Sari direct la conținut

VIDEO Cutremur devastator în Maroc, peste 1.000 de oameni au murit – UDPATE

HotNews.ro
Cutremur Maroc, Foto: Said Echarif / AFP / Profimedia
Cutremur Maroc, Foto: Said Echarif / AFP / Profimedia

Un cutremur puternic a lovit vineri târziu munții Atlas din Maroc, provocând moartea a peste 1.000 de persoane, distrugând clădiri și forțând locuitorii marilor orașe să fugă din casele lor, transmit Reuters și AFP.

17:50 Papa Francisc îşi exprimă „profunda solidaritate” cu Marocul după cutremurul devastator de vineri

16:38 Potrivit televiziunii marocane de stat, bilanțul morților a ajuns la 1.037. Numărul răniţilor a ajuns la 1.204, dintre care 721 sunt în stare critică, a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat.

13:17 Nou bilanț al ministerului de interne marocan: 820 de morți și 672 de răniți. Acesta este cel mai grav cutremur din Maroc după 1960, când se estimează că un seism a ucis cel puțin 12.000 de persoane.

12:08 MAE, prin intermediul Ambasadei României la Rabat, s-a autosesizat și a solicitat autorităților locale, în regim de urgență, informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate. Până în acest moment, Ambasada nu a primit cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români. Că urmare a acestei solicitări, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situației și au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranță.

09:55 Cutremurul care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă s-a soldat cu 632 de morți și 329 de răniți, dintre care 51 în stare gravă, potrivit unui nou bilanț oficial al Ministerului de Interne.

Un oficial local a afirmat că majoritatea deceselor au avut loc în zonele muntoase greu accesibile.

Locuitorii din Marrakech, cel mai apropiat oraș mare de epicentru, au declarat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, iar televiziunea locală a prezentat imagini cu minaretul unei moschei căzut și cu dărâmături care zăceau pe mașini distruse.

Ministerul de Interne a îndemnat la calm, precizând că seismul a lovit provinciile Al Haouz, Ouarzazate, Marrakech, Azilal, Chichaoua și Taroudant.

Montasir Itri, un locuitor din satul de munte Asni, situat în apropierea epicentrului, a declarat că majoritatea caselor de acolo au fost avariate.

„Vecinii noștri sunt sub dărâmături și oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat”, a declarat el.

Mai la vest, în apropiere de Taroudant, profesorul Hamid Afkar a spus că a fugit din casa sa și că a simțit replici ale cutremurului.

„Pământul s-a cutremurat timp de aproximativ 20 de secunde. Ușile se deschideau și se închideau singure în timp ce mă grăbeam să cobor scările de la etajul al doilea”, a spus el.

Centrul pentru geofizică din Maroc a afirmat că seismul s-a produs în zona Ighil din Marele Atlas, având o magnitudine de 7,2.

Serviciul de prospecțiuni geologice al SUA a estimat magnitudinea cutremurului la 6,8 și a precizat că acesta s-a produs la o adâncime relativ mică, de 18,5 km.

Ighil, o zonă muntoasă cu mici sate agricole, se află la aproximativ 70 km sud-vest de Marrakech.

Cutremurul a avut loc imediat după ora 23.00 (01:00 în România).

Seismul este cel mai mortal din Maroc de la cel care a avut loc în 2004, în apropiere de Al Hoceima, în nordul munților Rif, când au murit peste 600 de persoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro