Sari direct la conținut

VIDEO Escaladare periculoasă a propagandei la televiziunile rusești: „Un război nuclear pare o certitudine”

HotNews.ro
Noi amenintari cu un razboi nuclear la televiziunile rusesti, Foto: Captura video
Noi amenintari cu un razboi nuclear la televiziunile rusesti, Foto: Captura video

Propaganda privind folosirea armelor nucleare pare să fi trecut printr-o escaladare periculoasă la televiziunile rusești după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri decretarea mobilizării parțiale în Rusia.

„Singurul lucru de care Occidentul se teme astăzi este posibilitatea ca Rusia să folosească armele sale nucleare tactice. În această privință, cuvintele spuse de Vladimir Putin sunt foarte valoroase. Cu toate acestea, în Occident ei se gândesc la ele și analizează care ar fi circumstanțele pentru ca Rusia să folosească un asemenea argument”, afirmă Igor Korotcenko, devenit în ultimele luni analistul militar favorit al televiziunilor rusești.

Amintim că Vladimir Putin a amenințat în discursul susținut miercuri dimineața că Rusia nu va ezita să răspundă la „șantajul nuclear” pe care pretinde că anumite state membre NATO îl practică față de Moscova.

Printre altele, el a afirmat că „dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma” în contextul în care Rusia se pregătește să anexeze teritoriile pe care forțele sale armate le-a ocupat în Ucraina.

Într-un mesaj video publicat miercuri după-masa din închisoare, disidentul Alexei Navalnîi a avertizat Occidentul să ia în serios amenințările lui Vladimir Putin în ceea ce privește folosirea „armei nucleare”.

Revenind la emisiunea de la postul TV Rossiya-1, analistul militar Igor Korotcenko a mai afirmat că „Occidentul trebuie să înțeleagă: dacă anumite arme există, tabuurile și limitările asupra folosirii lor ar putea fi ridicate în anumite circumstanțe”.

„Păpușa de fier” a lui Vladimir Putin spune că un război nuclear pare cert

Olga Skabeeva, prezentatoarea emisiunii, intervine după Korotcenko pentru a întreba retoric ce își dorește Occidentul.

„Vor ei o victorie asupra Rusiei? Este imposibil să învingi Rusia fără o explozie nucleară, nu intră în discuție, nu vom permite distrugerea țării noastre. Dacă încercați să ne distrugeți veți fi distruși alături de noi”, spune ea.

Skabeeva, poreclită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin datorită criticilor virulente aduse politicienilor de opoziție în perioada în care aceasta încă era relevantă în Rusia, întreabă apoi dacă Rusia ar trebui să lovească centrele de decizie din Ucraina și Occident.

„În Kiev, Londra, Washington, unde?”, sublinează ea aparent sub formă de întrebare, fără a aștepta însă vreun răspuns de la invitați, deși unul încearcă să intervină.

„Ce ar trebui să facem pentru a evita războiul nuclear sau e deja cert? Cu siguranță pare așa. Dacă ei nu se opresc, va deveni o realitate”, spune prezentatoarea TV.

„Care este obiectivul Occidentului colectiv? Victoria Ucrainei și înfrângerea Rusiei. Atât timp cât Federația Rusă are arme nucleare, și Federația Rusă are arme nucleare, înfrângerea ei este imposibilă. Împingeți-ne într-un colț și totul va fi distrus”, amenință ea, susținând apoi că Rusia nu își dorește un război nuclear.

Skabeeva revine însă la amenințări doar câteva secunde mai târziu, afirmând că dacă Occidentul „se apropie de granițele Rusiei” singura soluție va fi o lovitură nucleară.

Amenințările cu lovituri nucleare nu sunt deloc o noutate la televiziunile rusești însă aceasta pare a fi prima instanță în care unul dintre propagandiștii de top ai Kremlinului spune că un război nuclear pe scară largă cu Occidentul pare acum o certitudine.

De ce își intensifică Rusia propaganda privind un război nuclear tocmai acum

Aceste comentarii făcute la postul TV Rossiya-1 au venit după ce Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat joi după-masa că Moscova ar putea folosi orice armament din arsenalul său, inclusiv armele nucleare strategice (cu rază lungă) pentru a apăra „teritoriile din Ucraina care vor fi alipite Rusiei”.

Separatiștii pro-ruși din Lugansk au cerut încă de luni organizarea de urgență a unui referendum de unire cu Rusia, o măsură care după ce va fi aprobată va plasa de facto teritoriile ucrainene cucerite sub umbrela nucleară a Moscovei.

Doar o zi mai târziu, autoritățile de ocupație instalate de ruși în teritoriile ucrainene pe care le ocupă au anunțat concertat că vor organiza referendumuri de anexare la Rusia în perioada 23-27 septembrie.

Doctrina nucleară a statului rus prevede 4 scenarii în care liderul de la Kremlin ar putea ordona un atac cu arme nucleare, unul dintre acestea fiind în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei „folosind arme convenționale când însăși existența statului este în pericol”.

Deși este evident că existența statului rus nu ar fi în niciun fel pusă în pericol de pierderea teritoriilor cucerite care aparțin Ucrainei, propaganda de la Moscova a început de mai bine de o lună să prezinte războiul din Ucraina drept unul existențial pentru Rusia, afirmând că țara nu se luptă doar cu Kievul, ci cu așa zisul „Occident colectiv”.

Acest lucru nu înseamnă însă că televiziunile rusești pregătesc cu adevărat publicul pentru un război nuclear, obiectivul amenințărilor fiind mai degrabă de a descuraja Ucraina să încerce să își recupereze teritoriile ocupate după ce acestea vor fi anexate formal de către Moscova, la fel ca în cazul anexării ilegale a Crimeii în 2014.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că nu crede că Vladimir Putin va ordona folosirea arsenalului nuclear al Rusiei.

„Mâine, Putin poate spune: ‘în afară de Ucraina, vrem și o parte din Polonia’, altfel vom folosi arme nucleare. Nu putem face astfel de compromisuri”, a subliniat liderul de la Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 212-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro