Sari direct la conținut

​​VIDEO INTERVIU Catalin Homor, Compania de Drumuri: "18 km noi de autostrada pana la finalul anului. Ne-am concentrat pe deblocarea proiectelor" / De ce au fost lansate pana acum atat de putine licitatii pentru lucrari si proiecte noi

HotNews.ro
Catalin Homor, directorul CNAIR, Foto: Hotnews
Catalin Homor, directorul CNAIR, Foto: Hotnews

In 2016, pana acum, Compania de Drumuri si Autostrazi, rebotezata recent in Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a lansat doar doua licitatii pentru lucrari de autostrada si acelea cu mari intarzieri. In acelasi timp, alte lucrari au batut pasul pe loc si inca n-au ajuns sa fie scoase la licitatii, in timp ce pentru multe din studiile necesare proiectelor din Master Plan termenele inaintate de oficiali pentru lansare au fost depasite unul cate unul. Directorul CNAIR, Catalin Homor, a discutat intr-un interviu acordat HotNews.ro despre aceste intarzieri, dar si despre ce proiecte noi vor fi lansate, in ce stadiu sunt actualele santiere, cum s-a schimbat proiectul Centurii de Sud a Capitalei si cand vom avea, in sfarsit, traseul final cap-coada pentru Pitesti-Sibiu.

Video realizat cu echipament Nikon

Bilantul la final de an: 18 km noi de autostrada inaugurati, 9 km gata, dar nefolosibili / Majoritatea proiectelor (aproape) deblocate

Victor Cozmei: Ne apropiem de final de 2016 si aproape un an de cand ati preluat conducerea Companiei de Drumuri, asadar un moment bun de facut un bilant. Cati kilometri noi de autostrada vor fi deschisi circulatiei in acest an?

Catalin Homor: Intodeauna am evitat sa discut despre kilometri pentru ca acestia ar fi o consecinta a unor actiuni pe care noi ar trebui sa le intreprindem. Atata timp cat avem proiecte blocate, nu trebuie sa ne concentram pe kilometri, ci pe probleme. Putem discuta aici mult si bine, care au fost problemele si ce am rezolvat. Astazi inregistram o deblocare a majoritatii proiectelor si contractelor, de la autostrazi la drumuri nationale, la variante ocolitoare si asa mai departe.

Avem 15 kilometri pe Lugoj – Deva, Lotul 2, unde lucrarile sunt foarte avansate. Putem spune ca premisele de a deschide acest sector sunt spre 100%.

Mai avem si un sector de 3 km din A3, intrarea in Bucuresti, unde lucrarile evolueaza destul de bine. Intr-o proportie destul de mare vom deschide si acest sector.

Victor Cozmei: Si atat?

Catalin Homor: Cu deschidere oficiala, da.

Victor Cozmei: Mai avem si acel „ciot” de langa Cluj, e aproape gata, dar nu va putea fi folosit. Vorbim de Gilau-Nadaselu.

Catalin Homor: Lucrarile sunt foarte avansate pe acel sector. Nu poate fi folosit pana nu se finalizeaza acel pod care leaga sectorul de restul autostrazii.

Victor Cozmei: Pod pe care l-ati scos la licitatie abia acum doua saptamani…

Catalin Homor: Este scos la licitatie de mai demult. Are deschiderea ofertelor pe 5 decembrie. Are termen de finalizare opt luni

Victor Cozmei: Deci in cel mai bun caz inseamna ca va fi legata autostrada abia peste un an.

Catalin Homor: Sfarsitul anului viitor… Putem discuta de ce nu a fost realizat acel pod pana astazi pentru ca intr-adevar este un element strategic. Am un sector de 9 km care se finalizeaza si din cauza acestui pod nu poate fi pus in circulatie. De ce am ajuns aici? Eu in calitate de director pot sa spun ca au fost cateva licitatii care au fost anulate pe motiv ca documentatia de atribuire nu a fost una buna, de calitate. Am luat decizia de a nu repeta greselile din trecut, sa imbunatatim documentatia si sa facem una corecta. Am recurs la completarea proiectului tehnic dupa care am scos la licitatie.

