VIDEO INTERVIU Hipertensiunea arteriala pulmonara, o boala rara cu costuri uriase: de la 7.000 la 30.000 de euro pe an/pacient. Dr. Tudor Constantinescu: "Cei mai multi pacienti sunt oameni tineri, activi, care devin incapabili sa mai depuna efort fizic"
“Oboseam, dar puteam sa merg pe strada, urcam trei etaje, chiar daca eram obosit la al treilea etaj, dar puteam sa urc incet”, spune un pacient diagnosticat cu hipertensiune arteriala pulmonara, in varsta de 32 de ani. “Dupa orice efort, lesinam”, povesteste o tanara de 22 de ani. “Am renuntat la slujba si la facultate, nu mai eram in stare de nimic.” In lipsa tratamentului, speranta de viata la pacientii cu HTAP este cuprinsa intre 6 luni si 4,5 ani, ceea ce o face comparabila cu forme grave de cancer. Rara si greu de diagnosticat, boala apare cu o incidenta de 15-25 de persoane la 1 milion in Europa; in Romania ar exista asadar in jur de 500 de pacienti.
“Vin la medic cu respiratie grea, cu sufocare (dispnee), care apare la efort si le limiteaza activitatile. Cei mai multi pacienti sunt oameni tineri, activi, care au nevoie sa efectueze efort fizic dar care, la un moment dat, nu mai sunt capabili sa faca asta”, explica pentru MedLive.ro dr. Tudor Constantinescu, medic specialist pneumolog. Pentru diagnosticare, lista de asteptare e lunga: “De la Jii pina la Milcov, in Bucuresti se face intr-un singur loc pentru toata Valahia cateterism de artera pulmonara. Programarile se fac cu 4-6-8 saptamani inainte si peste. Dupa doua luni de asteptare, in ziua in care vine pacientul, pac – se strica aparatul. Este inacceptabil”, explica prof. dr. Miron Bogdan, conducator al Programului National de Diagnostic si Tratament al HTAP.
Pe scurt:
- HTAP se manifesta prin cresterea progresiva a presiunii arteriale pulmonare – circulatia sangelui de la inima catre plamani – si a rezistentei vasculare pulmonare, ceea ce duce la insuficienta cardiaca dreapta si moarte prematura. Apare din cauze necunoscute si uneori se asociaza altor boli, cum sunt cele de tesut conjunctiv, anumite cardiopatii congenitale necorectate, infectia cu HIV samd.
- Simptomatologia HTAP este vaga si nespecifica: lipsa de aer, stare de slabiciune, oboseala rapida si durere toracica.
- HTAP poate fi diagnosticata prin cateterism de artera pulmonara.
- Transmiterea este ereditara in cel putin 50% din cazuri.
- Primele terapii pentru hipertensiunea arteriala pulmonara au aparut in anii 80, iar astazi, cu ajutorul medicamentelor, pacientii pot tine boala sub control timp de opt-zece ani.
- Costul tratamentului poate ajunge la suma de 31.000 de euro pe an in cazul unui pacient cu HTAP.
- Profilaxie se poate face doar in masura in care la pacientii care au boli care dau riscul dezvoltarii de HTAP sa fie diagnosticati precoce.
- Medicii trebuie sa fie bine scoliti. La Fundeni, erau medici care nu stiau ca in spital se deruleaza un program pentru hipertensiunea arteriala! – Prof. dr. Miron Bogdan.
- Unde se poate investiga boala. Sapte centre, doua in Bucuresti, doua in Timisoara, Cate unul in Cluj-Napoca, Targu Mures si Timisoara.