VIDEO INTERVIU Ioan Buia, enolog: „Compania Jidvei îi consideră pe viticultorii din România colaboratori şi prieteni”
Ioan Buia, enologul-şef al Grupului Jidvei, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre conceptul producţiei integrate „de la butuc până la sticla cu vin”. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru Drink Insider by HotNews.ro, Ioan Buia a vorbit despre „şcoala de viţă-de-vie” de la Jidvei, fabrica de şpalieri a companiei, soiurile albe şi roşii din podgorie şi, nu în ultimul rând, despre producţia de struguri a anului 2020.
Interviul integral:
Fragmente din interviu:
Despre Grupul Jidvei:
Grupul Jidvei are 4 crame şi 2.500 hectare plantate cu viţa-de-vie. La cramele Jidvei, Tăuni şi Blaj se produc vinuri liniştite şi vinuri spumante, iar la crama Bălcaciu se obţine vinars (prin distilare).
Pe lângă vin liniştit, spumant şi vinars, Jidvei vinde şi must, printr-un program lansat de curând, la cererea consumatorilor care doresc să-şi facă propriul vin, în gospodărie, ca un hobby.
Despre şcoala de viţă-de-vie:
Pentru a creşte suprafaţa plantată cu viţă-de-vie, dar şi pentru a înlocui viţele îmbătrânite sau afectate de vremea nefavorabilă, a fost necesar să producem viţă-de-vie altoită. Pentru asta am înfiinţat o „şcoală de vită”.
Pentru a organiza şcoala de viţă, Jidvei a făcut o colaborare cu Richter, cea mai mare pepinieră de viţă-de-vie din Franţa şi s-a dotat cu instalaţii şi utilaje pentru altoirea mecanizată. De asemenea s-au procurat corzi de viţă-de-vie de calitate, din soiuri libere de viroză, din Franţa, Germania, Ungaria şi România.
În pepiniera de la Jidvei s-au înmulţit soiuri autohtone (Fetească Regală şi Fetească Alba), dar şi cele internaţionale (Riesling de Rin, Muscat, Traminer, Sauvignon Blanc şi Chardonnay).
Pentru a obţine material săditor, se altoieşte viţa, se introduce în săli speciale „la forţat”, se sădeşte în pepinieră, iar toamna sau primăvara se plantează în vie.
De la altoirea şi până la plantarea viţei-de-vie durează cel puţin un an, iar circa 70% din viţele altoite reuşesc să treacă examenul final al şcolii de viţă.
Şcoala de viţă nu produce numai pentru Jidvei ci şi pentru alţi producători din România. Compania Jidvei îi consideră pe viticultorii din România colaboratori şi prieteni. De aceea Jidvei nu numai că a altoit viţă pentru alţi parteneri, dar le-a şi pus la dispoziţie acestora maşinile proprii de plantat.
Despre plantarea viţei-de-vie:
Terenul trebuie pregătit (desfundat, îngrăşat), după care viţa-de-vie din pepinieră se plantează mecanizat, cu ajutorul unor maşini ghidate de GPS, care aliniază perfect rândurile.
Cum la începutul anilor 2000 nu mai exista nicio fabrică de şpalieri în România, Jidvei şi-a construit propria fabrică, pentru a putea face faţă noilor plantaţii de viţă-de-vie care creşteau an de an.
Despre soiurile plantate la Jidvei:
Soiul cultivat pe cea mai mare suprafaţă este Feteasca Regală. El s-a născut în podgoria Târnave şi este soiul de bază la Jidvei.
Sauvignon Blanc a ajuns să fie plantat pe o suprafaţă de 500 de hectare, fiind cea mai mare suprafaţă de Sauvignon Blanc din România şi cea mai mare plantaţie cu acest soi din Europa (cu proprietar unic).
A fost introdus în cultură Rieslingul de Rin, care s-a adaptat foarte bine podgoriei Jidvei.
Suprafaţa de Traminer de la Jidvei este mai mare decât toate plantaţiile din România însumate. Este un soi aromatic, cu o productivitate ceva mai redusă, dar care dă struguri de foarte bună calitate.
După privatizare, la Jidvei a fost extinsă suprafaţa de Fetească Alba, care ajunsese minoritară în podgorie.
Chiar dacă Chardonnay-ul a fost considerat un soi care poate fi plantat doar în sudul ţării, el şi-a găsit o a doua patrie la Jidvei. Aciditatea ceva mai ridicată a acestui soi îl face potrivit, în podgoria Jidvei, atât pentru vinuri liniştite cât şi pentru spumante. „Pentru noi, Chardonnay-ul este o mană cerească” declară Ioan Buia. De asemenea, în ultima vreme, a fost plantată şi o suprafaţă cu Pinot Gris.
Înainte de privatizare, la Jidvei exista un singur soi roşu: Pinot Noir. Pe lângă acesta, au fost introduse în cultură: Fetească Neagră, Shiraz, Merlot şi Cabernet Sauvignon.
Despre producţia de struguri din 2020:
Anul acesta a fost o primăvară cu mari variaţii de temperatură şi o vară cu multe precipitaţii. Cu toate acestea, strugurii sunt sănătoşi, bine maturaţi şi cu o intensitate aromatică mare.
Productivitatea la Jidvei a fost destul de mare pentru podgoria Târnave: circa 10 tone la hectar.