VIDEO Laserul de la Magurele: O asociere condusa de Strabag a castigat licitatia pentru construirea cladirii in care va fi montat laserul
Asocierea Strabag SRL, ED Zublin AG si Strabag Sp.z.o.o (Strabag Polonia) a castigat licitatia pentru construirea cladirii laserului de la Magurele. Licitatia publica de atribuire a lucrarii de constructie a cladirii ce va gazdui proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) a debutat la 1 august 2012, iar pe langa asocierea declarata castigatoare au mai depus oferte asocierile: Astaldi SPA + SC Comnord S.A + S.C AstalRom S.A. + SC ASA Geoexchange Contractor SRL / Hochtief Solutions AG + SC Bog’art SRL + SC Edas Exim SRL / si Bouygues Batiment International + Bouygues Travaux Publics + Bouygues Romania SRL + ETDE + UTI Grup S.A.
Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro
Din acest moment cei care au pierdut licitatia au la dispozitie 11 zile pentru a depune contestatii, termenul limita fiind 29 aprilie, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Nicolae Zamfir, director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN HH) si manager al proiectului ELI in Romania. „Daca nu sunt contestatii se va semna contractul imediat si asocierea poate sa inceapa lucrarile de constructie„, a explicat acesta. „In acest moment noi suntem in timp, in calendarul convenit, daca acest contract de constructie se termina in martie 2015, moment in care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita„, a mai declarat Nicolae Zamfir.
Managerul ELI-NP a explicat pentru HotNews.ro ca „toata derularea licitatiei a fost conform legii, cu aprobarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP)”. „Toate clarificarile au fost legate de amanunte privind cantitati de lucrari, au fost cereri normale la care s-a raspuns la timp. Proiectul este extrem de complex, nu este unul de rutina, asa ca este foarte bine ca s-au cerut toate lamuririle„, a precizat Zamfir. In timpul licitatiei au fost depuse cinci contestatii, toate respinse de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).
UPDATE Dupa anuntarea castigatorului nu au fost depuse contestatii si, potrivit e-licitatie.ro, licitatia a fost atribuita pe data de 10 mai catre STRABAG S.R.L. Valoarea totala finala a contractului este de 286.333.782 RON fara TVA. Contractul poate fi subcontractat in procent de 14%.
Valoarea estimata a contractului, fara TVA, era de 270.166.334 RON, adica peste 60 de milioane de euro.
Strabag este un concern austriac de constructii prezent in Romania din 1991. Printre proiectele pe care le are in portofoliu se numara Parcul eolian Cernavoda I, cladirea administrativa si de birouri Opera Center II din Bucuresti si reabilitari de drumuri nationale. Detalii aici. Ed. Zublin AG se numara printre marii contractori germani in domeniul constructiilor de cladiri civile si industriale. Vezi aici portofoliul filialei sale din Romania
Cum va arata cladirea din Magurele care va gazdui cel mai puternic laser din lume
Lucrarile de constructie vor fi executate pe Str. Reactorului din Magurele, acolo unde va fi amplasat laserul. Termenul pentru finalizarea constructiei este de 22 luni incepand de la data atribuirii contractului. Garantia de participare la licitatie este de 5.000.000 lei sau echivalentul in euro, iar contractul este finantat din bugetul proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” – Program Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.
Complexul ce va fi ridicat in Magurele va avea in componenta camere de cercetare si experimentare, cladiri pentru cazare, cantine si birouri.
Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro
Descrierea succinta a contractului
Executia unui ansamblu de cladiri cu suprafata totala construita desfasurata de aproximativ 31.500 de metri patrati ce include cladiri cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la impulsuri electromagnetice, protectie la vibratii, camere curate etc.) destinate instalarii echipamentelor de cercetare aferente proiectului ELI-NP. Echipamentele principale de cercetare care urmeaza a fi instalate in aceste constructii vor fi doi laseri de mare putere (10PW) si un accelerator de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. Achizitia acestor echipamente va face obiectul unor alte proceduri de atribuire.
Complexul ce va fi ridicat in Magurele va avea in componenta camere de cercetare si experimentare, cladiri pentru cazare, cantine si birouri.
Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro
Investitia se compune din urmatoarele obiecte/constructii:
Cladire laser Spartial + P, Ac = 4448,10 mp, Adc = 8659,00 mp tip hala cu 3 deschideri (40,50 m; 8,10 m; 8,10 m) si 7 travei de 10,20 m.
Cladire gamma Spartial + P, Ac = 6958,80 mp si Adc = 12738,70 mp, 2 deschideri (14,45 m; 39,00 m) si 15 travei de 8,10 m. Cladirea va fi echipata cu pod rulant de 40 tf. Sistem de fundare indirecta pe (aprox. 1400) barete forate.
Cladire laboratoare Spartial + P, Ac = 2593,60 mp si Adc = 2884,40 mp 3 deschideri (6,20 m; 13,10 m; 13,10 m) si 8 travei (7×10,20 m si 1×6,20 m).
Infrastructura pentru cladirile speciale se va realiza dintr-un radier amortizat cu mecanisme de amortizare microvibratii.
Cladire birouri S + P + 5E + Etaj tehnic partial, inaltime la atic de 28,37 m, Ac = 738,94 mp si Adc = 4528,33 mp.
Cladire casa de oaspeti P + 2E + Etaj 3 partial, inaltime la atic de 16,87 m, Ac = 735,51 mp si Adc = 2290,78 mp.
Cladire cantina P, suprafata construita/desfasurata 277,62 mp.
Cabina poarta P
Constructii exterioare – bazine
Imprejmuire
Drum acces – 2100 m
Se vor executa cca. 3000 mp camere curate
Sursa termica utilizata pentru ansamblul de cladiri va fi energia neconventionala geotermala, captata prin intermediul unor puturi forate si utilizata prin intermediul pompelor de caldura, cu o putere instalata totala de 5 MW.
Sistem electronic de tipul Direct Digital Control (DDC) care comunica cu un centru unic de monitorizare (BMS).
Specificatia completa a lucrarilor solicitate se regaseste in Caietul de sarcini, Proiectul Tehnic si in Detaliile de Executie.
Printre conditiile de participare la licitatie pe care companiile au trebuit sa le indeplineasca se numara inregistrarea unei cifre de afaceri medii anuale in domeniul de activitate aferent obiectului contractului in ultimii 3 ani de minimum 270.000.000 lei sau echivalent euro.
Costul total al proiectului ELI-NP se ridica la 356 milioane EUR, din care contributia de la bugetul de stat va fi de circa 20%
Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro
Ce este ELI
Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.
Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”. Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN – European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
Amintim ca in luna septembrie 2012 Comisia Europeana a anuntat ca a aprobat finantarea proiectului ELI-NP – cel mai puternic laser din lume care va fi construit la Magurele. Este vorba despre finantarea pentru prima parte a proiectului, de 180 de milioane de euro, urmand ca restul de bani pana la 356 de milioane de euro cat costa proiectul integral sa fie eliberati in urmatorul exercitiu financiar european multianual, care incepe din 2014.
Reprezentare grafica a unui experiment / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu
Etapele parcurse pana acum in proiectul ELI-NP:
- februarie 2013: Au inceput angajarile la ELI-NP. Detalii aici
- 13 decembrie 2012: A fost lansata licitatia publica pentru marile echipamente ale ELI-NP (Sistemul Fascicul Gama de Mare Intensitate – 8.12.2012 – si Sistemul Laser de Mare Putere – 13.12.2012. (Detalii aici)
- 12 decembrie 2012: Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN HH) au semnat contractul de finantare a proiectului ELI-NP (Detalii aici)
- 18 septembrie 2012: Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a primei parti din proiectul ELI de la Magurele (Detalii aici)
- August 2012: Se deschide licitatia pentru achizitia serviciilor de constructie pentru cladirile prevazute de proiect, a serviciilor de supraveghere a lucrarilor si a dirigentiei de santier. Pana la aceasta data s-au investit in acest proiect circa 5 milioane de euro, sumele corespunzatoare Proiectului Tehnic putand fi rambursati de la Comisia Europeana
- Valoarea totala estimata a contractului este de 270.166.334 RON (peste 60 de milioane de euro) pentru „Lucrari de constructii a infrastructurii de cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) ce vizeaza executia unui ansamblu de cladiri cu suprafata totala construita desfasurata de cca. 31500 mp, care include cladiri cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la impulsuri electromagnetice, protectie la vibratii, camere curate etc.) destinate instalarii echipamentelor de cercetare”. Durata contractului este de 22 luni incepand de la data atribuirii contractului.
- Urmeaza ca in 2015 sa se termine constructia cladirii si sa inceapa montarea echipamentelor mari
Citeste si: