VIDEO Dezbateri pe pragul privind abuzul în serviciu la Comisia Juridică din Camera Deputaților / PSD și Predoiu pledează pentru pragul de 9.000 de lei / PNL are o altă variantă
Comisia Juridică din Camera Deputaților a început luni dezbaterile generale pentru proiectul de lege care modifică Codul Penal și incriminează abuzul și neglijența în serviciu doar de la pragul de 250.000 de lei. Pe masa Coaliției PSD, PNL, UDMR se află mai multe variante de lucru, pornind de la varianta de impunere a unui prag de 9.000 de lei, propusă de ministrul Cătălin Predoiu după ce Senatul a adoptat proiectul, săptămâna trecută.
- Cum a ajuns Predoiu la propunerea de 9.000 de lei prag pentru incriminarea abuzului în serviciu? „Noi am multiplicat”
19:00Dezbaterile generale s-au încheiat. Discuțiile se reiau marți, după ora 15.00, când va începe dezbaterea pe fond, cu amendamentele care vor fi depuse.
18:44Deputații analizează deciziile Curții Constituționalecare fac referire la abuzul în serviciu.
18:21Stelian Ion, către Laura Vicol: „Era esențială participarea domnului Predoiu pentru a afla de ce și cum au fost gândite propunerile. CCR și-a luat mai multe drepturi, devenind legiuitor în acest caz (…) Vă rog, e o chestiune de politețe să nu mă mai întrerupeți”.
18:15Maya Teodoriu, PSD: „Nu este în regulă să discutăm despre CCR în absență. Poate trebuie să îi invităm pe judecătorii care au dat acele decizii. Părerea mea este că cel care să trebuia să dea explicații esențiale era legituitorul, adică domnul ministru al Justiției să ne spună ce a preluat și pe ce considerente. Dacă nu este prezent, cred că greșim să ne punem noi în locul inițiatorului”.
18:14 Deputatul AUR George Bădiu: „AUR nu este de acord cu un prag, dar dacă CCR zice să ne sinucidem, ce să facem? Este o eroare majoră ce a făcut CCR. Ne acoperim așa cu decizile de CCR, este un joc”.
18:03Secretarul de stat din Ministerul Justiției a propus un amendament care reglementează ca pragul de la care se consideră infracțiune pentru abuz în serviciu să pornească de la 9.000 de lei.
18:01Deputatul PNL Ioan Cupșa: „Să propui un prag de 1 leu este un moment nepotrivit pentru începerea acestei dezbateri. Dacă respectăm ordinea constituțională și statul de drept, atunci nu putem să avem astfel de propuneri. Nu se poate, doamnă, să stabilim un prag de 1 leu pentru că deciziile Curții Constituționale nu ne permit asta”.
17:59Reprezentantul ONG-ului Declic cere ca pentru abuzul și neglijența în serviciu pragul de la care se consideră infracțiune să pornească de la 1 leu.
17:57Președinta Comisiei Juridice, Laura Vicol: „Dezbaterile generale au loc azi. Maine vor fi discuțiile pe articole”.
17:55Deputatul USR, Silviu Dehelean cere amânarea dezbaterilor generale. Acesta invocă absența ministrului Justiției dar și ai reprezentanțiilor din Justiție.
17:30Deputatul USR Stelian Ion a declarat în debutul ședinței că „până și comisia Iordache a avut dezbateri întinse pe luni de zile, nu de pe o zi pe alta ca acum”. „Dacă ne grăbim acum, cu toată buna credinţă pe care putem să o găsim la această masă, sau vom greşi şi vom ajunge din nou la CCR, nu peste două săptămâni, ci peste doi-trei ani de zile. Nu doar pragul de abuz în serviciu reprezintă problema (…) Nu înțelegem pe ce criterii s-a venit cu formularea afectarea intereselor legitime și de unde până unde sintagma cu știință de vreme ce abuzul în serviciu este o infracțiune cu premeditare”, a declarat Stelian Ion.
17:17Deputatul PNL Ioan Cupșa „Desigur, ministrul Justiţiei are un rol foarte important şi răspunde şi dânsul politic. Coaliţia trebuie să-şi asume care va fi acel prag. Încă nu ştim care va fi acel prag. Sunt decizii politice importante”.
17:10 Ședința Comisiei Juridice din Camera Deputaților a început. La ședință nu participă ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ci un secretar de stat. Au loc dezbateri generale.
„Parlamentarii pot depune amendamente la proiectul de lege care modifică Codul Penal și reglementează abuzul și neglijența în serviciu până marți la ora 13.00, a anunțat președinta Comisiei Juridice, Laura Vicol.
PNL propune două salarii minime pe economie, echivalentul a 6.000 de lei, în timp ce PSD și ministrul Justiției doresc ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie de 9.000 de lei.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a venit luni în Parlament la grupurile parlamentare ale PSD și PNL, unde le-a explicat deputaților de ce este necesară introducerea unui sume pentru infracțiunile de abuz și neglijență în serviciu. Predoiu a anunțat la finalul întâlnirilor cu parlamentarii că susține, așa cum s-a discutat în Coaliție, pragul de 9.000 de lei.
Liderul grupului deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat, la finalul întâlnirii cu ministrul Justiției că decizia finală cu privire la pragul pentru abuz în serviciu se va lua în coaliţie marţi, când Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va dezbate proiectul de lege cu amendamente.
„Ministrul Predoiu nu a avansat alte sume, alte cifre, din punctul meu de vedere rămâne propunerea Ministerului Justiţiei la 9.000 de lei. Dacă în coaliţie mâine… Cred că două salarii minime înseamnă 6.000 de lei, mai puţin important decât 6, 7, 8 sau 9.000 de lei este să ne asigurăm că acest prag va fi unul acceptat de Curtea Constituţională şi legea, care e şi jalon în PNRR – deci de care depind un miliard de euro, sau care este suma exactă nu o ştiu, oricum întreaga cerere 3 de plată este undeva la 2,7 miliarde de euro -, va trece de CCR, iar CCR va considera că această sumă nu e derizorie”, a declarat Simonis la Palatul Parlamentului.
De partea cealaltă, liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a anunțat că liberalii au altă propunere. „În urma argumentelor de constituționalitate, cu toate că, din punctul nostru de vedere, al grupului (deputaților PNL – n.r.), nu este necesar, dar ne obligă CCR, suntem obligați să introducem unul. (…) Grupul PNL vine și propune ca acest prag să fie două salarii minime pe economie. E o propunere pe care o vom dezbate”, a declarat Gabriel Andronache.
Senatul a adoptat săptămâna trecută un proiect de modificare a Codului Penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.
Amendamentul care introduce pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu a fost primit pe mail de senatorii puterii după o ședință în cerc restrâns a Coaliției: „Ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau însușite”, a explicat președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Tăgârlaș care, a introdus amendamentul în proiectul de lege care modifică Codul Penal și care a fost adoptat miercuri de Senat.
Senatorul PNL a explicat că amendamentul însușit de către Comisia Juridică are la bază o decizie a Coaliției de duminică seară, care i-a fost comunicată pe mail. La ședința Coaliției de duminică seara au participat potrivit surselor HotNews.ro Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor, Marian Neacșu și Robert Cazanciuc.
Ulterior, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că propune ca pragul valoric să fie de 9.000 lei. Liderii Coaliției Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au postat pe Facebook că susțin propunerea ministrului Justiției.