Variety” si “The New York Times”) i-au sarit lui Scott in ajutor.
De pilda, Roeper a spus ca filmul e o “ poveste shakespeariana bogata, sexy, uneori socant de violenta si literara despre consecintele lacomiei”, iar Scott Foundas l-a comparat, pastrand proportiile, cu “Blade Runner” amintindu-si ca si acesta, in urma cu 30 de ani, a fost intampinat cu raceala de public si critica.
Manohla Dargis a spus ca McCarthy da impresia ca n-a citit in viata lui un scenariu avertizandu-ne sa luam asta ca pe un compliment. Nu, multumim!
Realizatorii au fost onesti. Trailerul are ritmul filmului:
„Avocatul”/”The Counselor” – de Ridley Scott, cu: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Javier Bardem, Cameron Diaz, Brad Pitt, Rosie Perez, Bruno Ganz, John Leguizamo, Édgar Ramirez, Rubén Blades, Goran Višnjić. Premiera romaneasca 15 noiembrie 2013