VIDEO Dr. Silviu Predoi: In mod normal, o mama ar trebui sa mearga sa nasca inarmata doar cu setul de analize si investigatii facute in timpul sarcinii
Personalul medical dintr-o maternitate trebuie sa aiba grija de viitoarea mama, pentru ca ea sa poata avea un travaliu in conditii de siguranta sau o interventie chirurgicala in conditii de siguranta, sa nasca un copil sanatos. Intr-un sistem normal, mama ar trebui sa ia cu sine doar setul de analize si investigatii facute in timpul sarcinii si sa mearga la unitatea spitaliceasca, la maternitatea unde a hotarat dansa sa nasca. Din momentul in care a intrat in acea institutie, grijile ei ar trebui sa fie terminate. Dr. Silviu Predoi, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat cu cititorii MedLive.ro despre momentele unice ale nasterii.
Citeste si raspunsurile dr. Predoi in cadrul intalnirii online cu cititorii MedLive.ro.
Reporter: Cum trebuie sa se pregateasca viitoarea mama inainte de a ajunge la spital, in cazul unei nasteri naturale?
Dr. Silviu Predoi: Atat intr-o nastere naturala, cat si intr-o nastere cezariana trebuie sa se pregateasca la fel. In mod normal, intr-un sistem normal, mama ar trebui sa isi ia la dansa doar setul de analize si investigatii facute in timpul sarcinii si sa mearga la unitatea spitaliceasca, la maternitatea unde a hotarat dansa sa nasca, iar din momentul in care a intrat in acea institutie grijile ei ar trebui sa fie terminate.
Reporter: Ce asteptari ar trebui sa avem de la medic, de la personalul medical care asista nasterea?
Dr. Silviu Predoi: In primul rand, ar trebui sa avem un sistem sanitar care sa permita un act medical de foarte buna calitate. Medicii, asistentele, infirmierele, absolut tot personalul medical din respectiva maternitate trebuie pur si simplu sa isi faca datoria lor specifica, nu trebuie sa faca nimic in plus sau in minus; sa aiba grija de respectiva mamica sa poata sa aiba un travaliu in conditii de siguranta sau o interventie chirurgicala in conditii de siguranta, sa se nasca un copil cat mai in regula.
Interviu cu dr. Silviu Predoi, medic primar obstetrica ginecologie
Reporter: Este benefica pentru mama prezenta tatalui in sala de nasteri?
Dr. Silviu Predoi: Sunt tot felul de teorii in aceasta situatie. Sunt femei care prefera sa fie in preajma lor persoane din familie – tatal sau alti membri ai familiei, sunt persoane care nu vor acest lucru. Nu putem spune ca influenteaza intr-un mod spectaculos, in bine sau in rau, prezenta unui membru al familiei, cred ca depinde foarte mult, de la caz la caz.
Reporter: Una din cititoarele noastre, fost cadru medical si mama a patru copii, este de parere ca mamele ar putea fi scutite de chinurile nasterii daca anestezia epidurala (peridurala) ar fi folosita pe scara mai larga. Cat de indicata este o astfel de procedura?
Dr. Silviu Predoi: Anestezia epidurala se foloseste, din cate stiu eu, pe o scara destul de larga. Cred ca sunt destul de putine sau sunt destul de putin frecvente cazurile in care anestezia epidurala nu este folosita. In acest moment, in Romania, cred ca tine mai degraba de lipsa cadrelor medicale in anumite zone sau de lipsa materialelor necesare, pentru ca pentru a face o anestezie epidurala ai nevoie de un medic anestezist, ai nevoie de o trusa peridurala, o aparatura minima de urmarire si control. Daca nu le ai, nu o vei face.
Tinand cont ca sunt foarte multe zone in Romania in care, in acest moment, exista un deficit foarte mare atat de materiale sanitare, cat si de medici specialisti, este posibil ca si in acest moment sa se realizeze nasteri in care anestezia epidurala sa fie doar un vis.
Reporter: Care pot fi riscurile acestei anestezii pentru fat?
Dr. Silviu Predoi: Pentru fat nu este absolut nici un risc, din contra, spre deosebire de anestezia generala, care se folosea si se mai foloseste inca in cazul unor operatii cezariene, si unde substantele anestezice treceau, intr-o mica masura, prin placenta si ajungeau la fat, aceasta este o anestezie care nu implica acest risc.
Reporter: Sa analizam urmatoarea situatie: au inceput contractiile, imi sun medicul si acesta imi spune ca este in concediu sau ca nu este disponibil in acel moment. Ce fac?
Dr. Silviu Predoi: In primul rand, gravida respectiva, care a vrut sa fie urmarita de un anumit medic in decursul sarcinii trebuia si este indicat sa aiba o discutie cu medicul, in timpul evolutiei sarcinii, si nu in momentul in care se declanseaza travaliul, cu privire la ce va face in aceasta eventualitate in care medicul respectiv, din motive subiective sau obiective nu se afla in localitate sau este indisponibil. In general, in spitalele private, exista colective de medici care, in momentul in care unul din ei lipseste, ceilalti suplinesc absenta acelui medic si asigura asistenta medicala si a persoanelor urmarite de respectivul medic in timpul sarcinii.
In spitalele de stat exista o linie de garda permanenta unde, indiferent de pacienta cui esti, te duci si, in mod normal, trebuie sa ti se asigure asistenta medicala. Sigur ca pentru o femeie este putin traumatizant ca, obisnuita cu cineva in decursul sarcinii, sa se trezeasca in momentul nasterii ca „pica” pe mainile unei persoane necunoscute. Aici tine de eficienta sistemului sanitar: daca este un sistem sanitar care permite in orice fel de spital ca medicul care este de garda sa fie un medic competent, sa fie un medic care stie ce face, riscul respectivei persoane este minim.
Reporter: Sa revenim un pic la vechea dilema: cezariana sau nastere naturala. Am remarcat cu totii ca in ultima vreme cezariana se face pe scara foarte larga la cerere. De ce credeti ca se intampla acest lucru?
Dr. Silviu Predoi: Cred ca sunt mai multe motive: motive care tin de gravida si motive care tin de medic.In primul rand, in mod real, in mod legal, notiunea de operatie de cezariana la cerere in Romania nu este admisa. Orice operatie cezariana, din punct de vedere legal, trebuie sa aiba o motivatie medicala pentru care a fost facuta. Sigur, motivatii medicale, atunci cand le cauti, le poti gasi, insa revenind la aceasta problema, foarte multe femei sunt speriate de durata travaliului, de faptul ca un travaliu poate avea loc intr-un mediu mai mult sau mai putin prietenos. Sunt multe maternitati sau case de nasteri care nu arata chiar grozav, uneori sunt usor inspaimantatoare, si atunci prefera sa termine mai repede aceasta etapa pentru a nu suferi niste traume psihice.
O alta problema este ca foarte multe femei nu sunt foarte incantate de ce au auzit de la altele despre „priceperea” cadrelor medicale in a asista in mod natural o nastere. Ele au auzit tot felul de intamplari pe care le-au generalizat apoi, despre situatii in care s-au intamplat lucruri nefericite cu mame sau cu copii si atunci prefera sa isi ia masurile de siguranta in a detine controlul cat mai mult asupra acestui act important din viata lor, iar o cezariana programata, facuta „la rece”, cum se spune, aparent este o metoda prin care poti sa elimini multe din riscurile pe care le poti avea in alt mod.
Chiar si apropo de intrebarea de mai devreme: o cezariana programata o faci cu medicul cu care de obicei ai conlucrat toata sarcina, pe cand in cazul unei nasteri, care poate aparea oricand, te poti trezi oricand in situatia in care medicul respectiv nu este in zona, pentru ca se poate intampla oricand, in weekend, la ora doua noaptea si acel medic nu este intotdeauna disponibil pentru a veni sa te asiste.
Din punctul de vedere al medicilor, si ei au un rol in cresterea numarului de cezariene. Pentru medici este de multe ori mult mai simplu sa iti programezi o activitate medicala decat sa fii in permanenta supus acestui stres de a fi sunat la orice moment din zi si din noapte, indiferent ca esti in concediu, ca esti in weekend sau ca faci orice alta activitate. Atunci el prefera sa isi imbunatateasca calitatea vietii printr-o programare cat mai clara a acestor nasteri, iar operatia cezariana e un mod de programare.
Nu in ultimul rand este vorba si de o anumita carenta, care exista in acest moment si va exista probabil din ce in ce mai mult, a medicilor si a moaselor in profesionalism si in obisnuinta de a asista nasteri naturale. Scoala de obstetrica, care este o scoala destul de grea si in care trebuie sa treci prin foarte multe lucruri pentru a invata exact sa asisti o femeie, sa te descurci in fata unor complicatii care apar si care trebuie rezolvate in interval de minute, pentru ca nu ai mai mult timp la dispozitie, nu mai este cea care a fost.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.