Sari direct la conținut

VIDEO Glaucomul, o boala care nu doare. Durerea este cea care aduce pacientul la doctor. Interviu cu dr. Ioan Stefaniu, medic primar oftalmolog

MedLive.ro
Dr. Ioan Stefaniu, Foto: MedLive.ro
Dr. Ioan Stefaniu, Foto: MedLive.ro

Fara un tratament administrat la timpul potrivit, glaucomul poate duce la orbirea completa. Dupa 40 de ani, orice persoana poate fi afectata de aceasta boala, de multe ori asimptomatica – „o boala care nu doare”. Dr. Ioan Stefaniu, medic primar oftalmolog, doctor in stiinte medicale, a explicat pentru MedLive.ro cum apare aceasta boala, cum poate fi prevenita si tratata. In jur de 120.000-140.000 de romani sufera de glaucom. Norocul lor, spune dr. Ioan Stefaniu, este ca „arsenalul terapeutic este astazi deosebit de bogat. Inainte, toata lumea stia doar de clasica pilocarpina, care nu era valabila in toate formele de glaucom. Astazi, tehnologia moderna a adus cu sine si lasere performante, eficiente in tratarea bolii. Interventia chirurgicala, pe de alta parte, este ultima solutie de tratament, date fiind riscurile si complicatiile posibile.”

Interviu cu dr. Ioan Stefaniu, Medic Primar oftalmolog, Doctor in stiinte medicale

Reporter: Ce este glaucomul si care sunt cauzele aparitiei lui?

Dr. Ioan Stefaniu: Glaucomul este o neuropatie optica, ce are in prim-plan cresterea periculoasa a tensiunii intraoculare, cu efect dezastruos asupra nervului optic, o incapacitate a ochiului de a mai tine echilibrul intre productia de umor apos si eliminarea lui din interiorul ochiului. Se produce o acumulare excesiva de umor apos in ochi, sclera este destul de rigida, si atunci toata presiunea se exercita asupra polului posterior unde sunt filetele nervoase ale nervului optic. Acestea sunt strangulate, se produc modificari ale circulatiei sanguine la nivelul vaselor nervului optic, o intrerupere a fluxului axonal si se declanseaza impulsuri intr-un fenomen numit „moarte celulara programata”.

Glaucomul poate afecta ireversibil nervul optic.

Reporter: Bolnavii de glaucom prezinta simptome?

Dr. Ioan Stefaniu: Exista mai multe tipuri de glaucom. Glaucomul cu unghi deschis este total asimptomatic, in primele stadii ale bolii. Cand apar modificari, scotoame (limitarea partiala a campului vizual – n.red.) in aria campului vizual, deja glaucomul este avansat, iar leziunile nervului optic s-au produs si sunt ireversibile. De aceea se si spune ca este o boala parsiva, o boala care nu doare. De fapt, durerea este cea care aduce pacientul la doctor.

O alta forma, mai putin raspandita, glaucomul cu unghi inchis, are doua forme. O forma este cea cu atac acut de glaucom, unde durerile ochiului sunt atroce – doare orbita, cu tot globul ocular; vederea se incetoseaza, apar reflexe vagale puternice, cu greturi, varsaturi. De multe ori, un atac de glaucom a fost confundat cu o criza de litiaza veziculara sau de apendicita. Cealalta forma – glaucom cu unghi ingust, forma cronica, nu doare. La fel ca cel cu unghi deschis, in stadiile finale apar tulburari: scotoame, ingustarea campului vizual, cand deja este foarte avansata boala.

Reporter: Exista tratament medicamentos pentru glaucom?

Dr. Ioan Stefaniu: In Romania, o statistica aproximativa indica in jur de 120.000-140.000 de glaucomatosi. Norocul acestor pacienti ai zilelor noastre este faptul ca arsenalul terapeutic este deosebit de bogat. Daca inainte, toata lumea stia de clasica pilocarpina, care nu era valabila in toate formele de glaucom, astazi avem o gama larga de medicamente. Pe de o parte, sunt cele care reduc productia de umor apos; pe de alta parte, sunt cele care faciliteaza iesirea umorului apos – asadar, doua clase mari de medicamente.

De asemenea, tehnologia moderna a dus la aparitia unor lasere performante. Este al doilea pas pe care il putem face ca tratament, in ajutorul celui medicamentos. Exista metode importante de tratament laser al glaucomului: trabeculoplastia laser argon, trabeculoplastia selectiva, sclerotomia profunda, endo / exo-ciclofotocoagulare, deci o gama larga de tratamente cu laser. Toate au succes – degajarea presionala este in jur de 6 mm, uneori chiar 7 mm. Cu terapie laser obtinem ceea ce dorim, adica o presiune joasa. Uneori, chiar se reduce schema de tratament.

Interventia chirurgicala, solutia extrema

Atunci cand nici tratamentul laser nu rezolva problema, apelam, in ultima instanta, la interventia chirurgicala. Recomand si eu colegilor oftalmologi mai tineri sa apeleze la interventiile chirurgicale doar in extrema urgenta, cand nu au alte posibilitati. Interventia chirurgicala expune si bolnavul, si chirurgul, la anumite riscuri, si nu sunt putine. Exista discutii – daca merita sa se faca interventii chirurgicale de glaucom in ambulator, avand in vedere posibilitatea aparitiei complicatiilor post-operatorii.

Categoric, si arsenalul chirurgical s-a diversificat, interventii chirugicale diverse, cu uchi deschis, cu ochi inchis, cum este sclerotomia profunda, sau introducerea unor dispozitive de drenaj atunci cand alte metode chirurgicale nu au succes.

Factori de risc in aparitia glaucomului:

  • Varsta peste 40 de ani. Este clar ca, dupa aceasta varsta, este necesar un consult oftalmologic o data pe an.
  • Antecedente in familie. Predispozitia pentru a dezvolta glaucomul este mult mai mare la cei care au avut parinti glaucomatosi.
  • Persoanele cu anumite afectiuni vasculare – migrene, boala Reno -, pot dezvolta glaucom.
  • Cei care au diabet.
  • Cei care urmeaza tratamente prelungite cortizonice.

Acesti factori de risc trebuie sa ne determine sa mergem din timp, regulat, la control. Este singura metoda prin care putem preveni deteriorarea nervului optic prin glaucom – controale oftalmologice dese, astfel incat sa se stabileasca din timp diagnosticul de glaucom. Instituirea tratamentului nu face altceva decat sa lungeasca foarte mult deteriorarea nervului optic, pentru a nu se ajunge niciodata la orbire.

Dupa diagnosticare

Pana se stabileste o schema terapeutica adecvata, in care doctorul doreste sa obtina o presiune-tinta cat mai scazuta, pentru a nu influenta nervul optic, controalele oftalmologice trebuie facute o data pe luna, cel putin trei luni de zile. Apoi, daca lucrurile sunt in regula, exemenul oftalmologic trebuie facut o data la trei luni de zile, iar examenul de camp vizual – o data la sase luni.

Categoric, astazi au aparut foarte multe investigatii sofisticate, aparate care costa 60.000-80.000 de euro, cum este OCT de exemplu (Tomograf retinian prin coerenta optica – n.red.). Este foarte bun, pentru a preciza daca apar modificari minime si daca a inceput glaucomul sa isi faca de cap. Dar urmarirea glaucomului se face numai cu ajutorul telemetriei computerizate.

Citeste si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro