VIDEO Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a demisionat: Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu președintele României / Nu mi-a cerut nimeni demisia / Reacția liderului PSD / Ciucă preia interimatul
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și-a anunțat luni demisia, el motivându-și decizia prin imposibilitatea colaborării cu președintele Klaus Iohannis. Demisia vine la mai bine de două săptămâni de la declarațiile sale că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, declarații taxate inclusiv de către Klaus Iohannis. „(…) probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a reacționat atunci președintele.
- De când au început neînțelegerile pe care Dîncu le-a invocat cu Iohannis? Ce spune ministrul demisionar al Apărării
- Cine l-ar putea înlocui pe Vasile Dîncu la Ministerul Apărării – variantele luate în calcul de PSD
- Din culisele demisiei lui Vasile Dîncu. Cum joacă și ce vrea să obțină PSD
19:43PSD cere convocarea de urgență a unei şedinte a coaliţiei, iar apoi un consiliu politic naţional al partidului pentru a desemna în perioada următoare succesorul lui Vasile Dîncu la Ministerul Apărării, a anunțat purtătorul de cuvânt al PSD, Ştefan Radu Oprea, după ședința Biroul Politic Național. Întrebat dacă social-democraţii ar putea ceda PNL portofoliul Apărării, el a spus că nu a existat o astfel de discuţie: ”Nu ne interesează subiectele acestea de schimburi, de troc, ci ne interesează stabilitatea guvernării”.
18:00ȘedințaBiroului politic al PSD, care îi caută înlocuitor lui Dîncu, a început.
17:15 „Plecarea lui Vasile Dâncu din fruntea ministerului Apărării era parafată de acum două săptămâni când președintele Klaus Iohannis a cerut plecarea acestuia deranjat de gafele făcute de ministru” susțin surse politice pentru HotNews.ro. În acest context, președintele PSD, Marcel Ciolacu mimează surpriza și încercă să obțină o negociere cu PNL pentru o schimbare de portofolii . Ce vrea mai exact PSD?
13:27Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis Administrației Prezidentiale documentele privind demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărarii Naționale și cele pentru a prelua el interimatul, a anunțat Guvernul.
13:46 Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că știa despre intenția lui Dîncu de a demisiona și că crezuse că a fost depășit acel moment și că „s-au adus explicații” după declarațiile făcute de Dîncu în urmă cu două săptămâni:
- „Am crezut că s-a depăşit momentul şi s-au adus explicaţiile la acea declaraţie.
- Dacă intrăm într-o logică, orice conflict se încheie cu o înţelegere între cine câştigă şi cine pierde.
- Vasile Dîncu nu s-a referit niciodată la un teritoriu pe care l-ar ceda Ucraina”.
Întrebat dacă portofoliul Apărării ar putea trece la PNL, Ciolacu a spus că „este posibil orice”, subliniind că i-a „recomandat” premierului Nicolae Ciucă să preia interimar funcția de ministru al Apărării.
Chestionat dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, liderul PSD a răspuns: „Nu am avut discuţii în ultima perioadă. Presupun că dacă e nevoie de un contract instituţional sau să avem o discuţie, atunci o să o avem”.
13:19Vasile Dîncu a avut o primă reacție, scurtă, după anunțul demisiei pe Facebook, el spunându-le jurnaliștilor, la Parlament, că nu i-a cerut nimeni demisia și că nu a vorbit cu președintele Klaus Iohannis.
Întrebat de când au apărut neînțelegerile cu Iohannis pe care le-a invocat pentru demisia sa, Dîncu a răspuns: „De când aud pe surse că trebuie să demisionez şi toate celelalte”.
13:10PSD a convocat, pentru ora 18.00, o ședință a Biroului politic.
13:01Premierul Nicolae Ciucă a luat act de demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării, a transmis Guvernul, precizând că va reveni cu detalii privind asigurarea interimatului.
12:48 La acest moment, PSD discută trei variante de înlocuitor pentru Vasile Dîncu, între care fostul premier Mihai Tudose.
12:13 Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat spunând că i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia interimatul la Apărare:
- „Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale.
- Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”.
………………..
Anunțul a fost făcut de Dîncu pe Facebook, el spunând că în această dimineață i-a înaintat demisia sa premierului Nicolae Ciucă.
El își motivează decizia prin imposibilitatea colaborării cu președintele Klaus Iohannis.
Textul integral al documentului prin care și-a înaintat demisia, postat de Dîncu pe Facebook:
- „Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.
- Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.
- Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”.
Vasile Dîncu, despre „singura șansă” ca Rusia să încheie războiul împotriva Ucrainei
În 8 octombrie, Vasile Dîncu a spus, într-o intervenție avută la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.
- „Sigur, e vorba de o negociere complexă (…)
- Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a susținut Dîncu.
Dîncu a declarat, de asemenea, că „Rusia are resurse să prelungească războiul și că „ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”.
Iohannis: „Probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei”
Declarațiile ministrului Apărării, Vasile Dîncu, au fost taxate, pe rând, de președintele Klaus Iohannis, de liderul PSD, Marcel Ciolacu, și de premierul Nicolae Ciucă.
- „În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază.
- Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a declarat Iohannis.
Vasile Dîncu, „ca părere personală, colegială, categoric da, a greșit”, a spus și Marcel Ciolacu, susținând că atunci când ești ministru al Apărării într-o țară aflată într-o zonă de conflict nu poți avea „păreri personale, crezuri”.
Mai mult, el a insistat că Dîncu nu s-a consultat nici cu președintele Iohannis, nici cu premierul Ciucă înainte de a face declarații privind negocierile cu Rusia.
- „Îl aștept pe dl ministru să revină în țară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui.
- Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, declara și Nicolae Ciucă.
Dîncu a dat vina pe USR pentru „montura care s-a făcut la București”
Vasile Dîncu se declara contrariat de cum au evoluat lucrurile după declarația sa privind negocierile cu Rusia pentru pace în Ucraina, dând vina pe USR pentru „montura care s-a făcut la București”.
- „O să discut (cu premierul n.r.). Mă uit la declarații pe care le-a făcut și președintele Macron și alți reprezentanți ai NATO – despre calea diplomatică, care nu este niciodată o cale care să fie dată deoparte. Este singura posibilitate diplomația de a opri violențele și conflictul (…)
- Ceea ce am spus eu a fost că nu trebuie să lăsăm Ucraina singură, că ea are o singură șansă – aceea de a lupta, de a lupta până la capăt, dar că noi trebuie să facem cu toții presiuni diplomatice pentru ca rușii să se retragă și să oprească acțiunea teroristă”, declara Dîncu pentru TVR INFO, în 13 octombrie.
El a acuzat „o montură USR-istă” care a amplificat scandalul dupa declarațiile sale:
- „Nu înțeleg deloc de ce această montură s-a făcut la București și a fost pusă în această cheie, încât președintele, premierul au răspuns. (…) Sigur că vom avea discuții.
- Cu siguranță că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală. Este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citești revista presei, ca să spun așa. (…) E o montură USR-istă și liderii noștri au răspuns la niște întrebări meșteșugit puse ca să se poată răspunde mai ales așa”, a adăugat el, susținând că nu i-a cerut nimeni demisia „în acest moment”.
Așteptat la București pentru explicații, Dîncu scria pe Facebook că s-a oprit acolo unde „vocea idioților nu se aude”
În 16 octombrie, aflat la Bruxelles, în timp ce la București se făceau planuri pentru demiterea sa, Dîncu scria pe Facebook că s-a oprit în locul unde „nu se aude vocea idioților”.
Postarea abundă de expresii dure de tipul „răcnetele proștilor”, „șoaptele mieroase ale ticăloșilor”, „tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv”, „cretinii și mediocrii”:
- „După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altadată mi-am petrecut multe ore și zile: libraria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, linistea este intreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărtile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevarată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici racnetele prostilor și nici soaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici.
- De aici îți poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iti dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din carti ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niste amărâte de coperti de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează.
- Aici mediocrii și impostorii nu se vor intâlni niciodata cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetatenie aici, nici statut de refugiat.
- In fine, prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint. Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului și tăcerii!”.