VIDEO Lectia clovnului anti-european
Nu e o scuza pentru retorica anti-UE a ministrilor guvernului Ponta (dar mai ales a lui Crin Antonescu), insa trebuie sa admitem ca politicienii romani nu fac altceva decat sa imite un tip de discurs care are din ce in ce mai mult succes in alte tari europene.
Mascarici carismatici, papagali cu ciocul dur sau smecheri la costum, liderii din fruntea miscarilor populiste anti-europene sunt calul troian care ameninta substanta unei Uniuni si asa strasnic zguduita de criza. Pentru toti acestia, interesul politic personal primeaza in fata oricarui alt obiectiv. O filozofie cu care rezoneaza intens si guvernantii nostri.
E simplu sa faci politica exploatand valul nemultumirilor pentru a te urca pe creasta popularitatii. Sa guvernezi e insa mai complicat pentru ca din aceasta ipostaza nemultumirile trebuie rezolvate, nu folosite in scop personal. Intotdeauna a fost mai dificil sa gasesti solutii, decat tinte de criticat.
Uniunea Europeana a devenit astazi tinta predilecta a unor politicieni, tot mai multi, care acumuleaza astfel nu doar imagine, dar au inceput de cativa ani sa castige si o multime de voturi.
Fenomenul a inceput sa se raspandeasca in tot mai multe tari europene.
Reteta rolului nu e complicata. Identifici doua dintre cele mai acute probleme ale unei natiuni, promiti transparenta totala si revolutionara si arunci vina pe UE si pe “lacheii” ei. Exista desigur variatiuni, unele mai radicale, alte mai blande, dar esenta rolului ramane constanta. Dimensiunea succesului depinde exclusiv de talentul nativ al clovnului.
Cel mai in voga astazi este desigur italianul Beppe Grillo si al sau partid “Miscarea de 5 stele”. Tocmai au castigat voturile a unu din patru italieni, procentul de 25% fiind prezentat ca socant de presa europeana. Candidatii “Miscarii de 5 stele” au fost stabiliti prin vot pe internet si majoritatea celor care au intrat in Parlament sunt complet necunoscuti public. Primii lideri ai grupului parlamentar au sub 40 de ani, se vor schimba prin rotatie la fiecare trei luni si nu au experienta politica. Aceasta lipsa de experienta este de altfel o mare calitate in “Miscarea de 5 stele”.
Partidul lui Beppe Grillo a preluat revendicarile deja clasice ale “ideologilor democratiei directe”: parlamentarii sa nu aiba dreptul la mai mult de doua mandate si conexiune la Internet gratuita pentru toata lumea. Grillo acuza de mai bine de zece ani coruptia din sistemul politic al Italiei. Fostul comediant este extrem de carismatic, atragand in piete mii de oameni.
Dar pentru politologul italian Fabrizio Tassinari, limbajul actorului-politician este “violent, inspaimantator. De-a lungul campaniei a repetat ca toti oponentii lui sunt morti sau ar trebui sa fie morti. Nu stim pe ce convingeri se bazeaza politicile sale in zona dreptatii sociale sau a proprietatii private.” Dar stim ca Beppe Grillo solicita retragerea Italiei din zona Euro.
Cel mai nou membru al trupei clovnilor populisti este miliardarul Frank Stronach. Partidul sau, “Echipa Stronach pentru Austria”, tocmai a obtinut 10% la alegerile locale. Remarcabil avand in vedere ca nu s-a implinit inca un an de la infiintarea partidului. Aparitiile televizate ale lui Stronach sunt hipnotizante pentru interlocutori: amintesc de incontinenta verbala incoerenta a lui Dan Diaconescu.
Discursul sau este centrat tot pe criticarea coruptiei din sistemul politic austriac si propunerile sale electorale vorbesc despre limitarea mandatului parlamentarilor la doua, selectarea aleatorie dintre cetateni a unui numar de deputati si, desigur, retragerea Austriei din zona Euro.
Trecem spre zona radicalilor prin exemplul unei doamne care a candidat la ultimele alegeri prezidentiale din Franta. Marine Le Pen este presedinta Frontului National Francez, partid nationalist fondat de tatal ei, extrem de anti-european. “Uniunea Europeana este o structura pe care o consider totalitara”, spunea acum un an doamna Le Pen, care si-a rafinat pozitiile fata de cele ale tatalui ei.
Ceva a ramas insa neschimbat, fiica vorbind in discursuri despre “Uniunea Europeana Sovietica”. O afirmatie care nu necesita alte comentarii suplimentare. Poate doar faptul ca Marine Le Pen a castigat 18% din voturile francezilor.
Un alt nostalgic comunist care nu a avut “sansa” sa experimenteze pe propria-i piele victoria proletariatului este liderul opozitiei parlamentare din Grecia. In costume impecabile, cu o tunsoare intotdeauna riguroasa, Alexis Tsipras, fost membru al tineretului comunist grec, conduce Syriza, partidul radical de stanga care a obtinut 27% la ultimele alegeri.
Solutiile economice propuse de Tsipras sunt la fel de fanteziste ca cele ale lui Beppe Grillo, iar interactiunea sa directa cu votantii la fel de magica. Dar nu doar asta ii uneste pe cei doi, ci si condamnarile repetate ale lui Tsipras la adresa Uniunii Europene si a Bancii Centrale Europene, care ar obliga Grecia sa ramana afundata in criza.
Cel mai solid dintre clovnii populisti ai Europei ramane insa premierul Ungariei. Viktor Orban conduce un partid asa-zis de dreapta care detine in Parlament o majoritate zdrobitoare ce-i permite sa adopte orice decizii fara vreo opozitie. Legile promovate au restrans independenta Curtii Supreme de Justitie, independenta Bancii Nationale a Ungariei si libertatea presei, timp in care economia Ungariei s-a prabusit.
Orban a fost atat de eficient incat The Economist i-a dat un premiu pentru “populismul sau cinic si politicile mistificatoare si autoritare”. Institutiile UE au reactionat prin critici dure, iar Viktor Orban le-a raspuns in cadrul unui miting la care au participat o suta de mii de suporteri: “Nu vom trai conform ordinelor unor puteri straine. Nu vom fi o colonie”.
Noi, cei care conducem si vom conduce Romania in numele poporului roman si pentru poporul roman, vom fi partenerii si nu slugile institutiilor europene.
Crin Antonescu, octombrie 2012
Va suna foarte cunoscut, nu-i asa?
Liderii de la Bucuresti (in special Crin Antonescu) au invatat la randu-le reteta testata de ceilalti clovni populisti. Ei se folosesc de pacatele reale ale clasei politice si de criza economica pentru a transmite un mesaj eurosceptic intens, dar insuficient argumentat. Acest tip de demagogie anti-europeana turnata constant in urechile oamenilor modeleaza minti si, in final, ne-ar putea desparti viitorul, astazi comun.
Pentru a avea succes de public, un clovn are intotdeauna nevoie de o victima. Uniunea Europeana este un edificiu inca in constructie, cu multe imperfectiuni si prin urmare victima facila pentru populisti.
Anti-europenismul se aude tot mai puternic in Ungaria, Grecia, Italia si, de anul trecut, si in Romania. Acesta este calul troian care macina dinlauntru ideea unei Europe Unite. Cal troian in interiorul caruia, alaturi de ceilalti populisti, tropaie cu spor si romanii.