Sari direct la conținut

VIDEO Rafila: Problema legată de mască, prea mult dezbatută la nivel juridic și legislativ. E o barieră, nu o botniță / Se va renunța la mască?

HotNews.ro
Coronavirus Romania, Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia
Coronavirus Romania, Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Problema legată de masca de protecție este prea mult dezbatută la nivel juridic și legislativ, aceasta fiind o barieră împotriva infecției, ci nu o botniță, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la o zi după ce CCR a declarat neconstituțională OUG care impune masca de protecție și în spațiile deschise. „Utilizarea corectă a măştii este o măsură de bun simţ pe care ar trebui să o aplicăm cu toţii, chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunţăm la mască în exterior”, a afirmat Rafila.

El a spus că Guvernul așteaptă motivarea Curții Constituționale și „va actualiza” OUG care reglementează purtarea acesteia în spațiile deschise.

„Nu se renunţă la mască în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise”

Ministrul Sănătăţii a subliniat că nu se renunţă la utilizarea măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun şi în pieţele închise, explicând că aceste situaţii sunt reglementate de Legea 55/2020, urmând ca în privinţa portului măştii în spaţiile deschise să fie luate măsuri în acord cu decizia Curţii Constituţionale:

  • „Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională a fost adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise. În mod evident, după publicarea ei, trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale.
  • Acum, celelalte moduri de utilizare a măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise sunt reglementate de Legea 55.
  • Deci, este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise. Legislaţia care a făcut referire la această ordonanţă elaborată de către Ministerul Sănătăţii trebuie actualizată. Urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei epidemiologice şi vom lua acele măsuri care sunt corecte pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a arătat Alexandru Rafila.

Rafila a insistat că măsurile legate de renunțarea la mască în exterior sau în spațiile închise trebuie corelate cu evoluția a doi indicatori: numărul de pacienți cu COVID spitalizați la ATI, care rămâne stabil, în ciuda scăderii numărului persoanelor internate, și numărul deceselor.

  • „Dacă transmiterea comunitară se dovedește intensă și numărul de cazuri la ATI rămâne ridicat, atunci Guvernul va lua decizii care să respecte nevoii de protejare a populației (…)
  • Se va lua decizia în funcție de momentul la care se va publica motivarea deciziei Curții Constituționale”, a declarat Rafila la finalul ședinței de guvern.

„Problema legată de mască, prea mult dezbătută la nivel juridic și legislativ”

Ministrul Sănătății a mai afirmat că problema legată de masca de protecție este prea mult dezbatută la nivel juridic și legislativ, aceasta fiind o barieră împotriva infecției, ci nu o botniță:

  • „Problema legată de mască cred că este, din punctul meu de vedere, prea mult dezbătută la nivel juridic, legislativ.
  • Până la urmă, masca este o barieră împotriva transmiterii infecţiei, este o protecţie ca să nu te infectezi, e o barieră mecanică care de multe ori s-a arătat eficientă, lucrul ăsta este absolut demonstrat din punct de vedere stiinţific.
  • Utilizarea corectă a măştii este o măsură de bun simţ pe care ar trebui să o aplicăm cu toţii. Chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunţăm la mască în exterior, sfatul meu este să utilizăm masca în exterior atunci când ajungem în zone aglomerate pentru că riscul de transmitere a bolii rămâne încă ridicat”.

Întrebat dacă, prin urmare, ar putea exista un vid legislativ legat de purtarea măștii în spațiile deschise, Rafila a refuzat să comenteze.

Ordonanța de urgență privind impunerea măștii de protecție în aer liber este neconstituțională. Decizia a fost luată marți de către Curtea Constituțională, care spune că Ordonanța de guvern ce reglementează măsurile luate în contextul pandemiei, între care obligativitatea purtării măştii în spațiile deschise, este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă, și nu de fond.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro