VIDEO Propunerile lui Predoiu de noi șefi ai Parchetelor: Gabriela Scutea la Parchetul General, Crin Bologa la DNA, și Giorgiana Hosu la DIICOT – UPDATE
- Redactia Hotnews
Gabriela Scutea a fost propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ca procuror general, Crin Bologa ca șef al DNA, iar Giorgiana Hosu la conducerea DIICOT. Anunțul a fost făcut în această dimineață. Cele trei propuneri vor fi trimise Consiliului Superior al Magistraturii, pentru aviz, care este unul consultativ. Decizia finală în va aparține președintelui Klaus Iohannis, care poate refuza o singură propunere, motivat.
„Am ales candidații care au prezentat simultan competență și experiență. M-am ferit de experimente pentru că situația în care se află Ministerul Public nu permite experimente”, și-a motivat Predoiu propunerile pentru conducerea celor trei mari parchete.
Predoiu a spus despre Gabriela Scutea că a avut „cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional depus dintre toți candidații”: „O prestație aplicată, concretă, pertinentă și plină de hotărâri”.
„Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaștere, viziune, forță și substanță profesională (…) Proiectul de management al doamnei Scutea fost cel mai bun proiect din cele prezentate. A acoperit complet atât partea de administrație și construcție internă a Ministerului Public, cât și partea de reprezentare externă. Conoaște bine MCV și este foarte bine cunoscută la Bruxelles”, a susținut ministrul Justiției.
Despre Crin Bologa, propus la șefia DNA, ministrul Justiției a spus că acesta cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut „nicio intersecție cu pasivele DNA”.
„A prezentat un proiect de management complet, concret cu soluții aplicate. Prestația la interviu a fost impresionantă, puternică și echilibrată în același timp. Aduce garanția că lupta anticorupție va continua energic, în condiții de deplin respect a drepturilor și garanțiilor procesuale”, a declarat Cătălin Predoiu.
Despre propunerea la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu, ministrul Justiției a spus că aceasta „stăpânește cel mai bine dimensiunile anchetelor transfrontaliere”.
„DIICOT prezintă particularitatea anchetelor tranfrontaliere și prin aceasta a cooperării interinstituționale interne și externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpânește cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv și prestația echilibrată, susținută de o cunoaștere panoramică a problemelor și activității DIICOT”, a mai spus Predoiu.
El a „insistat” să sublinieze prestațiile bune ale celorlalți candidați, spunând că „faptul că nu au fost selectați nu le știrbește cu nimic valoarea profesională”.
Predoiu a mai spus că câțiva dintre candidați au calitățile de a conduce parchetele, dar procurorul Gabriela Scutea „a prezentat de departe cel mai bun plan de management și cea mai bună prestație”.
El a transmis un mesaj celor trei procurori dacă vor fi numiți la șefia parchetelor: „Reparați vulnerabilitățile identificate în planurile de management, organizați și mobilizați procurorii și instituțiile pe care eventual le veți conduce. Relansați combaterea energică și eficientă a tuturor formelor de infracționalitate din zona de competență. Libertatea și siguranța cetățenilor sunt valori esențiale, iar siguranță înseamnă garantarea drepturilor individului, atât în raport cu semenii care atentează la ele, cât și în raport cu instituțiile care le încalcă, inclusiv institutiile judiciare. În acești parametri, Ministerul Justiției vă va fi partener”.
Cine este Gabriela Scutea, propusă Procuror General
Gabriela Scutea (47 de ani) este procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov. În trecut a ocupat funcțiile de secretar de stat în Ministerul Justiției și de adjunct al procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi.
Gabriela Scutea Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 – mai 2013, adjunct al procurorului general, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai – august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu.
În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind Ordonanța 13, Gabriela Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea. În mandatul lui Tudorel Toader, Scutea a candidat fără succes și pentru postul de procuror general și pentru cel de procuror-șef al DNA, fiind respinsă de ministrul de atunci al Justiției.
Cine este Crin Nicu Bologa, propus șef al DNA
Crin-Nicu Bologa este prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalul Sălaj. Presa a scris că are o avere impresionantă, el deținând zece proprietăți: două parcări în Cluj-Napoca, un teren în Cluj-Napoca, două terenuri în Zalău, un alt teren în Sălaj, un teren agricol în județul Constanța, două apartamente la Cluj-Napoca și o casă la Zalău, potrivit Libertatea.
Cine este Giorgiana Hosu, propusă șefă a DIICOT
Giorgiana Hosu a preluat interimar funcția de procuror-șef al DIICOT în octombrie 2019, după demisia lui Felix Bănilă, în plin scandal legat de cazul Caracal. În 19 decembrie 2019, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins propunerile de prelungire a delegărilor procurorilor Georgiana Hosu (procuror șef) și Oana Schmidt-Hăineală (procuror şef adjunct) la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Anterior, Giorgiana Hosu a fost adjunct al șefului DIICOT, fiind numită în octombrie 2018, la propunerea lui Tudorel Toader. Ea era însă în funcție din luna august, fiind delegată pentru 6 luni. Hosu a fost adjunct al DIICOT și în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituției.
După ce Alina Bica și-a dat demisia în 2015 din funcția de procuror-șef al instituției, Giorgiana Hosu a preluat interimatul la șefia instituției. Giorgiana Hosu a pierdut, în anul 2015, cursa pentru șefia DIICOT, aceasta fiind câștigată de Daniel Horodniceanu. Printre dosarele instrumentate de ea se numără și cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost cercetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO.
După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la șapte ani de închisoare. Ea s-a ocupat și de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie și pe cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”. Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, a fost reținut de DNA în dosarul privind S.C Carpatica Asig S.A, însă judecătorii instanței supreme au respins cererea de arestare preventivă, el fiind plasat sub control judiciar.
La acea vreme, unele voci susțineau că dosarul soțului său ar fi fost unul dintre motivele pentru care aceasta a pierdut concursul pentru șefia DIICOT. Dan Hosu, în calitate de administrator al unei firme, a fost acuzat de trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită. DNA l-a trimis în judecată în anul 2017.
Pentru șefia Parchetului General au candidat Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu.
Pentru şefia DNA au intrat în cursă Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru (care şi-a retras ulterior candidatura), Călin Nistor.
Pentru conducerea DIICOT au candidat Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.
Înainte de susţinerea interviurilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma, pe 14 ianuarie, că principala calitate a candidaţilor la conducerea PÎCCJ, DNA şi DIICOT trebuie să fie capacitatea managerială.