VIDEO Legea privind starea de alertă în România, adoptată de deputați. Amendamentul neconstituțional propus de liberali a fost respins de plen
Parlamentul a adoptat, miercuri, legea cadru care reglementează starea de alertă în România. Printre măsurile introduse se numără: Parlamentul este cel care încuviințează starea de alertă pe o perioadă de maximum 30 de zile, amenziile nu pot fi mai mari de 15.000 de lei pentru firme și 500 lei pentru persoane fizice, centrele comerciale cu suprafață de 15.000 metri pătrați și terasele pot funcționa. De menționat este că legea intră în vigoare abia pe 18 mai, iar dacă Guvernul nu găsește o soluție vor exista trei zile fără restricții. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților și merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
NOTĂ: Parlamentul a făcut cadru legal iar Executivul și Comitetul Național pentru Situații de Urgență stabilește măsurile și restricțiile în baza legii.
Ședința Camerei Deputaților a fost una maraton și extrem de tensionată. PNL, prin deputatul Florin Roman a depus un amendament care prevedea ca legea privind starea de alertă să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția. Amendamentul rezolva astfel vidul legislativ care se creea după încheierea stării de urgență.
Guvernul a întârziat să trimită în Parlament proiectul de lege privind starea de alertă creeându-se astfel problema celor trei zile între 15-18 mai în care nu există restricții pentru cetățeni în contextul epidemiei de coronavirus.
Amendamentul a fost introdus în raportul Comisiei Juridice cu votul PNL, PRO România și Minorități. PSD nu a votat iar USR și UDMR s-au abținut.
Ulterior s-a revenit asupra raportului deputaților juriști iar în plenul Camerei, la propunerea PSD amendamentul neconstituțional a fost supus la vot și respins.
- 18.35 PSD cerut respingerea amendamentului care prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial. După consultări între liderii grupurilor parlamentare, s-a convenit supunerea la vot în plen şi respingerea amendamentului.
13.25 Deputatul PNL, Florin Roman a depus un amendament care prevede că legea privind starea de alertă să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția. Propunerea a fost votată de PNL, PRO România și Minorități în timp ce PSD, USR, și UDMR s-au abținut. - 20.15 Amendamentul neconstituțional propus de PNL a fost respins de plen. Urmează votul final
- 18.35 PSD cerut respingerea amendamentului care prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial. După consultări între liderii grupurilor parlamentare, s-a convenit supunerea la vot în plen şi respingerea amendamentului.
- 13.25 Deputatul PNL, Florin Roman a depus un amendament care prevede că legea privind starea de alertă să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția. Propunerea a fost votată de PNL, PRO România și Minorități în timp ce PSD, USR, și UDMR s-au abținut.
19.33 A început dezbaterea pe articole.
19.26 Alfred Simonis, PSD: Era să strănut, Doamne ferește, îmi făcea dosar penal ministrul de la PNL. Am auzit discutând despre măsurile concrete pe care acest Guvern le-a luat. Prin acest proiect doreați să prelungiți starea de urgență numind-o stare de alertă. Parlamentul nu decretează azi starea de alertă, ci creează cadrul prin care Guvernul poate să dea starea de alertă. Vom avea trei zile în România de vid legilativ pentru că nu se va putea implementa nici un fel de restricție. Cine va răspunde pentru prostia Guvernului de săptămâna trecută, care nu a trimis un proiect la Parlament? V-ați prins de această prostie și ați încercat un amendament în Comisia Juridică. Ați făcut un amendament clar neconstituțional, ceea ce ar fi generat iar probleme. Ce s-ar fi întâmplat cu toate măsurile luate în acel trei zile. Bine că am agreat ca acesta să fie eliminat. Vom vota proiectul de lege.
19.15 Varujan Vosganian ALDE: Vreau să vă spun că, din responsabilitate, nu voi vota acest proiect. Eu vreau să insuflu populaţiei încredere. Să fie clar, pe performanţa ţărilor din zonă, stă prost. ALDE nu votează pentru că nu credem că este nevoie de stare de alertă pe tot teritoriul României. În cel puţin jumătate din judeţe, starea de alertă nu se justifică
19.03 Marius Paşcan, PMP: Nu e loc de sfadă şi conflicte, sunt binevenite orice îmbunăţiri ale proiectului. Măsurile sunt pentru protejarea românilor, responsabilitatea normativă este cu atât mai importantă. PMP va vota proiectul de lege. Mă rog ca Dumnezeu să apere România!
18.56 Victor Ponta:Colegii mei din Pro România considerăm că, prin această lege, procedăm greşit, în primul rând, faţă de oameni pentru că românii, după 60 de zile de stare de urgenţă, sunt suficient de responsabili, de conştienţi de pericol, dar şi de faptul că trebuie să reluăm activitatea economică normală (…) Guvernul tratează toţi cetăţenii ca pe nişte copii mici care nu vor să înţeleagă şi pe care trebuie mereu să îi ţii cu amenzi, cu sancţiuni, cu restricţii.
18.47 Florin Roman, PNL: Înţeleg că există posibilitatea ca Avocatul Poporului să aibă o acţiune la CCR în baza acestui amendament şi trebuie să avem grijă ca întreg corpul legii să fie constituţional. Prin urmare sunt disus să renunț la el și de acord să se supună la vot acest amendament(…) Nu am înţeles nimic din poziţia colegului de la USR, decât atac la PNL şi la preşedintele Klaus Iohannis. În ultima vreme sunt mai populişti şi iresponsabili decât cei de la PSD(…) Am lăsat politica asta tip bășcălie USR la o parte, grație colegilor responsabili. Stimați populiști de la USR, vă asumați decese? Când o să aveți măcar o zi de guvernare în țara asta să veniți să ne spuneți ce avem de făcut. Știu că nu vă place ca acest guvern nu și-a frânt gâtul. Cei care se urcă cu picioarele pe cadavre, așa să le ajute Dumnezeu!”
18.40 Cătălin Drulă USR: Este halucinant ceea ce se întâmplă în Parlament. Este o preocupare pentru puncte electorale. Dacă Guvernul ar fi fost profesionist, ar fi trimis din vreme proiectul, în Parlament. S-a dorit înlocuirea stării de urgenţă cu una de alertă, care nu există în Constituţie. USR este în afara acestor jocuri
18.38 Dezbateri generale. Fiecare grup își spune punctul de vedere.
18.35 Deputatul PSD Alfred Simonis a cerut respingerea amendamentului care prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial. După consultări între liderii grupurilor parlamentare, s-a convenit supunerea la vot în plen şi respingerea amendamentului.
Deputatul PNL Florin Roman iniţiatorul amendamentului a anunţat că este de acord cu această soluţie.
18.10 Ședința comisiei Juridice s-a finalizat. S-au operat noi modificări. Amendamentul neconstitutional propus de PNL a rămas neschimbat. De asemenea, potrivit ultimelor modificări se pot deschide mall-urile care au sub 15.000 mp. De asemenea, valoarea amenzilor poate fi de maximum 15.000 de lei. Se reia ședința de plen
15.20 Discuțiile în ședința Comisiei Juridice au fost reluate pe tema raportului la legea stării de alertă.
15.02 Ședinta Camerei Deputaților s-a oprit. Se așteaptă raportul Comsiei Juridice pentru a intra la vot final.
13.34 A început apelul nominal și votul telefonic pentru moțiunea simplă împotriva ministrului de Finanțe Florin Cîțu.
13.30Amedamentul lui Florin Roman care prevede ca legea privind starea de alertă să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția a fost adoptat de către PNL, PRO România și Minorități. PSD nu a votat, USR și UDMR s-au abținut de le vot. Liberalii invocă „prezumția de constituționalitate”.
Reamintim că, potrivit Constituției, Art. 78. – Legea se publică în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.”
De asemenea deputații juriști au reintrodus articolele eliminate de Senat care prevăd măsurile de carantină şi interzicerea circulaţiei.Astfel, Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă pe o perioadă de maxim 30 de zile, amenziile nu pot fi mai mari de 15 000 lei și se mențin restricțiile privind circulația între localități.
Totodată, o altă modificare introdusă de Comisia Juridică prevede ca amenzile pentru încălcarea interdicțiilor impuse de către autorități în timpul stării de alertă nu pot depăși suma de 15.000 de lei pentru firme și 500 de lei pentru persoane fizice.
13.25 Liderul grup al PSD Alfred Simonis a propus începerea votului final pe proiectele de lege aflate pe ordinea de zi până când deputații juriști finalizează raportul la proiectul de lege privind starea de alertă.
12.23 Deputații juriști continuă dezbaterile pe proiectul de lege privind starea de alertă. S-au depus 140 de amendamente. Deputatul PNL, Florin Roman a depus un amendament care prevede că legea privind starea de alertă să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția.
Reamintim că pe 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus. Chiar dacă Parlamentul adoptă azi proiectul de lege exista 5 zile prevăzute în Constituție care nu permit aplicarea lui imediată.
11.45 Deputații dezbat proiectul PSD privind stabilirea datei de 4 iunie ca zi pentru sărbătorirea Tratatului de la Trianon
11.37 Tensiuni la dezbaterile din Comisia Juridică. Ministrii Violeta Alexandru și Monica Anisie, precum și secretarul de stat Raed Arafat nu ar avea acces la discuțiile Comisiei Juridice a Camerei Deputaților care discută proiectul de lege privind starea de alertă, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.
11.07 Florin Iordache, PSD: „Acest proiect de lege prin care am modifict ordoananța Guvernului în linii mari spune așa că Parlamentul va stabili data alegerilor iar dvs ați atacat la Curtea Constituțională proiectul nostru care prevedea acest lucru, iar noi am fost consecvenți. Nu am renunțat și am modificat ordonanța. Prin starea de alertă se pot prelungi mandatelor aleșilor locali cu până la 6 luni de la finalizarea stării de urgență pentru că dacă astăzi suntem în stare de urgență începând de vineri vom fi în stare de alertă și atunci dăm posibilitatea Parlamentului ca la finalizarea datei de alertă, că este o lună, două sau trei să stabilească data alegerilor. De ce vă deranjează că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor? În rest Guvernul stabilește calendarul, modul de organizare va rămâne ca și până acum ca AEP împreună cu Guvernul să organizeze alegerile”
10.30 Gabriel Andronache PNL:Am sperat că acest proiect de lege va fi votat așa cum l-a adoptat Senatul din nefericire în comisia juridică ieri au intervenit o serie de amendamente care din punctul nostru de vedere nu au fost acceptate. Am sperat că veti avea rabadare să așteptați să se pronunțe Curtea Constituțională. Ați introdus o serie de amendamente care încalcă principiile constituționale. Vreau sa va dau un singur exemplu: ați introdus faptul că mandatele aleșilor locali se prelungesc până la data la care încetează starea de urgență sau data de alertă. Până a urmă e necalr…până la ce dată se prelungesc mandatele aleșilor locali?
10.17 A început dezbaterea proiectelor aflate pe ordinea de zi. Deputații discută proiectul de lege de adoptare a ordonanței 44/2020 privind stabilirea și organizarea alegerilor locale.
10.12 Sedința de plen a început. Președintele de ședință Florin Iordache a anunțat că legea privind starea de alertă este dezbătută de către Comisia Juridică si că se așteaptă raportul.
Comisia Juridică a Camerei Deputaților s-a reunit înaintea ședinței de plen pentru a dezbate varianta venită de la Senat. Deputații vor da un raport al proiectului de lege, raport care se va dezbate în plenul Camerei Deputaților. Astfel varianta venită de la Senat ar putea suferi modificări.
Senatul a adoptat marți proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă după ce l-a modificat substanțial. Potrivit raportului elaborat de senatorii juriști Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă prin ședință comună a celor două Camere și nu Guvernul prin ordonanță de urgență așa cum prevede actuala lege.
De asemenea această stare de alertă va fi stabilită pe o perioadă de 30 de zile cu posibilitatea de prelungire.
De asemenea printre modificări se numără deschiderea teraselor, angajatorul consultă angajatul în privința muncii la domiciliu iar magazinele au obligația de a asigura măști pentru angajați și cumpărători.
O altă modificare prevede că Ministrul Sănătății nu mai poate numi, suspenda din funcție și elibera persoanele care ocupă funcții de conducere în unitățile sanitare aflate în subordinea primăriilor și consiliilor județene.
Pe 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege care de această dată trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului. Însă acest proiect de lege nu poate fi adoptat în timp util pentru că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului.
Cu alte cuvinte dacă legea este adoptată miercuri de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 18 mai. Practic există trei zile, începând de pe 15 mai până pe 18, în care nu există reguli specifice pentru cetățeni în perioada de epidemie de Covid-19.
Pentru a repara greșeala, Guvernul ia în calcul să emită un nou act, fie printr-o ordonanță de urgență, fie printr-o hotărâre simplă, pentru a reglementa vidul legislativ, susțin surse politice, pentru HotNews.ro. Numai așa se pot menține restricțiile pentru români până intră în vigoare legea stării de alertă care se află în dezbaterea Parlamentului.