VIDEO Macron și Biden discută despre războaiele din Ucraina și Gaza, într-o vizită pregătită cu mare fast
După comemorarea a 80 de ani de la Ziua Z, ziua Debarcării aliate în Normandia din 6 iunie 1944, președintele francez Emmanuel Macron l-a întâmpinat sâmbătă la Paris pe președintele american Joe Biden, pentru o vizită de stat marcată de fast, precum și discuții despre comerț, Israel și Ucraina, relatează Reuters.
Vizita a început cu o ceremonie la emblematicul Arc de Triumf, unde cei doi șefi de stat au depus o coroană de flori și au reaprins flacăra la Mormântul Soldatului Necunoscut.
Însoțiți de soțiile lor, Biden și Macron i-au salutat pe veteranii armatei care s-au alăturat înalților oficiali ambelor țări.
Însoțiți de gărzile franceze călare, liderii au mers apoi pe renumitul bulevard Champs-Elysees spre palatul prezidențial Elysee, unde vor discuta probleme de politică și vor participa la o cină.
Reuters notează că cei doi lideri au o relație caldă, în ciuda tensiunilor din trecut după ce Australia a anulat un contract cu Franța pentru construirea unor submarine cu SUA. Biden l-a găzduit pe Macron pentru o vizită de stat la Casa Albă în 2022.
„Franța este… cel mai vechi și unul dintre aliații noștri cei mai sinceri. Și acesta va fi un moment important pentru a afirma această alianță și, de asemenea, să privim către viitor și ceea ce avem de realizat împreună”, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, reporterilor săptămâna aceasta.
Sullivan a spus că discuțiile dintre cei doi lideri se vor referi la războiul Rusiei cu Ucraina, războiul Israelului cu Hamas în Gaza, cooperarea în Indo-Pacific și probleme de politică, de la schimbările climatice la inteligența artificială și lanțurile de aprovizionare.
Totodată, cele două țări ar urma să anunțe un plan de colaborare între Garda de Coastă a SUA și marina franceză pentru o cooperare sporită.
Consolidarea NATO
Biden și Macron sunt, de asemenea, așteptați să discute despre consolidarea NATO și ambii au promis sprijinul țărilor lor pentru Ucraina, deși nu au convenit încă asupra unui plan de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a ajuta Kievul. Un oficial al Trezoreriei SUA a declarat marți că Statele Unite și partenerii săi din G7 fac progrese în acest sens.
Biden s-a întâlnit vineri cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la Paris, cerându-și scuze pentru întârzierea de luni de zile a Congresului SUA în aprobarea celui mai recent pachet de ajutor, iar Zelenski s-a adresat Adunării Naționale a Franței.
În timpul unui discurs la Cimitirul American din Normandia joi, aniversarea atacului aliaților împotriva ocupanților germani naziști pe plajele franceze în cel de-al Doilea Război Mondial, Biden a cerut puterilor occidentale să mențină sprijinul pentru Ucraina.
Macron și Biden vor discuta și despre situația din Orientul Mijlociu.
Biden a fost un susținător ferm al Israelului, după ce Hamas a atacat țara în octombrie, dar zecile de mii de morți palestinieni au creat fisuri în baza politică de stânga a lui Biden având în vedere atitudinea sa privind Israelul.
Deși la atacul Hamas, Joe Biden a fost cel mai puternic susținător al ofensivei conduse de Israel, Franța s-a distanțat de modul în care armata israeliană își desfășoară operațiunile.
De asemenea, această zi de fast diplomatic ar putea alimenta criticile oponenților șefului statului francez care îl acuză, înainte de alegerile europene de duminică, că a făcut campanie toată săptămâna sub pretextul de a se ocupa de politica externă, notează AFP.