Sari direct la conținut

VIDEO Cum arată acum autostrada care ar trebui să ne scape de aglomerația de pe A1 la intrarea în București / Ar fi trebuit să fie gata anul acesta, dar lucrările întârzie

HotNews.ro
Nodul in constructie intre A0 si A1, Foto: Captura YouTube
Nodul in constructie intre A0 si A1, Foto: Captura YouTube

Pe autostrada de centură a Capitalei A0 sunt în prezent în curs de execuție circa 71 de kilometri, însă unul dintre loturi a acumulat întârzieri, deși teoretic ar trebui dat în trafic chiar în 2023. Vorbim poate de unul dintre cele mai importante tronsoane, lotul care ar urma să preia traficul din ce în ce mai mare de pe Autostrada A1 la intrare în București, dar unde constructorul grec nu s-a putut mobiliza suficient.

Pe partea de sud, Autostrada de Centură a Capitalei A0 măsoară circa 52 de kilometri, toți aflați în prezent în execuție, însă tronsonul 3 – circa 18 kilometri de la autostrada A1 și până aproape de DN6 – a rămas mult în urmă.

Aici lucrează asocierea dintre Aktor (Grecia) și Euroconstruct Trading (România). Contractul a fost semnat în aprilie 2019 și presupunea 12 luni pentru proiectare și 30 de luni execuție. Încă din prima etapă au apărut probleme, întârzieri care au dus la aprobarea Proiectului tehnic abia în 2021.

Ordinul de începere a lucrărilor a venit abia în octombrie 2021, iar până acum, la aproape un an distanță, constructorul a reușit să-și „mobilizeze forțele” încât stadiul fizic abia depășește 21% conform datelor CESTRIN.

Teoretic, după termenele oficiale, tronsonul 3 ar trebui să fie gata de deschidere chiar din acest an, dar întârzierile acumulate face acest lucru o misiune practic imposibilă.

Grindeanu amenință cu rezilierea contractului: „Până în martie trebuie să ajungă la 45%. Dacă acest lucru nu se întâmplă…”

În replică, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a dat un „aviz amatorilor” făcând referire la contractele reziliate recent cu un alt constructor, italienii de la Tirrena Scavi care trenau pe trei șantiere de drumuri.

„Până în martie pe Lotul 3 trebuie să ajungă undeva spre 45%. Dacă acest lucru nu se întâmplă..”, a spus Grindeanu, lăsând să se înțeleagă că ar putea să se ajungă la o reziliere de contract, menșionând că au existat numeroase întâlniri recent între CNAIR și constructorul grec.

„Ce poți să faci altceva decât să încerci să găsești soluții. Dacă pe Loturile 1 și 2 optimismul e mai mult decât îndreptățit că le vom putea da în circulație în acest an, pe Lotul 3 e un semn de întrebare. Dacă se țin, însă, de ce s-au angajat dânșii – inclusiv la ultima discuție că în martie vor ajunge la 45% – e posibil. Dacă nu, intrăm pe scenariul [rezilierii]”, a spus Grindeanu.

VIDEO – Lotul 3 din A0 Sud – cum arată zona nodului viitor cu autostrada A1

A0 Sud – Lotul 3

Lungime: 18 km (DN6-A1), 1 nod rutier cu A1

Cost: 853 mil lei (fără TVA)

Constructor: Asocierea Aktor – Euroconstruct Trading

Execuție începută în: noiembrie 2021

Stadiu (decembrie): 21,35% / Proiectare avizată abia în octombrie 2021

Contract semnat pe 14 aprilie 2019 / Licitația începută în iulie 2017.

Termen de finalizare: Q4 2023 (realist: Q2-Q3 2024)

A0 pe Sud: Loturile 2 și 3, șanse de deschidere în 2023 / Lotul 3 e în urmă

Pentru A0 Sud, în 2023, turcii de la Alsim Larko au toate premisele pentru finalizarea și darea în trafic a Tronsonului 2 (Lungime tronson: 16,5km/ Cost: 750 mil. lei), întâi porțiunea DN5-DN6 undeva în luna mai, ca mai apoi în vară să termine restul tronsonului de 16,5km. Totodată, Alsim Alarko are toate șansele să deschidă în toamna lui 2023 și întreg Tronsonul 1 din A0 Sud (16,93 km, între A2 și CF 902, cost: 831 mil lei). Astfel, anul 2023 ar putea însemna circa 33,5 de kilometri din Autostrada A0 dați în trafic, de la A2 până la DN6.

Cât privește Lotul 3, Asociația Pro Infrastructura (API) estimează că 2023 este un an ratat pentru inaugurare, ba e în pericol deschiderea traficului chiar și-n 2024 în ritmul în care lucrează grecii de la Aktor.

  • „Constructorul grec (Aktor) pur și simplu nu reușește să se mobilizeze corespunzător, lucrând haotic, cu mari sincope în aprovizionarea cu materiale. (…) Este absolut evident că grecii vor rata inaugurarea în 2023 și, dacă nu se trezesc din amorțeală, au șanse să rateze și 2024”, scria API încă din octombrie anul trecut.

VEZI și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro