VIDEO Parlamentul a introdus noi sancțiuni pentru aleşii care fac scandal. Şoşoacă: Pe mine nu mă opreşte decât Dumnezeu / Simonis (PSD): Era să mă mâncaţi, doamnă!
Senatorii și deputații au votat marți, în ședință de plen comun, noi modificări la regulamentul care vizează activitatea parlamentarilor, prin care au fost stabilite noi sancțiuni pentru aleșii care fac scandal la şedinţele comune ale celor două Camere. Senatoarea neafiliată Diana Şoşoacă nu a ratat ocazia să facă din nou scandal: „Pe mine nu mă opreşte decât Dumnezeu”. Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), i-a dat replica: „Era să mă mâncaţi, doamnă!”.
Proiectul a trecut cu 264 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 61 de abţineri.
La dezbateri, senatoarea neafiliată Diana Şoşoacă nu a ratat ocazia să facă din nou scandal, declarând de la tribună că este „o lege anti-Şoşoacă” şi că pe ea nu o opreşte „decât Dumnezeu”.
„Vreau să vă spun un singur lucru: pe mine nu mă opreşte decât Dumnezeu, iar voi veţi fi opriţi de poporul român pe care l-aţi îngenuncheat. Abia aştept să fiţi sanctionat pentru toate abuzurile fizice şi verbale pe care le-am suferit!”, a spus Diana Şoşoacă, referitor la şedinţa de plen de luni.
Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD, i-a dat replica: „Era să mă mâncaţi, doamnă, ce violență contra dvs?”.
Cum au modificat parlamentarii regulamentul privind conduita. Sancțiuni și interdicții
Potrivit noilor prevederi, va fi interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a Birourilor permanente sau a şedinţei comune a comisiilor prin alte mijloace decât cele electronice aflate în dotarea Secretariatului General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului ori prin mijloacele electronice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputaţilor ori, după caz, de către Senat.
Prin excepţie, deputaţii sau senatorii vor putea transmite sau înregistra şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şedinţa comună a comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau în cazul celor neafiliaţi în perimetrul alocat acestora.
De asemenea vor fi interzise în sala de şedinţe a plenului și în şedinţele comune ale comisiilor : participarea la desfăşurarea unui banner; utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat, senator sau alt demnitar; utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui deputat, senator sau alt demnitar
Parlamentarii au decis sancţionarea cu diminuarea indemnizaţiei cu până la 50%, pe o durată de maximum şase luni, pentru exprimarea votului prin mijloacele electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al unui alt parlamentar, pentru desfăşurarea unui banner în plen sau în sălile în comisiilor comune, pentru înregistrarea sau transmiterea, în direct, a şedinţelor comisiilor comune, pentru violenţa fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau demnitar, pentru violenţa verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar sau alt demnitar.
Utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar sau alt demnitar se va sancţiona prin reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenţie pentru o perioadă de până la trei luni în cadrul şedinţelor comune ale celor două Camere, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare.
Totodată, se va sancţiona cu retragerea şi punerea la dispoziţia Secretariatului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, pentru o perioadă de până la şase luni, a personalului angajat sau a autoturismelor repartizate grupului parlamentar în cazul acţiunilor care pun în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice a demnitarilor sau a angajaţilor acesteia în incinta Parlamentului.
„Abaterile care implică aplicarea sancţiunilor se constată de către comisia care are în competenţă analiza problemelor de disciplină la nivelul Camerei al cărui membru este parlamentarul a cărui sancţionare se propune la sesizarea preşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori a unui deputat sau senator. Sesizarea se adresează preşedintelui Camerei respective, în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârşirii faptei”, mai prevede regulamentul.
Noile modificări la regulament și sancțiuni au fost introduse în urma scandalurilor repetate pe care senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă, dar și o parte dintre parlamentarii AUR le-au provocat de la tribuna plenului sau pe holurile Parlamentului.
Luni, în ședința Parlamentului în care deputații și senatorii au adoptat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, Diana Șoșoacă a a făcut scandal pe toată durata plenului, fluierând și strigând, în încercarea de a opri dezbaterile: „Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional!”.
Senatoarea a venit în plen cu un fluier, pe care l-a folosit pe tot parcursul dezbaterilor, ea aducându-și apoi și un clopoţel pentru a-l întrerupe pe preşedintele de şedinţă, Alfred Simonis (PSD). „La balamuc! (…) Lăsaţi circul în sală, nu ne intimidaţi”, a replicat Simonis.
După plen, Șoșoacă a continuat scandalul pe hol, unde a mers după liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ea l-a întrerupt în timp ce acesta susținea declarații, l-a făcut „dictator”, „grobian” şi „trădător de neam şi ţară”. În replică, Ciolacu a făcut-o „mincinoasă ordinară”.