Sari direct la conținut

VIDEO Cronica de film: "Farul singuratic" – Misogini si rochii frumoase

HotNews.ro
Farul singuratic, Foto: New Films Romania
Farul singuratic, Foto: New Films Romania

Regizorul Daniel Adams si-a propus sa creeze un nou gen cinematografic (!) – „eastern”, un fel de replica a westernului. Primul film dintr-o trilogie din perioada premergatoare primului razboi mondial a fost „Golden Boys”. Al doilea este „The Lightkeepers”/”Farul singuratic”, a carui premiera romaneasca are loc in 16 iulie. In ciuda planurilor, „Farul singuratic” e o comedie romantica de epoca lipsita de calitati si care nici nu tradeaza vreun manifest artistic. Duelul dintre Richard Dreyfuss si Blythe Danner i-ar fi cam singurul atu.

Prima temere – daca nu ai aruncat dinainte un ochi pe distributie sau pe sinopsis – e ca Richard Dreyfuss si Tom Wisdom sunt singurii actori si ca tot filmul ar putea fi duelul lipsit de energie dintre batranul paznic de far Seth Atkins (Dreyfuss) si tanarul de familie buna, pretios si obraznic, adus de valuri dupa ce a incercat sa se sinucida sarind de pe un vapor. Primul capitol al filmului este si mult prea lung pentru a-ti deschide apetitul, insistand pe o situatie care putea fi expediata in doua minute.

Ideea ar fi – si cu asta ne lamurim si in ce directie ne va duce filmul – ca Richard Dreyfuss e un ex-lup de mare mizantrop si misogin care, in ciuda incontrarilor initiale cu junele misogin John Brown va ajunge sa tina la el. De fapt, amandoi ascund un secret amoros, o rana pe care o vor vindeca cu ajutorul regizorului-scenarist care a elaborat (adaptand o nuvela de Joseph C. Lincoln) o poveste pe cat de simpla pe atat de puerila. Din fericire, lucrurile se mai dreg pe drum (dar nu definitiv) o data cu aparitia lui Blythe Danner.

Daca Richard Dreyfuss (despre care, in treacat fie zis, Al Pacino nu are o parere prea buna) joaca complet lipsit de viata, asta e de imputat regizorului, dar nu stiu de ce am senzatia ca Adams l-ar fi vrut pe ursuzul Anthony Hopkins in locul lui Dreyfuss, optiune pentru care erau pregatiti si cei de la costume si machiaj. Cred ca nici la telefon nu l-ar fi prins pe Anthony Hopkins cu un asemenea scenariu.

Aparitia lui Blythe Danner, care se investeste cu feminitate si discretie in rolul (si el bidimensional) al sotiei parasite de Atkins in urma cu opt ani, aduce putin filmul pe linia de plutire si ii da un strop de inteligenta. In compania lui Blythe Danner (o talentata actrita care si-a pus cariera pe planul doi cand i-au aparut copiii – Gwyneth Paltrow si Jack Paltrow), Richard Dreyfuss se invioreaza, iar dialogurile lor – asa proaste cum sunt – par totusi mai vii. Ceea ce parea teatru filmat incepe sa semene a film.

Dar asta e tot. Daca binomul Dreyfuss-Danner ne aminteste pe alocuri de comediile romantice de odinioara, celalalt cuplu – interpretat de afectatul Tom Wisdom (pe langa rol, pe langa gard, mult prea indragostit de sine) si de Mamie Gummer (fiica lui Meryl Streep nu tradeaza un mare talent – nici rolul nu-i permite, dar are macar un fizic retro) – e sabotat mult mai mult de scenariu.

Stangacia scriptului si lipsa regiei merg mana in mana cu restul compartimentelor. Montajul parca e facut de un elev de liceu dupa un curs rapid dat jos de pe net. In cele doua scene care includ si cativa figuranti, acestia sunt atat de teatral imbracati si machiati incat nu la un film de epoca (cu actiunea plasata in 1912) te gandesti, ci la reenactment-urile de televiziune prin care evenimente istorice sunt recreate grabit pentru educarea maselor.

Mai ca te-ai astepta ca barbatilor sa le alunece intr-o parte mustatile pe oala. In schimb, rochiile celor doua actrite sunt frumoase si merita la fel de mult ca peisajele sa fie admirate.

Si primul film al seriei, „Golden Boys”, avea in centru trei lupi de mare misogini (interpretati de Rip Torn, Bruce Dern si raposatul David Carradine) plasati la inceputul secolului, in 1905. Din cate am inteles, si acea adaptare dupa scriitorul american Joseph C.Lincoln era tot un film de categorie inferioara. De ce o fi fost nevoie, totusi, de doua filme proaste si la fel unul dupa altul? A avut regizorul senzatia ca n-a aprofundat suficient tema?

„Farul singuratic” e genul de film insipid la care nici in avion nu te-ai uita.

„Farul singuratic”/”The Lightkeepers” – regia si scenariul Daniel Adams, cu: Richard Dreyfuss, Blythe Danner, Mamie Gummer, Tom Wisdom, Bruce Dern. Pe ecranele romanesti din 16 iulie 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro