VIDEO Dr Radu Mihalca: Singurele cazuri de ejaculare precoce care pot fi prevenite sunt cele legate de infectiile aparatului genital
Ejacularea precoce este cea mai frecventa disfunctie sexuala cu care se confrunta barbatii cu varsta sub 40 de ani. Aproape toti barbatii se confrunta macar o data in viata cu o experienta sexuala care s-a terminat prea repede. Un caz singular nu este un motiv de ingrijorare, insa atunci cand situatia se repeta si problema devine cronica, necesita interventia medicului, a explicat dr. Radu Mihalca, medic specialist in endocrinologie, pentru MedLive.ro.
Citeste si comenteaza pe MedLive.ro.
Dr. Radu Mihalca a discutat online cu cititorii. Vezi aici raspunsurile.
Reporter:Este evident ca daca in mod repetat contactul sexual nu dureaza mai mult de cateva secunde vorbim de ejaculare precoce. Sunt insa barbati care isi fac griji din acest punct de vedere chiar si atunci cand contactul sexual dureaza 10–15 minute. Cat dureaza de fapt un contact sexual normal si cand se pune problema ejacularii premature?
Dr. Radu Mihalca: Studiile realizate la nivel international si publicate in reviste de specialitate au stabilit ca se vorbeste despre ejaculare precoce atunci cand ea are loc mai devreme de un minut dupa penetrarea in vagin sau inainte de penetrare, adica ceea ce se numeste in termeni medicali anteportas. Exista mai multe modalitati prin care noi, medicii, incercam sa evaluam aceasta perioada, acest interval de timp, care nu intotdeauna este usor de stabilit. 10 – 15 minute este bineinteles un raport sexual cu o durata normala. De obicei, un raport sexual dureaza undeva intre cinci si 15 minute.
Interviu cu dr. Radu Mihalca, medic specialist in endocrinologie
Reporter: Care sunt cauzele ejacularii precoce?
Dr. Radu Mihalca: Ejacularea precoce nu are deocamdata niste cauze pe care stiinta sa le cunoasca. Noi nu stim exact care este fiziopatologia ei, nu stim ce deosebeste un barbat cu ejaculare precoce de unul care nu are ejaculare precoce. Ejacularea precoce are factori de risc, are situatii patologice sau fiziologice care predispun la aparitia acestui simptom. Trebuie sa tinem cont de faptul ca ejacularea precoce este de cele mai multe ori un simptom, nu o boala, deci nu o patologie.
Cele mai frecvente cauze sunt:
- disfunctia erectila,
- patologiile tiroidiene,
- patologiile infectioase ale aparatului genital masculin,
- unele anomalii anatomice,
- cauze psihologice.
Exista un intreg spectru de conditii psihologice care pot predispune la ejaculare precoce, nu toate patologice.
Reporter: In ce masura conteaza factorul ereditar?
Dr. Radu Mihalca: Sunt unele teorii publicate in literatura care vorbesc despre o predispozitie genetica, o situatie care apare datorita unui dezechilibru la nivelul neurotransmitatorilor care controleaza acest fenomen al ejacularii, care e un fenomen reflex, cum stim cu totii, deci este un fenomen care, la un moment dat, in timpul raportului sexual, porneste si poate fi intarziat in anumite conditii, dar nu intotdeauna. Deci da, exista aceste teorii, care asteapta inca sa fie demonstrate.
Reporter: Ejacularea precoce poate aparea ca urmare a masturbarii?
Dr. Radu Mihalca: Nu. Nu exista nici o evidenta in acest sens. Masturbarea nu poate avea efect asupra timpului de ejaculare decat, cel mult, a-l intarzia. In cazul raporturilor sexuale repetate, in serie, ejacularea intarzie, ca urmare a ejacularilor precedente, insa nu exista nici o informatie ca acest lucru s-ar intampla si invers, ca masturbarea ar putea produce ejaculare rapida.
Reporter: Cum procedeaza un medic pentru a determina cauzele ejacularii precoce? Cu alte cuvinte sa zicem ca sunt barbat si sufar de aceasta problema. La ce tip de analize si teste trebuie sa ma astept cand pasesc in cabinetul medical?
Dr. Radu Mihalca: Intai si intai este o simpla discutie, in care medicul face fisa de anamneza, sta de vorba cu pacientul. E adevarat, sta de vorba despre lucruri destul de intime, deci intrebarile vor viza toata viata sexuala a pacientului nostru.
Pe urma, trebuie obtinute informatii despre alte patologiicare, cum am zis mai inainte, pot reprezenta un factor de risc pentru ejacularea precoce, dupa care urmeaza examenul clinic. Acesta este un examen al zonelor genitale si presupune examinarea penisului, testiculelor, tuseu rectal.
In functie de observatiile facute la examenul clinic pot urma alte analize, cum ar fi analize microbiologice, analiza secretiei prostatice, analiza urinei, ecografia prostatica, care de cele mai multe ori poate sa fie transrectala.
Repet, este vorba de un simptom, deci eu in momentul in care am barbatul care a venit la mine pentru ejaculare precoce trebuie sa stabilesc daca el este in fata unei ejaculari precoce care se intampla episodic sau este intr-adevar o situatie patologica si, in functie de asta, stabilesc ce e de facut.
Reporter: Se spune ca daca esti ok din punct de vedere psihic atunci nu vei avea probleme nici cu viata sexuala. Cum comentati?
Dr. Radu Mihalca: Sigur, de obicei asa este. Trebuie sa tinem cont de un lucru: viata sexuala in rasa umana este ceva destul de complex, adica nu este ca si cum ne-am spala pe maini sau ca si cum am face o activitate sportiva, cu toate semnalele, care cateodata se gasesc chiar in media, despre aceasta activitate sexuala la comanda, nu e asa. Putem avea persoane cu probleme psihologice care au o viata sexuala perfect normala si invers, putem avea persoane perfect normale cu probleme la nivelul vietii sexuale, deci nu se exclud reciproc.
Reporter: Care sunt caile de tratament?
Dr. Radu Mihalca: Caile de tratament sunt probabil capitolul care abia acum incepe sa fie explorat la adevarata lui valoare. Pana in anii 1970, tratamentul era exclusiv psihologic, deci de aceasta problema se ocupau de obicei psihologi sau psihiatri, dupa care au inceput sa fie folosite antidepresivele. Antidepresivele sunt substante care duceau la o modificare a echilibrului neurotransmitatorilor, care controleaza reflexul ejacularii, deci practic noi foloseam un efect advers al antidepresivelor, acela al intarzierii ejacularii.
Lucrurile astea au mers si in anii ’80, si in anii ’90 si in anii 2000, bineinteles asociate eventual cu alte strategii. Se folosesc substante locale, substante anestezice care actioneaza local, se folosesc niste tehnici sexologice. De obicei noi le spunem pacientilor sa se comporte intr-un anumit fel in timpul raportului sexual. Lucrurile astea ajuta.
De un an exista o molecula, din pacate nu se gaseste inca in comert in Romania, care reprezenta o evolutie a antidepresivelor cu efect de blocare a recaptarii serotoninei. Este prima molecula care a fost aprobata intai de Food and Drug Administration din Statele Unite apoi de Agentia Europeana pentru ejacularea precoce. Pe cutia acestei substante veti gasi scris „se foloseste in tratamentul ejacularii precoce”. Este un antidepresiv cu o durata de actiune foarte scurta, care practic se foloseste la nevoie. Repet, nu este inca in comert in Romania, din pacate.
Reporter: Cum poate partenera de viata sa isi ajute partenerul sa depaseasca aceasta situatie? Cat de important este rolul acesteia?
Dr. Radu Mihalca: Partenera are un rol activ. Sexul presupune doua persoane, deci e clar ca partenera intai si intai trebuie sa inteleaga problema. Apoi exista tot felul de strategii pe care noi le punem la dispozitia cuplului. De obicei, la primul contact cu medicul pacientul este singur. Noi, de obicei, cerem sau incercam sa obtinem ca la urmatoarele consultatii sa vina si partenera. In felul acesta se explica mai bine care este situatia si incercam sa ajutam. Este bineinteles foarte important ce face si ce gandeste partenera in aceasta situatie.
Reporter: Cum se poate preveni ejacularea precoce?
Dr. Radu Mihalca: Prevenirea ejacularii precoce se poate face pentru unele situatii. Cum v-am spus, exista unele cazuri care sunt constitutionale, ca sa nu folosesc cuvantul „ereditare”. Probabil acele persoane au in patrimoniul genetic acel tip de activitate a neurotransmitatorilor. Este ceea ce se numeste „ejacularea precoce primara”, care este adevarata boala de ejaculare precoce, care se situeaza undeva la 2% din populatie, din estimarile publicate pana acum. Aceasta nu are nici un fel de posibilitate de a fi prevenita.
Pe de alta parte, exista toate celelalte cazuri, ceilalti factori de risc. Simptomul de ejaculare precoce apare in viata a aproximativ 20% din barbati, deci 20% din barbati, de-a lungul vietii, experimenteaza un simptom de genul ejaculare precoce. Dintre aceste cazuri, exista cele care pot fi prevenite, cele legate de infectiile aparatului genital, cam singurele. Doar in aceasta zona reusim sa facem o activitate de tip preventiv.