Victor Cozmei: Bine, dar a durat foarte mult de cand a fost anulata licitatia si pana cand a reaparut in SEAP, aproape un an. E foarte mult.

Catalin Homor:Din momentul in care s-a anulat licitatia am luat decizia sa imbunatatim proiectul si asta a insemnat o noua procedura de achizitie. Dupa care perioada de realizare a proiectului, perioada de realizare a documentatiei de atribuire si o gasim in SEAP astazi.

Licitatii foarte putine lansate pana acum, intarzieri acumulate si proiecte care nu au fost pregatite la timp – Unde ne uitam dupa responsabili?

Victor Cozmei: 15 km pe Lugoj – Deva Lot 2 si 3 km langa Capitala. Nu sunt totusi cam putini? Stiu ca vrem sa vorbim de deblocare de proiecte, de lucruri care s-au facut in culise. Dar, pana la urma, in fata iese si aceasta cifra: 18 km de autostrada la final de 2016.

Catalin Homor:Un proiect de autostrada, pentru ca discutam de proiecte majore, are o perioada de implementare 6-8 ani. Daca in cei 6-8 ani care au trecut pana astazi nu s-a facut pregatirea proiectelor, noi astazi doar „culegem” roadele. Nu putem sa culegem porumbul daca nu il insamantam la termen…

Victor Cozmei: Aceasta pregatire a proiectelor a fost in sarcina CNADNR, pana la urma. Nu erati dvs, dar erau oamenii care sunt in CNADNR in continuare. Cei care nu s-au ocupat la momentul potrivit.

Catalin Homor: Tragem linie astazi si rezulta acei kilometri. Dar, putem spune ca s-a lucrat fara autorizatie – proiecte care din punct de vedere tehnic, la inceputul anului, daca aveau autorizatii, se puteau finaliza multi kilometri de autostrada, pe Sebes-Turda, pe Lugoj-Deva. Despre pregatire…. Nu s-au pregatit adecvat proiectele, nu putem culege astazi…

Victor Cozmei: Si atunci va intreb, pentru ca vorbim si de o vina din interiorul Companiei, departamente care nu au functionat eficient sau care au cauzat intarzieri. Dumneavoastra ce ati facut? Ati gasi vinovatii sau oamenii care nu si-au facut treaba cum trebuie?

Catalin Homor:Daca se lucreaza fara autorizatie pe un sector de drum putem spune ca e cu plus si minus. Putem vedea jumatatea plina a paharului pentru ca pana s-a obtinut autorizatia anul acesta, avem 50% facut din drum. Partea goala a paharului e ca s-a lucrat ilegal. Dar si jumatatea plina conteaza. Daca nu s-ar fi lucrat in aceasta maniera am fi luat-o in iulie.

Victor Cozmei: Vorbim, totusi, anul acesta si de foarte putine licitatii noi lansate de catre Compania de Drumuri. Iar altele, precum licitatia pentru podul peste Somes, au fost lansate cu mare intarziere. Nici nu mai vorbim de faptul ca pentru unele licitatii, Compania a ramas in evaluarea ofertelor nepermis de mult. Ca exemplu, tronsonul Rasnov – Cristian, din autostrada Comarnic-Brasov. De peste 13 luni sunt in evalaure ofertele la Companie. E clar ca una, daca nu cea mai mare problema a Companiei de Drumuri o regasim aici, la capitolul achizitii publice. De ce atatea termene depasite si de proceduri lansate cu intarziere?

Catalin Homor: De ce atat de putine lansate pana astazi… Un proiect se implementeaza intr-o perioada destul de lunga. Daca nu exista perioada de pregatire ca sa putemm lansa astazi, nu avem ce lansa. Am lansat sectorul de autostrada Ungheni – Targu Mures si podul peste Somes. Si cam atat pana in momentul de fata daca discutam de lucrari. Asta pentru ca nu exista proiecte pregatite.

In schimb, am lucrat pentru a pregati proiecte ca in viitor sa existe un val de proiecte care sa fie scoase la licitatie. Pe partea asta de Studii de Fezabilitate, o faza incipienta in implementarea unui proiect, vom scoate foarte multe pana la sfarsitul anului: tot coridorul 9 de la Ploiesti pana la Pascani, autostrada Tg Neamt – Iasi – Ungheni, Craiova – PItesti, Suplacu de Barcau – Mihaiesti – 80 de km de autostrada. Si foarte multe variante ocolitoare…

Victor Cozmei: Eu am sa revin la aspectul acesta. Cred ca e importanta partea aceasta de achizitii publice in CNADNR. Aveti dreptate cand spuneti ca un proiect trebuie sa fie foarte bine pregatit. Pe de alta parte pe noi, ca tara, ne preseaza si timpul. Nu avem timp de pierdut sa asteptam aceste proiecte. Vorbim de aceeasi oameni care se regasesc acum in CNADNR si care au fost tot acolo in trecut si nu au pregatit aceste proiectele. Revin la ei, ati facut ceva in Companie sa schimbati aceste aspecte? Sunt aceeasi oameni la departamentul de achizitii, aceeasi oameni care se ocupa si trebuiau sa se ocupe de proiectele acestea?

Catalin Homor:Pot spune ca nu au fost pregatite aceste proiecte. Nu stiu daca este o scuza sau nu, dar nu a fost o strategie clara. Cred ca neexistand o strategie clara de implementare intodeauna proiectele puse pe prima pagina pentru a fi realizate se modificau de la o luna la alta. Nici bine nu incepeau sa pregateasca un proiect pentru ca trebuiau sa-l lase deoparte si sa se ocupe de altele.

Victor Cozmei: Vorbim asa obscur, cine le modifica?

Catalin Homor:

Victor Cozmei: Cei care au fost inaintea dumneavoastra in conducere?

Catalin Homor:Bineinteles.

Victor Cozmei: Oameni care lucreaza in continuare in Companie?

Catalin Homor:Oamenii respectivi pregateau proiectele care la vremea respectiva erau prioritare, dar nu ei stabileau prioritatea proiectelor.

A1 Lugoj – Deva, problema a sectiunii cu tunele. Vom vedea executia lansata in licitatie publica pana la final de an?

Victor Cozmei: Pe A1 Lugoj – Deva este o portiune pe care trebuiesc construite suplimentar niste tunele. O solutie impusa ulterior prin acordul de mediu, dupa semnarea contractului. De aceasta problema se stie deja de cativa ani. Nu doar ca in prezent nu avem incepute lucrarile, ci acestea nici macar nu au fost scoase la licitatie. De ce aceasta intarziere?

Catalin Homor:Prin revizuirea acordului de mediu s-au impus niste tunele, destul de multe pentru a nu perturba fauna din zona. Avem ursi in zona, au trasee de migratie. S-a decis ca proiectarea sa o faca tot constructorul. Acesta a predat proiectul tehnic anul acesta, s-a constatat ca proiectul nu a fost complet. A trebuit sa revizuiasca acest proiect, sa faca foraje suplimentare pentru ca discutam de tunele. Sa execute foraje pana la 80 de metri adancime. S-a angajat ca la sfarsitul lunii noiembri vom avea acest proiect si vom lansa apoi licitatia

Victor Cozmei: In luna septembrie, cand am avut cu dvs un interviu, spuneati asa si va citez: „In luna octombrie scoatem la licitatie portiunea cu tunele”. Suntem in luna noiembrie… Acum spuneti ca la finalul anului…

Catalin Homor:Noi suntem dependenti de calitatea acestui proiect. Nu vrem sa scoatem la licitatie o documentatie de proasta calitate. Am spus atunci luna octombrie pentru ca acest proiectant se angajase ca ne da proiectul. Nu ne-am asteptat sa nu fie complet si pentru acest lucru s-a decalat…

Victor Cozmei: Pe acest Lot 2, constructorul aproape a terminat primii 15 km. Mai e o bucata inafara de partea cu tunele. Va continua tot el sa lucreze acolo sau veti scoate din contract?

Catalin Homor: Evaluam ambele variante. Din punct de vedere legal probabil sectorul respectiv va fi scos din contract si se va licita pachet complet, si cu infrastructura rutiere si cu tunele. Constructorul actual va lucra si va finaliza sectiunea D. Sectiunea E e cea cu viaductele si tunelele.

Victor Cozmei: Pe Lotul 3 si Lotul 4 care este situatia, cand va fi gata acordul de mediu?

Catalin Homor:Este intr-o faza destul de avansata, estimam ca luna aceasta sa avem acordul de mediu. Ulterior, la cateva zile distanta, speram sa avem si Autorizatia de construire.

Victor Cozmei: Va intreb pentru ca exista riscul ca, daca nu avem autorizatiile, Lotul 4 sa nu fie gata anul urmator.

Catalin Homor: Putem spune ca intram in perioada de iarna, iar sezonul de lucru incepe in martie. Pot fi executate unele lucrari, in special structuri, piloti… Din estimarile noastre, in functie de acordul de mediu, pe 15 decembrie cel tarziu sa avem autorizatia de construire.

3 km din A3, Centura-Popasului, gata pana in 20 decembrie / „Pe Centura intre A1 si DN7 se va circula pe patru benzi pana la finalul anului”

Victor Cozmei: Vorbim si de cei 3 km din autostrada A3 din Soseaua de Centura pana in strada Popasului. Va fi gata anul acesta? Cand vom vedea masini acolo?

Catalin Homor:Da, va fi gata, spre sfarsitul anului, adica 20 decembrie.

Victor Cozmei: Trecem pe Centura Capitalei, intre DN7 si A1, unde se lucreaza si nu prea… Dumneavoastra ati spus ca pana la finalul anului se va da drumul la circulatie pe patru benzi. Cu toate acestea, am vazut in imagini aeriene publicate de Asociatia Pro Infrastructura ca santierul este mai degraba gol, ca sunt foarte putini muncitori si putine utilaje pe santier. Va mai mentineti declaratia ca pana la sfarsitul anului va fi deschisa circulatia pe patru benzi?

Catalin Homor: Ne mentinem angajamentul. Au fost mai multe elemente care au incurcat evolutia santierului – de la detinatorii de retele care nu au dat inchidere de furnizare ca sa se treaca pe traseul nou, la chestiuni de exproprieri suplimentare… Astazi toate au fost rezolvate, deblocate. Maine (n.r. marti) voi fi acolo sa vedem exact daca ceva mai blocheaza evolutia santierului astfel incat la finalul anului sa dam drumul la trafic.

Victor Cozmei: Dar constructorul s-a mobilizat?

Catalin Homor:Se mobilizeaza. Toate zonele care nu sunt avansate au avut ori exproprieri de realizat, ori detinatori de retele.

Victor Cozmei: Si mai este timp fizic pana la finalul anului?

Catalin Homor: Mai este. Nu sunt lucrari de o anvergura deosebita.

Centura intre DN2 si A2: „Vom licita executia in acest an, cu tot cu intersectii denivelate”

Victor Cozmei: Intre DN2 si A2 vorbim de un contract care a fost reziliat in 2015, aproape se fac doi ani de atunci, si nici pana acum nu a fost relicitat…

Catalin Homor: In aceeasi maniera am spus „garbage in, garbage out” [n.r. din engleza – Gunoi intra, gunoi iese], in sensul in care documentatia de atribuire nu este completa si de calitate vom „culege” aceleasi roade ca pana acum. Am scos o procedura de achizitie de reproiectare a intregului sector astfel incat toate intersectiile sa fie organizate denivelat. Proiectul, conform programului, ar trebui sa vina astazi in Companie [n.r. luni], urmand ca pana la finalul anului sa fie scos la licitatie.

Victor Cozmei: In aprilie, cand ati fost la noi aici in studio, ati spus asa, va citez: „Va fi scos la relicitare in luna august”. Suntem in noiembrie…

Catalin Homor: Proiectarea nu a mers asa cum ne-am planificat. Contractarea a durat mai mult, suntem dependenti de procedurile de achizitie.

Victor Cozmei: In aceasta proiectare s-a facut ceva in plus fata de contractul semnat?

Catalin Homor:Intersectiile au fost proiectate denivelate. Intersectiile cu DN2 si DN3.

Victor Cozmei: Aceste intersectii vor fi scoase separat la licitatie?

Catalin Homor: Nu vor fi separat, ci va fi unitar. Nu facem o carpeala din bucati. Scoatem sa realizam proiectul o data si bine.

Proiectul Centurii Sud, modificat: A1-DN5, modernizare la patru benzi / DN5-A2, in analiza daca traseul nu s-ar suprapune mai bine peste autostrada A0 (de centura)

Victor Cozmei: Pentru ca tot vorbeam de niste termene depasite, despre Centura Sud, in aprilie, spuneati tot aici la noi in studio: „Estimarile mele sunt ca la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie sa-l bagam in SEAP”. Suntem in noiembrie… Ce s-a intamplat?

Catalin Homor: Am avut un Studiu de Fezabilitate, o revizuire. Este un proiect finantat prin fonduri europene. La vremea respectiva s-a decis sa se faca o re-evaluare a traseului. Era o contradictie oarecum si cu A0, inelul doi de centura la nivel de autostrada. Pentru a fi siguri ca acest proiect primeste finantare europeana am zis sa-l supunem unei evaluari la nivel european. Am intrat intr-o relatie cu Banca Europeana de Investitii (BEI) care a semnat un contract cu un proiectant de talie internationala care va face pe a doua jumatate de sud, pe zona sud-est, DN5-A2, un studiu de traseu. Am spus ca, pana se face acest studiu, sa nu stam cu toata centura si sa scoatem la licitatie A1-DN5, partea sud-vestica si sa mearga in paralel.

Victor Cozmei: A1-DN5 cu doua benzi pe sens. Intersectii denivelate?

Catalin Homor:Totul este cu intersectii denivelate.

Victor Cozmei: Cu drumuri colectoare? Cum era in proiectul prezentat odata cu revizuirea SF-ului?

Catalin Homor: Drumurile colectoare vor fi implementate intr-o etapa ulterioara.

Victor Cozmei: Cu un alt contract?

Catalin Homor: Da, un alt contract.

Victor Cozmei: Si cu DN5-A2, acolo unde se face studiul de traseu…

Catalin Homor: Va fi facuta evaluarea pana in luna aprilie si vom decide in consecinta. Va fi scos la licitatie tot pe principiul proiectare si executie.

Drum expres/Autostrada spre Moldova, in asteptarea unei licitatii pentru SF si proiectare – Ping-Pong cu agentia de Achizitii publice

Victor Cozmei: Unul dintre cele mai asteptate proiecte este cel al autostrazii sau al drumului expres spre Moldova, acolo unde dvs ati promis in repetate randuri in acest an ca veti licita SF-ul si proiectarea pentru tronsonul Ploiesti-Bacau. In luna aprilie spuneati ca, va citez, “undeva in luna iunie poate fi lansata licitatia”. In septembrie, intr-un alt interviu pe care l-ati acordat HotNews.ro spuneati asa: “In doua saptamani vedem in SEAP licitatia pentru Studiul de Fezabilitate si proiectare pentru traseul Ploiesti-Buzau-Bacau, iar tronsonul Bacau – Pascani va fi lansat probabil in licitatie in luna octombrie”. Suntem in noiembrie…

Catalin Homor: E un proiect foarte important pentru noi. Avem MasterPlanul care a fost aprobat de guvern unde acest proiect este in perioada de implementare 2014-2020. Termenele pe care le-am angajat la momentul respectiv aveau un fundament real, in sensul ca documentatiile erau intr-o faza destul de avansate, dar, tinand cont ca sunt proiecte pe fonduri europene, am cerut un punct de vedere de la consultantul Uniunii Europene, si anume JASPERS. De acolo lucrurile au intarziat oarecum… […]

In momentul de fata avem documentatiile de atribuire transmise la ANAP.

Victor Cozmei: Si de la ANAP vi le-au trimis inapoi.

Catalin Homor: Le-au trimis inapoi cu o serie de observatii. Le-am implementat. Le-am trimis inapoi si asteptam sa fie validate pentru a fi incarcate in SEAP.

Victor Cozmei: De ce acest ping-pong cu ANAP? Ca am inteles ca situatia s-a repetat si la alte documentatii…

Catalin Homor: Probabil pot sa pun chestiunea asta pe seama faptului ca la jumatatea anului a aparut o noua lege a achizitiilor publice care este oarecum modificata, are unele schimbari si pana isi fac mana toti cei implicati in acest proiect mai dureaza…

Homor: „Ne propunem ca pana la finalul anului sa lansam licitatia pentru proiectare pentru capetele autostrazii A1 Sibiu – Pitesti” / Studiul de Fezabilitate inca nu este gata

Victor Cozmei: Si dvs si domnul ministru Buse ati spus ca urmeaza o pleiada de licitatii in urmatoarea perioada. Cum va veti asigura ca respectati si acest termen?

Catalin Homor: In ceea ce ne priveste, daca sunt elemente in mana noastra, le putem respecta pentru ca in momentul in care eu inaintez un termen ma bazez pe ce putem noi sa facem. Daca sunt elemente care sunt independente de vointa noastra, si anume ANAP-ul care respinge documentatia de 4-5-6 ori, deja sunt chestiuni care sunt imprevizibile pentru noi. Noi implementam toate observatiile si le trimitem la avizare.

Victor Cozmei: Pe Sibiu – Pitesti au fost declaratii ca veti lansa licitatia in acest an pentru proiectarea celor doua capete, insa SF-ul pe cele doua capete inca nu este gata.

Catalin Homor:Nu este gata. Termenul de finalizare este sfarsitul lunii noiembrie. Studiu geotehnic a fost finalizat, a fost inaintat catre noi un studiu preliminar, s-au facut ceva observatii pe el. Acum se lucreaza la proiectarea efectiva si termenul de depunere e finalul lunii.

Victor Cozmei: Si este realista lansarea licitatiilor in acest an?

Catalin Homor:Da, este foarte realist. Pentru a nu pierde timpul cu cele doua capete sa asteptam sa se finalizeze integral acel proiect, am decis sa le finalizam in avans si implementarea sa castige cel putin 6-8 luni.

Victor Cozmei: Deci cand estimati lansarea acestei licitatii?

Catalin Homor: Pana la sfarsitul lunii decembrie.

Victor Cozmei: Va intreb pentru ca vorbim de un proiect al carui SF nu este gata inca, dar dvs vreti sa lansati o licitatie foarte-foarte repede. In conditiile in care, pana acum, am discutat de niste proceduri care s-au miscat foarte incet si cu mari intarzieri.

Catalin Homor:Important este sa ne propunem. Noi ne propunem sa facem chestiunea asta. Din punct de vedere tehnic este posibil sa avem SF-ul la finele lunii noiembrie si este fezabil sa lansam licitatia pana la sfarsitul anului.

Victor Cozmei: Deci, practic, acum vorbim doar de teorie…

Catalin Homor:Daca sunt chestiuni imprevizibile, independente de vointa noastra si nu le putem noi controla, bineinteles ca ori facem niste estimari futuriste si ne luam o rezerva de cateva luni, ori incercam sa fim cat se poate de realisti astfel incat cu forta de munca pe care o avem sa inaintam termene tangibile…

Victor Cozmei: O intrebare pe care tot o punem mereu: Care este traseul final pentru Sibiu – Pitesti? Ca nu l-am vazut nicaieri publicat, de la un cap la altul.

Catalin Homor:Astazi nu avem un traseu aprobat de la Sibiu la Pitesti. Avem doar pe sectiunea 1, 4 si 5. Pe sectiunile 2 si 3 care sunt cele mai dificile JASPERS-ul, care e consultantul Comisiei Europene, a avut nenumarate observatii si de fiecare data a cerut completari. Ultimele completari au fost transmise zilele trecute. Observatiile s-au finalizat si probabilitatea de a aproba traseul cap-coada pana la finalul lunii noiembrie este mare. Probabil saptamana viitoare vom avea traseul in Consiliul Tehnico-Economic din CNAIR.

Orastie – Sibiu, Lot 3, zona reparata: „Nu a aparut nici o problema dupa deschiderea traficului”

Victor Cozmei: Pe Orastie-Sibiu, Lot 3, a fost o premiera pentru ca CNADNR a realizat in regie proprie lucrarile de refacere a zonei demolate. Dupa deschidere au aparut informatii cum ca au fost unele deplasari ale terasamentului. Care este situatia acolo?

Catalin Homor: As numi-o dezinformare. Nu stiu de ce si cu ce scop apar aceste dezinformari in spatiul public. Cine, ce interese are si de ce vrea sa denigreze o activitate si un efort depus de Companie, chiar sustinut. S-a lucrat 24/7 ca sa realizam o premiera in cadrul Companiei. Eu am fost acolo vineri si pot sa spun ca lucrarile se comporta exceptional, nu exista nici o deficienta in exploatare.

Victor Cozmei: Dvs masurati acolo, urmariti sau cum?

Catalin Homor: Totul este masurat, este monitorizat. Dar am fost personal sa aflu informatia completa de acolo. Nu exista nici o problema. In momentul de fata lucrarile sunt exact ca in momentul care care le-am finalizat.

Un tronson din Centura Brasovului este aproape gata, dar inca nu a fost deschis traficului

Victor Cozmei: Centura Brasov. O sectiune din acest proiect este gata, sau aproape gata, dar drumul nu a fost inca deschis. De ce?

Catalin Homor:Lucrarile sunt aproape gata. In cursul acestei saptamani va fi comisia de pre-receptie, va evalua cantitativ si calitativ aceasta lucrare. Daca lucrurile sunt corecte, saptamana viitoare se poate organiza receptia si da drumu la trafic.

Victor Cozmei: E o problema cu Auditul de Siguranta Rutiera pe acel tronson, unde v-a dat peste cap?

Catalin Homor:Orice proiect trebuie sa aiba acest Audit de Siguranta Rutiera care are mai multe etape. Una dintre etape este sa se faca acest audit inainte de procesul de receptie la terminarea lucrarilor. Va fi dedicat un auditor, va fi realizat auditul. Nu ne asteptam sa avem probleme.

Mai multe variante de traseu, analizate intr-un SF pentru Drumul Expres spre Sudul Litoralului

Victor Cozmei: Pentru ca vorbeam de proiecte realizate in regie proprie. Unul dintre aceste proiecte pe care le aveti in vedere este acel Drum Expres spre Sudul Litoralului, despre care ati vorbit intr-un alt interviu. Care este stadiul acestui proiect?

Catalin Homor: Orice proiect are doua etape majore in implementarre. Cea de pregatire si proiectare si cea de executie. In momentul de fata pregatim aceasta etapa de proiectare. Am insarcinat cu implementarea acestui proiect DRDP Constanta. Au pregatit caietul de sarcini sa scoata la licitatie SF-ul, proiectul tehnic si autorizatia de construire. Conform programului nostru in luna noiembrie trebuie sa fie transmis la ANAP si sa fie pana la finalul anului in SEAP.

Victor Cozmei: Ati luat in calcul si modificarea proiectului in unele puncte? A fost o discutie dupa ce ati prezentat prima data proiectul, prima harta, ca poate ar fi mai bine sa fie facuta o legatura directa intre A4 si continuarea pe langa Techirghiol pe un nou pod peste canal fara sa mai faca acea bucla pe podul nou pe un drum vechi care, chiar si modernizat, nu ar fi decat o improvizatie.

Catalin Homor: Studiul de Fezabilitate si cel de pre-fezabilitate au ca sarcina, printre altele ele, sa studieze mai multe variante de traseu. Cu siguranta vor fi studiate toate variantele de traseu si se va alege cea optima din punct de vedere tehnico-economic.

Podul peste Dunara la Braila: „Imi mentin declaratia ca pana la sfarsitul anului va fi lansata licitatia pentru proiect tehnic si autorizatia de construire”

Victor Cozmei: Podul peste Dunare de la Braila si drumul expres prin judetele Braila-Tulcea-Constanta. In aprilie, ne-ati declarat ca pana la finalul anului veti lansa licitatie pentru proiectare.

Catalin Homor:Astazi stadiul acestui proiect este ca studiul de fezabilitate a fost aprobat cu observatii. In momentul de fata se implementeaza observatiile Companiei si dupa aceasta etapa vom face documentatia de atribuire pentru lansarea licitatiei. Imi mentin declaratia ca pana la sfarsitul anului va fi lansata licitatia pentru proiect tehnic si autorizatia de construire.

„Concesiunea autostrazii Pitesti-Craiova va fi anulata si vom licita clasic pana la finalul anului”

Victor Cozmei: Autostrada Pitesti – Craiova e un proiect care sta agatat intr-o procedura de concesiune care nu mai are nici un viitor. Pe de alta parte dvs si ministrul Buse ati declarat ca vreti sa lansati licitatia pentru SF, proiectare si autorizatii in acest an.

Catalin Homor:Filosofia asta de concesionare in mod evident nu a functionat in Romania. Ca o consecinta, toate concesiunile lansate vor fi anulate si proiectul Pitesti-Craiova va fi scos la licitatie clasic, intai proiectarea, apoi lucrarile. In cadrul acestui proiect avem si variantele ocolitoare Bals si Slatina pe care le avem in caietul de sarcini cu o perioada mai scurta pentru depunerea proiectului tehnic si sa le realizam mai repede. Noi vrem sa facem VO Bals in regie proprie.

Centura Sud a Timisoarei: „Lucrarile, in regie proprie, din 2018”

Victor Cozmei: A fost, la un moment dat, o efervescenta in spatiul public in ceea ce priveste Centura de Sud a Timisoarei. CNADNR-ul a spus la un moment dat ca proiectul se va face dupa 2020, apoi a revenit si a spus ca se face acum. Care este stadiul?

Catalin Homor:Noi niciodata nu am declarat ca este dupa 2020. Eu pun doar pe seama faptului ca au existat mai multe variante de liste in MasterPlan. Cert este ca astazi il gasim in perioada de implementare 2014-2020. Este tot unul dintre proiectele pe care noi ni l-am propus sa-l facem in regie propriu. In luna aceasta va pleca procedura de achizitie de revizuire SF, de revizuire a Proiectului Tehnic si sa inceapa lucrul din 2018.

Victor Cozmei: Cat va dura lucrarea?

Catalin Homor:22 de luni, pana la sfarsitul anului 2019.

Cand vom avea benzinarii si spatii de servicii pe loturile noi de autostrazi inagurate in ultimii ani?

Victor Cozmei: Pe A3 Bucuresti – Ploiesti sau pe multe loturi noi de pe A1, deschisa traficului, nu sunt benzinarii sau spatii de servicii. Lumea reclama acest lucru…

Catalin Homor: Pe A3 in 2015 a fost scos la licitatie un calup cu principalul obiect realizarea acestor spatii de servicii. In luna ianuarie am semnat contractul cu un grup, un joint-venture. O faza incipienta in derularea unui contract este aducerea scrisorii de garantie de buna executie, in cuantum de 10%. Nici pana astazi acest joint-venture nu a avut capacitatea sa aduca aceasta scrisoare de garantie bancara, drept pentru care am initiat procedura de reziliere. Acel contract va fi denuntat si pentru a nu pierde timpul cu alte licitatii, vom realiza noi, in regie proprie, acele spatii de servicii de pe A3. Benzinariile, dupa ce avem finalizate spatiile de servicii, pot fi scoase in paralel pe o procedura pentru concesionarea acestor spatii.

Victor Cozmei: Deci, practic, un an cel putin de acum incolo sigur nu vom avea benzinarii pe A3 sau pe A1.

Catalin Homor: Din punct de vedere al executii lucrarilor, s-ar putea ca de la sfarsitul anului viitor sa avem benzinarii.

Victor Cozmei: Lumea probabil intreaba, si pe buna dreptate, de ce discutam despre aceste lucrari abia acum dupa ce am deschis autostrada, de ce nu s-au luat in calcul dinainte. De ce a trebuit sa asteptam trei ani dupa ce am deschis traficul sa avem benzinarii sau spatii de servicii?

Catalin Homor: Ele au fost scoase la licitatii in 2015, dar s-a intamplat ca acest castigator sa nu fie capabil sa duca la sfarsit acest contract. A trecut un an cu licitatia, a mai trecut un an cu acest joint-ventura care este in incapacitate. Acestea sunt rezultatele unei proceduri de achizitii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro