VIDEO Ministrul Mediului, Costel Alexe, la HotNews LIVE: Avem o problemă cu reciclarea deșeurilor. Ți se rupe sufletul cât pet, cât carton vezi pe gropile de gunoi
Poluarea extremă cu PM10 și PM 2,5, cu care s-a confruntat Bucureștiul în ultimele luni, noaptea și în weekend, a fost cauzată de un cumul de factori, dar principalul vinovat rămâne traficul, a declarat ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, în interviul acordat HotNews.ro. Ministrul susține această variantă deși valorile record s-au înregistrat noaptea și în weekend, când nu este trafic. În ceea ce privește arderile de deșeuri, ministrul spune că dacă acest lucru s-ar întâmpla, s-ar înregistra depășiri pentru oxizii de azot, nu pentru PM 10 și 2,5. În ceea ce privește faptul că Garda de Mediu nu lucrează noaptea și în weekend, ministrul spune că este o echipă care asigură permanența și vine dacă este sesizată de Imnspectoratul pentru Situații de Urgență, dar în noaptea de 1 spre 2 martie nu s-a întâmplat acest lucru.
În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, în România colectăm selectiv și reciclăm doar 13,81% din cantitatea de deșeuri produsă, iar în capitală procentul este de doar 8%, a spus Costel Alexe. La finalul anului 2020 România trebuie să ajungă la un grad de colectare selectivă și reciclare de 50%. Ministrul spune că legislația trebuie modificată pentru ca țara noastră să atingă această țintă.
Cele mai importante declarații:
- Din păcate, în acea noapte am avut un episod de poluare, nu putem spune că n-am mai avut ca până acum, dar nu putem spune că sunt izolate. Din păcate, a fost mai mare pentru că a fost un cumul de factori: arderi necontrolate în jurul Bucureștiului, incendiu de vegetație, CET Grozăvești. Din nefericire, nu au fost condiții meteo care să disperseze acești poluanți.
- Important este că după acel episod, la primele ore, am demarat cea mai amplă campanie de control. Au fost aduși comisari de la Gărzile de mediu din jurul Bucureștiului.
- Au fost arderi necontrolate la Vidra, avem o stație de ciment, am avut acel cntrol la CET Grozăvești cu amendă de 100.000 de lei.
- Din toamnă au început aceste episoade, cum în weekend e poluare? Și în stațiile din rețea, dimineața, mai ales în zilele de lucru avem valori ridicate de PM10 și PM 2,5.
- În programul integrat de poluare a aerului, traficul auto și cel mai mare generator de PM10 are o cotă de 50%.
- În noaptea de duminică spre luni a fost un cumul de factori. Dacă ne uităm în rețeaua independentă și națională vom vedea că dimineața avem cele mai ridicate de valori de PM10.
- De ce avem valori așa de mari dacă nu avem trafic? În momentul de față am dispus controle pe toate gropile de gunoi. Sunt gropi ilegale .
- Există investigații, România e denumită groapa de gunoi a Europei. Ministerul mediului a luat urma? În momentul de față în România ajung materiale reciclabile. Din păcate, vin de Europa cantități mari de deseuri care au trecut produse de uz casnic. Din păcate, aceste deșeuri intră ilegal în țara noastră. A fost un caz din Italia care a ajuns în România. Nu avem cum să ajungem noi groapa de gunoi a Europei, acest lucru, categoric, îl intezicem.
E posibil ca acest gunoi să fi fost ars ilegal? Acele deșeuri ajung pentru că aici eliminarea lor e mai ieftină decât în alte părți. - E economie de piață. Aceste deșeuri ajung în România. Pot fi eliminate fie să le ducă pe groapa de gunoi, fie la incineratoare.
- Fabrici de ciment, există o anumită cantitate care poate fi prelucrată? Partea mai puțin plăcută e că noi nu ardem deșeurile noastre care pot fi duse la industria reciclatoare.
- Problema noastră e că aceste deșeuri care pot fi coincinerate le vedem pe câmp sau pe gropile de gunoi. Ți se rupe sufletul cât pet, cât carton vezi pe gropile de gunoi.
- Acei oameni care strângeau pet-uri au fost scoși din piață. De ce nu găsiți o soluie intermediară? Eu personal am două principii: plătește pentru cât arunci, poluatorul plătește. Faceți referire la ordonanța care i-au scos pe acei mici salubriști. S-a modificat legea de fostul guvern în beneficiul autorităților locale. Le-am spus că nu vom avea îmbunătățiri.
- Modificările legislative trebuie să vină de la tot lanțul.
- Mulți reclamă că Garda de mediu lucrează cu program redus, iar în weekend nu lucrează? În ultimii ani instituțiile au fost intenționat subfinanțate. Lumea crede că e o armată. Fostele guverne au adus în situația ca Garda de mediu are 13 persoane.
- Ce poate face un cetățean? Toate aceste fenomene de poluare, dacă toate departamentele de mediu de la poliția locală și-ar face treabă, nu am vedea peste tot aceste depozite.
- Aveți de gând să faceți echipe ale Garzii de mediu care să lucreze și noaptea? Avem echipă de permanență când ISU solicită ajutorul.
- Când vom avea o rețea funcțională care să dea alerte? Bucureștiul nu e poluat peste noapte sau în ultimele trei luni. Ministerul Mediului a chemat alte 10 administrații din țară unde avem planuri integrate de calitate a aerului.
- În seara de duminică spre luni toate cele 3 stații au înregistrat valori mai mari de PM10 și una de PM2,5.
- Luni dimineață am luat decizia: pentru toate cele cinci vom lua analizatoare.
- Vor fi achiziționate 14 stații noi prin buget, și prin POIM 17. Anul acesta vor fi achiziționate cele 14.
- Ministerul Mediului a decis să-și facă o rețea de senzori. Ne vom întâlni să vedem unde să fie instalați în București. Procedura de achiziție va fi demarată în această primăvară, se va finaliza în vreo 3 luni. Ne-am propus să luăm 50 de senzori pentru București.
- Important este că, chiar dacă avem o rețea de 1.000 de senzori, datele care se transmit la Bruxelles sunt cele din rețeaua națională. Sunt omologate și validate de Comisia Europeană.
- calitateaer.ro am rămas cu el în 2000.
- Important este ca administrațiile publice locale trebuie să fie preocupate de calitatea aerului.
- Cred că ar trebui să ajungem ca prima amendă să o dai pe administrația publică locală, dar a doua amendă să fie pe persoană fizică (primar, șef CJ – n.r.).
- Timbrul de mediu aveți de gând să-l reintroduceți? Nu este niciun draft lăsat de fostul Guvern. În acest an, premierul a declarat, nu vom introduce. Nu avem nicio propunere în acest moment. Trebuie să facem consultare publică, corespendențe cu Comisia Europeană. Dacă cetățenii vor considera că trebuie…
Realizatori: Catiușa Ivanov, Claudia Pîrvoiu