Sari direct la conținut

VIDEO PNL, PSD și UDMR au vrut să elimine interceptările SRI ca probe din dosarele de corupție. S-au răzgândit după scandalul din Comisia Juridică și un telefon primit de la Ciucă și Ciolacu / Se renunță și la pragul pentru abuz în serviciu

HotNews.ro
Dezbaterea pragului pentru abuzul în serviciu, Comisia Juridică, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
Dezbaterea pragului pentru abuzul în serviciu, Comisia Juridică, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Comisia Juridică din Camera Deputaților, la propunerea PSD, PNL și UDMR, a adoptat varianta Codurilor propusă de Ministerul Justiției și a renunțat la toate amendamentele adoptate de Senat. Într-o ședință cu scandal, deputații PSD, PNL și UDMR au propus modificări prin care eliminau interceptările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională ca probe în cazul infracțiunilor de corupție. La scurtă vreme după adoptarea amendamentului, liderii Comisiei Juridice au fost sunați de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și au fost anunțați că trebuie să renunțe la toate modificările. În final a fost eliminat și pragul pentru abuzul în serviciu care pornea de la 250.000 de lei, varianta propusă de Senat.

Decizia finală aparține plenului Camerei Deputaților care va discuta, miercuri raportul recomandat de către Comisia Juridică. Dacă deputații votează proiectele de lege privind Codurile Penale fără instituirea unui prag pentru abuzul în serviciu, există riscul ca acestea să fie declarate neconstituționale de către judecătorii de la Curtea Constituțională.

18:05„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei Juridice a Camerei.

17:40Comisia Juridică din Camera Deputaților a renunțat la toate modificările și a votat varianta Codurilor propuse de Predoiu. Deputații PSD, PNL și UDMR au votat în bloc respingerea modificărilor pe care le făcuseră cu câteva zeci de minute în urmă.

„Supun la vot eliminarea tuturor amendamentelor votate în Senat. Un vot împotrivă, două abţineri. Cu majoritate au fost eliminate toate amendamentele. Patru abţineri şi adoptată forma venită de la Guvern. Toate amendamentele adoptate astăzi sunt retrase de către coaliţie. Coaliţia de guvernare îşi retrage toate amendamentele depuse şi vom vota eliminarea tuturor amendamentelor la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Adoptat cu două abţineri şi propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern, cu amendamentele respinse sau eliminate votate astăzi. Adoptat cu patru abţineri. Pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu mai există prag. A fost eliminat amendamentul votat la Senat, pentru că aceasta era problema societăţii civile. Aşa că am respectat solicitarea”, a declarat Laura Vicol, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Astfel a fost eliminată modificarea prin care erau eliminate probele pe baza interceptărilor SRI în cazurile de corupție. De asemenea deputații juriști au eliminat toate amendamentele făcute de colegii senatori, printre care și pragul de 250.000 de lei pus pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Comisia juridică a adoptat un raport prin care recomandă plenului Camerei Deputaților să voteze varianta Codurilor Penale propusă de Ministerul Justiției, fără nicio modificare.

17:28Președinta Comisiei Juridice, Laura Vicol i-a anunțat oficial pe membrii comisiei că se retrag toate amendamentele și vor fi eliminate și modificările făcute de Senat. Mai exact, interceptările SRI pot fi folosite ca mijloace de probă în cazul infracțiunilor de corupție și se va renunța la pragul pentru abuz în serviciu instituit de Senat – 250.000 de lei.

17:24Decizie în Coaliție – se revine la forma proiectului de lege propus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu – surse

17:15 Membrii Comisiei juridice au luat pauză, în urmă cu zece minute, fiind convocați la Marcel Ciolacu în birou.

16:38Președinta Comisiei Juridice, Laura Vicol a cerut Ministerului Justiției să găsească o soluție astfel încât în timpul judecății în prima instanță inculpații să nu mai părăsească țara.

Deputatul USR Stelian Ion: „Suntem cu pacientul pe masa de operație deschis și noi ne punem problema să-l închidem și să-l mai deschidem o dată peste două săptămâni”.

16:20Deputatul USR Victor Ilie o acuză pe președinta comisiei Juridice, Laura Vicol că a votat o modificare care îl favorizează direct pe soțul ei în procesul în care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și grup infracțional organizat.

„Articolul 5 din Codul de conduită ne spune că deputații și senatorii au obligația să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influența acțiunile lor publice, inclusiv votul pe scoaterea înregistrărilor pe evaziune fiscală și corupție. Avem informații că soțul unui membru al acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală și grup criminal infracțional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul București. Cred că acest lucru trebuie adus la cunoștința cetățenilor chiar dacă s-a votat deja pe acel amendament. Măcar până la votul din plen, acest lucru trebuie cunoscut de cetățeni”, a spus deputatul Victor Ilie.

16:10Deputații PSD-PNL-UDMR au propus și votat o modificare la Codul de procedură penală care exclude înregistrările ca mijloc de probă în cazul infracțiunilor de corupție, evaziune fiscală si evaziunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Amendamentul a fost votat cu 15 voturi în favoare, 7 voturi împotrivă și 5 abțineri. O parte dintre deputații PNL s-au abținut de la vot. Surse parlamentare au explicat pentru HotNews.ro că social-democrații au fost dernajați de faptul că liberlaii s-au abținut la vot

Amendamentul însușit de Coaliția PSD, PNL, UDMR a fost promovat de Ministerul Justiției în proiectul inițial de modificare a Codului de Procedură Penală.

  • De precizat este că după ce Curtea Constituțională a exclus interceptările SRI ca probe din procesele penale, Predoiu le-a introdus din nou în proiectele ministerului Justiției care se dezbat acum în Parlament. Astfel, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală se propune ca datele și informațiile obținute din interceptările făcute de servicii pe mandate de siguranță națională să poată fi folosite ca probe în dosarele de corupție.
  • Parlamentarii Coaliției susțin că au încercat să vină în consens cu decizia Curții Constituționale de a scoate infracțiunile de corupție din sfera interceptărilor serviciilor.

Deputații USR acuză Coaliția că „scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție”. USR anunță că va ataca la Curtea Constituțională.

Silviu Dehelean, deputat USR: „Această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu. Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție. Practic, PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție în întreg aparatul administrativ (…) USR va sesiza Curtea Constituțională pe cele două proiecte de lege prin care Coaliția PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache”.

Amendamentul PSD, PNL, UDMR modifică articolul 139 aliniatul 1, lit. care reglementează regimul înregistrărilor folosite ca probă. Mai exact, Coaliția enumeră infracțiunile în care înregistrările pot fi folosite ca mijloace de probă.

  • Art 139. Înregistrările rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
  • Amendamentul integral modificat la Art 139, alin a: „dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informații privitoare la pregătirea ori săvârșirea unei infracțiuni contra securității naționale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracțiuni de trafic de droguri, a unei infracțiuni la regimul privind substanțelor dopante, de efectuare de operațiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracțiuni privind nerespectarea regimului armelor, muniților, materialelor nucleare și materialelor explozive și a precursorilor de explozivi restricționați, de trafic și exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălare a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracțiuni care se săvârșește prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică, contra patrimoniului, de șantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracțiuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracțiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viața unei persoane.

15:40 A început dezbaterea proiectului de lege pe articole.

15:25 Propunerea deputatului USR a fost supusă la vot dar a fost respinsă.

15:21 Ședința Comisiei Juridice a început. Deputatul USR, Stelian Ion: „Solicit să se amâne dezbaterea până la prezența ministrul la ședință. Mi se pare inadmisibil ca ministrul Justiției, domnul Predoiu să nu fie prezent la dezbateri, să ne explice amendamentele domnul ministru nu secretarul de stat. Este necesară prezența pentru că dânsul își asumă propunerile făcute”.

Comisia Juridică din Camera Deputaților se reunește la ora 15.00 pentru a dezbate proiectul de lege care modifică Codul Penal și introduce pragul pentru infracțiunea de abuz în serviciu și neglijență.

Deputații juriști vor discuta amendamentele și vor întocmi un raport pe care îl vor prezenta plenului. Camera Deputaților este forul decizional iar după ce va fi adoptat de plen, forma adoptată va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Deputații juriști au dezbătut luni, proiectul de lege dar fără a discuta pe fond.

De asemenea, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a venit în Parlament la grupurile parlamentare ale PSD și PNL, unde le-a explicat deputaților de ce este necesară introducerea unui sume pentru infracțiunile de abuz și neglijență în serviciu. Predoiu a anunțat la finalul întâlnirilor cu parlamentarii că susține, așa cum s-a discutat în Coaliție, pragul de 9.000 de lei.

Deputații PNL au anunțat că doresc să propună ca pragul să fie două salarii minime pe economie, mai exact 6.000 de lei.

Reamintim că Senatul a adoptat săptămâna trecută un proiect de modificare a Codului Penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.

Amendamentul care introduce pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu a fost primit pe mail de senatorii puterii după o ședință în cerc restrâns a Coaliției: „Ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau însușite”, a explicat președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Tăgârlaș care, a introdus amendamentul în proiectul de lege care modifică Codul Penal și care a fost adoptat miercuri de Senat.

Senatorul PNL a explicat că amendamentul însușit de către Comisia Juridică are la bază o decizie a Coaliției de duminică seară, care i-a fost comunicată pe mail. La ședința Coaliției de duminică seara au participat potrivit surselor HotNews.ro Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor, Marian Neacșu și Robert Cazanciuc.

Ulterior, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că propune ca pragul valoric să fie de 9.000 lei. Liderii Coaliției Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au postat pe Facebook că susțin propunerea ministrului Justiției.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro