VIDEO „Kalașnikovul zburător” face prăpăd pe front. Ucigașul lent distruge echipamente de milioane de dolari ale forțelor ucrainene
La 16 luni de când Rusia a declanșat invazia, forțele ucrainene spun că Moscova își intensifică utilizarea dronelor kamikaze ieftine, capabile să distrugă echipamente mult mai valoroase și care nu sunt ușor de apărat, informează Reuters.
Dronele Lancet, care sunt un tip de „muniții rătăcitoare” – aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare, a reprezentat o amenințare tot mai mare pe linia frontului ucrainean în ultimele luni, potrivit soldaților ucraineni.
Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.
Videoclipurile postate de canalele pro-ruse în ultima lună par să arate dronele Lancet deteriorând sau distrugând echipamente valoroase donate de Occident Ucrainei, cum ar fi un tanc Leopard 2 și un obuzier autopropulsat Caesar.
Footage has been released by Ukrainian Soldiers which shows a New Angle of previously seen Russian Drone Footage from the “Velyka Novosilka” Frontline, which showed a Ukrainian T-72B3 Tank appearing to “Panic” while attempting to not be Struck by “Lancet” Attack Drones resulting… pic.twitter.com/MHqqqneHoe
— OSINTdefender (@sentdefender) June 21, 2023
⚡️One of the Cesar artillery guns was destroyed after it crashed trying to dodge a Lancet drone https://t.co/YiyoBGC1h0 pic.twitter.com/jqdcCzaqiV
— War Monitor (@WarMonitors) June 23, 2023
Dronele Lancet, folosite tot mai des pe front
Militarii ucraineni din patru echipaje de artilerie diferite au spus pentru Reuters că drona Lancet, supranumită și „Kalașnikovul zburător” , este una dintre principalele amenințări cu care se confruntă pe câmpul de luptă.
Mai mulți soldați au declarat că frecvența utilizării sale a crescut în ultimele luni.
„Mai devreme, în primăvară, nu foloseau Lanceturile la fel de des ca acum”, a declarat pentru Reuters Bogdan, un artilerist în vârstă de 35 de ani, care are indicativul Doc, aflat în apropiere de Avdiivka, pe linia frontului din regiunea Donețk.
Ministerul rus al Apărării a încurajat o creștere a producției de Lancet ca o modalitate ieftină de a lovi echipamentele occidentale de mare valoare oferite Ucrainei pentru contraofensiva sa, a declarat Samuel Bendett, analist la Center for a New American Security.
Bendett a precizat că, potrivit unor surse rusești accesibile publicului, o dronă Lancet costă aproximativ 3 milioane de ruble, echivalentul a 35.000 de dolari.
În comparație, analiștii estimează că o singură rachetă S-300 folosită de Rusia costă cel puțin câteva sute de mii de dolari. Asta în timp ce un tanc Leopard 2 valorează câteva milioane de dolari.
Deoarece Lancet este un dispozitiv de unică folosință care se distruge singur la impact, Bendett a declarat că tactica poate eficientă doar dacă costul este menținut la câteva zeci de mii de dolari pentru fiecare dronă.
Războiul dronelor în Ucraina
Ucraina a dezvoltat, de asemenea, capacități puternice în domeniul dronelor ca o modalitate rentabilă de a lovi ținte rusești.
Dronele de asalt pot trimite încărcături pentru a-și lovi ținta sau pot fi kamikaze, care se distrug la impact.
Bendett a declarat că există o nemulțumire în rândul comentatorilor ruși pro-război în legătură cu numărul mare de videoclipuri ucrainene care arată lovituri reușite ale dronelor și că sectorul rusesc al apărării dorește acum să creeze o narațiune concurentă.
Rusia pare să copieze unele dintre tacticile anterioare ale Ucrainei, cum ar fi atragerea unor ținte de mare valoare în poziții mai expuse înainte de a le lovi cu „muniții rătăcitoare”, a spus Bendett.
The specialist noted that the Russian army is confidently defending itself against the advancing Ukrainian forces.
Great credit for that goes to the ZALA Lancet ammunition, an unmanned aerial vehicle with a maximum range of 40 kilometers and a battery life of about 40 minutes, \uD83D\uDC47 pic.twitter.com/nXGKYyBITV— Djole \uD83C\uDDF7\uD83C\uDDF8 (@onlydjole) June 27, 2023
Dronele Lancet provoacă dificultăți
Iuriy Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării, a recunoscut că utilizarea din ce în ce mai frecventă a dronelor Lancet de către Rusia a creat dificultăți.
„În fiecare zi doborâm cel puțin unul sau două dintre aceste drone Lancet… dar nu este o rată de interceptare de 100%, din păcate”, a spus Sak.
Sak a declarat că Lancet transportă o încărcătură explozivă relativ mică, variind între 1,5 și 5 kg.
Cum sunt pilotate dronele Lancet
Cu toate acestea, în ciuda faptului că este mai puțin puternică decât un obuz sau decât majoritatea rachetelor, Lancet pare să fie capabilă să provoace pagube semnificative.
Dronele Lancet sunt pilotate în timp real de către un pilot.
Sak a declarat că acest lucru le deosebește de drona Shahed-136, fabricată în Iran, pe care Rusia a folosit-o, de asemenea, pe scară largă pentru a lovi ținte ucrainene, deoarece o astfel de aeronavă fără pilot zboară către o destinație preprogramată și nu poate fi pilotată în timp ce se află în aer.
Cât poate zbuara cel mai nou model Lacent
Cel mai nou model Lancet, Lancet 3, poate zbura până la 50 km, a declarat Bendett, ceea ce o face mai capabilă să lovească ținte aflate adânc în spatele liniilor ucrainene decât orice altă dronă kamikaze rusă în afară de Shahed.
Capacitatea sa de a sta în aer și apoi de a-și urmări ținta reprezintă o amenințare pentru echipamentele de mare valoare, cum ar fi tancurile, artileria autopropulsată și sistemele de lansare a rachetelor.
Unul dintre vehiculele ucrainene aflat în periocul este BM-21 Grad, un lansator mare din epoca sovietică, montat pe camion, care poate lansa un baraj de până la 40 de rachete pe o zonă largă.
#Ukraine: A Ukrainian BM-21 Grad 122mm multiple rocket launcher was destroyed by a Russian Lancet loitering munition in #Donetsk Oblast. pic.twitter.com/ugtIPPg8eB
— \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) June 22, 2023
Sistemel ucrainene de rachete, luate la țintă de dronele Lancet
Puterea sa de foc îl face să fie o țintă prioritară pentru dronele Lancet, iar un videoclip distribuit săptămâna trecută pe canalele rusești pro-război părea să arate un Grad lovit de o Lancet. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent imaginile.
Un membru al echipajului unui lansator Grad din apropierea Avdiivka, care s-a prezentat cu indicativul Voron, a povestit că o dronî Lancet a fost trimisă să atace echipamentul său la începutul lunii mai.
După ce a tras asupra unei ținte rusești, Voron a spus că Gradul a fost imediat ținta unei rachete rusești S-300, care a ratat-o cu aproximativ 150 de metri. Cu toate acestea, o dronă Lancet a apărut apoi pe cer și a urmărit sistemul de rachete ucrainean.
„Am decis să fugim … După aproximativ 50 de metri, a căzut chiar în dreapta mea. Nu ne-a lovit, slavă Domnului”, a declarat tânărul de 27 de ani.
Sistemele de apărarea antiaeriană, derutate de viteza mică de deplasare
Dronele precum Lancet, care zboară jos și încet, tind să deruteze sistemele tradiționale de apărare antiaeriană, care sunt construite pentru a intercepta ținte care se deplasează rapid și au o semnătură termică mai mare.
Plasele sau cuștile metalice pot ajuta la limitarea pagubelor, a declarat ficialul Ministerului ucrainean al Apărării, Iuriy Sak, dar cele mai bune mijloace de apărare sunt tunurile automate antidronă echipate cu radar, precum și sistemele de război electronic.
Sak a declarat că Ucraina are nevoie de mult mai multe astfel de sisteme din partea aliaților săi.
În lipsa unor astfel de sisteme, soldații ucraineni sunt adesea nevoiți să încerce să doboare dronele Lancet cu arme de calibru mic.
„Zboară cu 100 de kilometri pe oră, așa că doborârea lor cu arme de calibru mic nu este o provocare ușoară”, a spus Sak.
Urmărește ultimele evoluții din a 490-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.