VIDEO Lectiile de cinema revin in licee cu "California Dreamin' (nesfarsit)" – un prim pas spre un program national de educatie cinematografica
Dupa testul reusit de anul trecut, orele de educatie cinematografica din liceele bucurestene si de la Liceul Pedagogic din Alexandria s-au reluat si in anul scolar 2010-2011. Programul „Education a l’image” a demarat in 10 noiembrie cu studierea filmului „California Dreamin’ (nesfarsit)” de Cristian Nemescu. 15 licee s-au inscris in programul initiat de Ambasada Frantei si care, in cativa ani, ar putea deveni unul national.
In afara de filmul lui Cristian Nemescu, studiat in noiembrie-decembrie, vor mai fi vazute si decorticate „De battre mon coeur s’est arrete”/”Si inima in loc mi se opri” de Jacques Audiard (februarie-martie 2011) si clasicul”Blow Up” de Michelangelo Antonioni (aprilie-mai 2011).
Franta are o traditie de 20 de ani in educarea cinematografica a cetatenilor sai inca de pe bancile liceului (educatie insemnand nu doar oferirea abc-ului cinematografic si familiarizarea cu filmul de autor, dar si familiarizarea lui cu mersul la cinema). La noi traditia are doar un an.
Daca in 2009 era nevoie pentru programul-test de trei licee si s-au inscris opt, in acest an numarul lor a crescut la 15: Scoala Centrala, Liceul „Jean Monnet”, Liceul francez „Anna de Noailles”, Colegiul National „Gheorghe Lazar”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Colegiul National „Spiru Haret”, Colegiul National „Tudor Vianu”, Colegiul National „Sf. Sava”, Colegiul National „Iulia Hasdeu”, Colegiul National „Matei Basarab”, Colegiul National „George Cosbuc”, Colegiul National „Ion Creanga” – toate din Bucuresti -, precum si Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria.
Profesorii implicati (care sunt profesori de franceza) au participat in luna septembrie la un training de trei zile despre limbajul cinematografic al filmelor care urmeaza sa fie studiate, training sustinut de Nicolas Chaudagne, din parte ACRIF (Association de cinemas de recherche d’Ile-de-France).
A doua etapa consta in pregatirea elevilor pentru vizionarea primului film din program, pe baza dosarelor pregatite de organizatori. Elevii sunt dusi la cinema si, ca sa vada filmul, trebuie sa scoata din buzunar 5 lei, pentru a fi obisnuiti cu ideea ca merita sa dai niste bani si sa vezi un film in conditii normale si legale, decat sa-l dai jos gratis de pe net.
A treia etapa este vizionarea propriu-zisa filmului, iar a patra consta in trei ore de disecare si aprofundare a filmului, dintre care una impreuna cu un cineast sau critic de film invitat.
Regizoarea Iulia Rugina a participat anul trecut ca invitat special, dar a acceptat sa revina in acest an, motivand pentru HotNews.ro ca programul „ofera exact latura educationala care a lipsit generatiei mele in timpul liceului – un mic pas inspre intelegerea cinematografului putin mai mult decat doar ca trei ore de mers la mall si mancat popcorn.
Cred foarte tare ca, avand niste oameni cu ceva mai multa pregatire in domeniul filmului decat un spectator obisnuit primesti, ca elev, un prim imbold de a merge la cinema si de a intelege un film pe cont propriu – sa observi detaliile, sa te gandesti la poveste si la cum se transmite emotia, si sa reusesti sa vezi in cinema putin mai mult decat o simpla forma de entertainment.”
Si ceilalti invitati sunt, probabil, de aceeasi parere cu Iulia Rugina cand spune ca „acest tip de educatie e la fel de important ca studierea oricarei alte discipline din programa scolara”, poate de aceea lista s-a largit in acest an, cuprinzandu-i pe: Adrian Sitaru, Alexandru Baciu, Alexandru Solomon, Andrei Gorzo, Catalin Cristutiu, Cristian Mungiu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Florin Serban, Ileana Barsan, Ioana Uricaru, Liviu Marghidan, Magda Mihailescu, Paul Negoescu, Tudor Jurgiu si Tudor Lucaciu.
Ziua de 22 noiembrie a fost una speciala pentru ca despre „California Dreamin’ (nesfarsit)” si Cristian Nemescu a vorbit monteurul sau, Catalin Cristutiu, la Scoala Centrala, liceul unde a invatat regizorul disparut intr-un accident de masina in 2006 impreuna cu sound designerul Andrei Toncu, in timpul montajului la lungmetrajul lor de debut, „California Dreamin’ (nesfarsit)”.
Intrebata in legatura cu noutatile programului din anul scolar 2010-2011, coordonatoarea sa din partea Fundatiei NexT, Yvonne Irimescu, a declarat pentru HotNews.ro ca programul se extinde fara sa facem noi eforturi. Din contra, pentru moment ideea e sa nu il extindem mai mult decat putem gestiona, avand in vedere ca echipa de organizare e inca mica. Ce ma bucura, insa, e faptul ca am primit finantare din partea Centrului National al Cinematografiei, deci ca sunt sperante ca programul sa devina, asa cum ne dorim, unul national (in cativa ani, totusi).
Education a l’image a capacitat in acest an mai multe institutii decat anul trecut: Ambasada Frantei la Bucuresti – Services de cooperation et d’action culturelle, ACRIF (Association de cinemas de recherche d’Ile-de-France), Societatea Culturala NexT, Vanina Vignal, cineast Franta – ADDOC, Association des Cineastes documentaristes de France – SRF, Societe des realisateurs Francais – NOVEMBREproductions, Ministerul Educatiei si Cercetarii (Romania), Centrul National al Cinematografiei (Romania), cinematografele „Elvira Popescu”, Studio, Europa si Union.