Sari direct la conținut

VIDEO Ce lecții susține Geoană că a învățat din episodul „Mihaela, dragostea mea” / Despre cine afirmă că „vor avea în mine un dușman de moarte”

HotNews.ro
VIDEO Ce lecții susține Geoană că a învățat din episodul „Mihaela, dragostea mea” / Despre cine afirmă că „vor avea în mine un dușman de moarte”
Candidatul prezidențial Mircea Geoană sărbătorește rezultatele exit-poll-urilor, care îl plasează pe primul loc, la închiderea votării, în timp ce soția lui, Mihaela, plânge, în București, pe data de 6 decembrie 2009. Sursa foto: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, într-un interviu difuzat sâmbătă de postul Digi24, despre lecțiile pe care le-a învățat în urma finalei alegerilor prezidențiale din 2009, pierdută după o noapte în care a fost dat câștigător, precizând că acum știe să se bucure „mai reținut”, deși a indicat că democrația românească se confruntă în continuare cu o mare problemă: suspiciunea fraudării procesului electoral.

„Ce ați învățat din experiența «președinte pentru o noapte»?”, l-au întrebat moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, de la emisiunea „În fața ta”, pe candidatul PSD din alegerile prezidențiale pierdute în 2009 în fața lui Traian Băsescu, când Mircea Geoană s-a bucurat prematur și a „țopăit pe scenă”, după ce a rostit celebra propoziție „Mihaela, dragostea mea!”, rămasă în memoria colectivă a românilor.

„Mulțumesc pentru întrebare”, a început Geoană să răspundă, râzând.

„Unu, am învățat să nu te bucuri înainte de vreme. Doi, m-a învățat ceva la care țin foarte, foarte mult: democrația românească este încă imperfectă, este încă fragilă, este încă necoaptă. Și dacă voi fi ales, voi milita extrem de energic și pentru codificarea legislației – dar pentru un cod electoral modern”, a continuat el.

„Ideea asta că dacă n-ai oameni în secțiile de votare te fură cineva – că ăsta este de fapt substratul întrebărilor voastre: «n-ai oameni în secțiile de votare înseamnă că te fură cineva». Cum este posibil ca în anul 2024 să te mai gândești că se mai fură alegeri în țara asta?”, a precizat actualul candidat independent.

„Deci ce am învățat în noaptea respectivă: nu mai țopăi pe scenă, stai cuminte și stai mai… mai așezat pe picioare, bucură-te atunci când ai un motiv de bucurie, mai reținut. Și doi: faptul că se poate întâmpla în România sau că încă noi avem suspiciunea faptului că se poate întâmpla furat de alegeri în țara mea – este un lucru inacceptabil pentru mine și vreau să spun că o să aibă în mine un dușman de moarte cei care încearcă să mai denatureze votul românilor”, a conchis fostul secretar general adjunct al NATO.

În turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2009, Traian Băsescu a obținut 50,34% după numărarea tuturor voturilor, în contextul în care primele exit-poll-uri l-au dat câștigător pe Mircea Geoană. În discursul de după apariția exit-poll-urilor, candidatul PSD și-a proclamat victoria, bucurându-se pe scenă alături de soția Mihaela, care a plâns de fericire.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro