Sari direct la conținut

VIDEO Premierele cinematografice romanesti se coc la toamna

HotNews.ro
Imagine din "Aurora", Foto: Mandragora
Imagine din "Aurora", Foto: Mandragora

Incepand din septembrie filmele romanesti ies pe ecrane aproape unul dupa altul. Motivatia distribuitorilor e ca vacanta s-a terminat, studentii se intorc si ei la cursuri, deci publicul de cinema e cu efectivul complet la datorie. Cristi Puiu, Radu Muntean, Andrei Ujica, Calin Netzer, Constantin Popescu sau Nap Toader asteapta verdictul spectatorilor romani, in vreme ce alte premiere se pregatesc pentru la anul.

In 17 septembrie intra pe ecrane „Marti, dupa Craciun” si „Mar Nero”. Primul a facut in acest an impresie foarte buna la Cannes, unde a fost prezentat in sectiunea „Un Certain Regard”, un pas inainte pentru Radu Muntean care anterior fusese selectionat cu „Boogie” in „Quinzaine des Realisateurs”. „Mar Nero” a fost premiat la Locarno in urma cu doi ani, si e o coproductie italo-franco-romana, reprezentand debutul in lungmetraj al lui Federico Bondi. Dorotheea Petre are rol principal, alaturi de Ilaria Occhini.

„Marti, dupa Craciun” e distribuit in Romania de firma lui Cristian Mungiu, Voodoo Films, care mai distribuie si „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”.

„Mar Nero” e distribuit de Parada Film, firma atasata companiei de productie HiFilm, care a fost coproducatorul roman al lui „Mar Nero”, prin Ada Solomon.

„Portretul luptatorului la tinerete”, debutul lui Constantin Popescu in lungmetraj, care a avut premiera mondiala in acest la Festivalul de la Berlin, in cadrul sectiunii Forum, are premiera romaneasca in 24 sau 26 septembrie, la Cluj, dupa cum a declarat regizorul pentru HotNews.ro. In luna octombrie, filmul va fi vazut si in Bucuresti, Fagaras si Sibiu, adauga regizorul.

Al doilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, „Principii de viata”, are premiera mondiala in cadrul Festivalului de la San Sebastian, intre 17 si 25 septembrie, unde a fost inclus in competitie. Filmul realizat dupa scenariul lui Razvan Radulescu (si care ii da in sfarsit un prim rol principal lui Vlad Ivanov!) va intra in salile romanesti de-abia la anul.

Din 24 septembrie poate fi vazut in Romania si „Nunta in Basarabia”, de Nap Toader, recompensat cu Premiul Special al Juriului la Tallinn Black Nights Festival, la sfarsitul anului trecut. Nap Toader – pe numele sau real Napoleon Helmis, a facut o pauza mai lunga de la debutul in lungmetraj cu „Italiencele”, in 2004, revenind cu forte proaspete, un nume nou si o coproductie. „Nunta in Basarabia” e coprodus de Mediana Communication – Timisoara, OWH Studio – Chisinau si Donat Etienne – Luxemburg.

„Morgen”, cel mai recent succes romanesc peste hotare, recompensat cu nu mai putin de patru premii la ultima editie a Festivalului de la Locarno, ar putea intra in salile romanesti in 30 septembrie, declara pentru HotNews.ro Anca Puiu din partea companiei Mandragora, producatorul filmului. Realizat de Marian Crisan, lansarea lui „Morgen” ar reface strategia cu „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, de Florin Serban, lansat in salile din Romania aproape imediat dupa premiile de la Berlin si care a facut un numar record de spectatori. „Morgen” are deja contracte de distributie in salile din Franta si Elvetia. (trailerul filmului poate fi vizionat aici).

Tudor Giurgiu, co-producatorul roman (prin Libra Film) al celui mai recent film al israelianului Eran Riklis, „Misiunea managerului de resurse umane”, recompensat cu Premiul Publicului UBS la Locarno 2010, declara pentru HotNews ca nu are o data definitivata de lansare a peliculei in Romania, dar ca e posibil ca acest lucru sa se intample la sfarsitul lui octombrie 2010.

In schimb, Calin Netzer stie sigur ca pe 12 noiembrie, la cinema Studio, are premiera de gala cu „Medalia de onoare”, film produs de Scharf Adverstising si care a luat anul trecut un brat de premii prin lume (doar cinci la Salonic).

Din 26 noiembrie, publicul din Romania va putea vedea daca „Aurora” e „vin sau otet”, dupa cum declara autorul sau, Cristi Puiu, in presa – referindu-se ce-i drept la timp, nu la public. Filmul, prezentat in acest an in sectiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes, a mai putut fi vazut in Romania in cadrul Festivalului Transilvania (TIFF), de la Cluj-Napoca si este unul dintre filmele asteptate cu mare curiozitate de cinefili.

„Europolis”, in regia lui Corneliu Gheorghita, care va fi prezentat in cateva zile la Festivalul de la Montreal, in competitia lungmetrajelor de debut, intra in salile romanesti tot in 26 noiembrie. Adriana Trandafir si Aron Dimeny sunt protagonistii primului film de fictiune semnat de documentaristul stabilit la Toulouse si care a fost timp de 20 de ani profesor la ESAV (Ecole Superieure d’Audiovisuel – Univ. Toulouse II), iar din 2001 profesor la ESMA (Ecole Superieure des Metiers Artistiques), tot in Toulouse. Autorul isi defineste filmul „un Eastern Balcanic”, hranit din „universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade”.

Un alt film fantastic si tot de debut, „Copilaria lui Icar”, de Alexandru Iordachescu, in care Guillaume Depardieu a interpretat ultimul sau rol, nu va avea premiera romaneasca mai devreme de ianuarie 2011, dupa cum declara pentru HotNews.ro Dan Burlac, producatorul delegat al filmului. Tot pentru 2011 raman si premierele cu „Undeva la Palilula”, debutul in lungmetraj al lui Silviu Purcarete, si „Ursul”, de Dan Chisu, ambele produse de Libra Film si aflate acum in postproductie.

In schimb, „Tanti”, cel mai recent film al lui Serban Marinescu, e terminat dar nu are inca un distribuitor, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro producatorul Mihai Orasanu de la MDV Film.

„Buna, ce faci?”, prima comedie romantica romaneasca (cel putin) postdecembrista va avea premiera romaneasca poate in aceasta iarna, spune producatorul Tudor Leu. Filmul a fost prezentat la TIFF si a beneficiat si de o cronica pozitiva in „Variety”, criticul Jay Weissberg apreciind ca in sfarsit piata de filme romanesti incepe sa se diversifice.

Despre „Periferic”, debutul in lungmetraj al lui Bogdan George Apetri, prezentat in Competitia Internationala la Locarno si premiat de presa elvetiana pentru interpretare feminina (Ana Ularu), nu se stie inca daca va avea premiera romaneasca in acest an. Probabil ca nu.

Cu data incerta de lansare e „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, documentarul lui Andrei Ujica elogiat de presa internationala dupa premiera mondiala de la Cannes. Deocamdata nu se stie daca Voodoo Films ii va face premiera locala in octombrie sau in noiembrie 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro