Sari direct la conținut

VIDEO Manifestație anti-restricții în apropierea sediului Comisiei Europene. Poliția din Bruxelles a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii / Clădirea serviciului diplomatic european a fost spartă

HotNews.ro
manifestaii anti-restrictii la Bruxelles, Foto: Captura video
manifestaii anti-restrictii la Bruxelles, Foto: Captura video

Poliția de la Bruxelles a folosit duminică tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții din apropierea sediului Comisiei Europene, după ce un protest care a implicat aproximativ 50.000 de persoane care se opuneau restricțiilor COVID-19 a devenit violent, relatează Reuters.

UPDATE Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a condamnat violenţele şi distrugerile din timpul unui protest masiv desfăşurat duminică la Bruxelles împotriva măsurilor sanitare ale autorităţilor belgiene, potrivit DPA, citat de Agerpres

În violenţele care au izbucnit au fost sparte geamuri ale birourilor Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, principalul organism diplomatic al acesteia. Josep Borrell a postat pe Twitter o fotografie a unui geam spart şi a mulţumit poliţiei pentru intervenţie.

”Condamn cu fermitate distrugerile şi violenţele fără sens de la manifestaţia de astăzi de la Bruxelles”, a scris el, citat de DPA.

Cel puţin 70 de persoane au fost arestate în timpul protestului, pentru posesie de obiecte periculoase sau interzise sau pentru deteriorarea proprietăţii, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Trei poliţişti şi 12 protestatari au fost transportaţi la spital, dar niciunul nu a suferit răni grave.

–––-

Știre inițială:

Deși Belgia a anunțat vineri o ușoară relaxare a restricțiilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului, în ciuda unui număr record de noi infectări, guvernul a spus că oamenii trebuie să-și facă doza booster după cinci luni de la prima schemă completă de vaccinare pentru a-și menține permisele COVID-19 care le permit să intre în baruri sau cinematografe.

Certificatele Covid, care sunt obligatorii pentru oricine dorește să intre într-un restaurant, muzeu sau multe alte spații publice, au stârnit o opoziție acerbă în rândul unor belgieni.

În scene care amintesc de ciocniri similare din luna noiembrie a anului trecut, când aproximativ 35.000 de protestatari au participat la demonstrații care au început pașnic, dar au devenit ulterior violente, unele străzi din capitala Belgiei au fost repede pline de gazele lacrimogene ale forțelor de ordine.

Clădirea care găzduiește serviciul diplomatic european și un magazin de sandvișuri au fost sparte, a spus un martor Reuters.

Unii protestatari au lansat focuri de artificii în timp ce poliția a avansat în forță într-un parc din apropiere unde s-au adunat grupuri mari de demonstranți. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă, în timp ce ofițerii purtau armuri de protecție, căști și scuturi anti-revolta.

Un manifestant, stând pe o scenă, le-a spus celorlalți să ridice mâna, spunând că protestatarii nu vor renunța.

„Sunt supărată pentru șantajul pe care îl face guvernul, mai ales pentru tineri, dar pentru toată lumea, dar mai ales pentru tineri, ei chiar șantajează ca toată lumea să se vaccineze”, a spus Caroline van Landuyt, care a spus că este vaccinată anti-Covid.

Belgia se află în mijlocul unui al cincilea val de infecții cu COVID-19. Aproximativ 89% dintre adulții din Belgia sunt complet vaccinați și 67% au primit acum și o doză de rapel.

„Am fost foarte supărată că copiii mei au trebuit să facă vaccinul. Vor să călătorească, vor să participe la competiții sportive și nu o pot face fără vaccin, dar nu au vrut, e doar șantaj”, a adăugat ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro