VIDEO Talibanii au cucerit o nouă capitală regională, deschizând drumul spre Kabul / Danemarca își evacuează ambasada, Elveția suspendă deportările către Afganistan
Talibanii au cucerit joi oraşul Ghazni, situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, cea de a zecea capitală provincială pe care o cuceresc în decurs de o săptămână, potrivit unui consilier al provinciei, relatează Reuters și News.ro.
„Pot să confirm că Ghazni a căzut pe mâna talibanilor în această (joi) dimineaţa. Ei au preluat controlul asupra unor zone-cheie din oraş: biroul guvernatorului, cartierul general al poliţiei şi închisoarea”, a declarat pentru AFP preşedintele Consiliului provinciei Ghazni, Nasir Ahmad Faqiri.
Confruntări armate erau în curs în unele locuri din oraş, a precizat el. Însă talibanii deţin „în mare controlul”, a anunţat consilierul.
The #Ghazni police headquarters, which fell to the #Taliban this morning. pic.twitter.com/8CNpTSWZym
— zubair.Ahmad.kandahari.2 (@VqvYvrHRvcAsE9C) August 12, 2021
Talibanii au revendicat, la rândul lor, cucerirea oraului Ghazni. Aceasta este capitala provincială cea mai apropiată de Kabul pe care insurgenţii au cucerit-o după ce au lansat o ofensivă, în mai, în paralel cu retragerea forţelor străine din Afganistan, care urmează să se încheie la sfârşitul lui august.
The situation in #Ghazni province is under control, the #Mujahideen are moving forward: pic.twitter.com/IcViYqeLnH
— zubair.Ahmad.kandahari.2 (@VqvYvrHRvcAsE9C) August 12, 2021
Ghazni – care a căzut pe mâna talibanilor pentru o scurtă perioadă de timp, în 2018 – este cea mai importantă cucerire a talibanilor, alături de Kunduz, o răscruce strategică în nord-estul ţării, situată între Kabul, aflat la 300 de kilometri sud, şi Tadjikistan.
Talibanii sunt prezenţi de mult timp în provinciile Wardak şi Logar, situate la câteva zeci de kilometri de Kabul, însă căderea Ghazni reprezintă un semnal îngrijorător pentru capitală.
Acest oraş este de asemenea un punct important pe axa majoră care leagă Kabulul de Kandahar, al doilea cel mai important oraş afgan, la sud. Cucerirea oraşului Ghazni le permite talibanilor să întrerupă linii de aprovizionare terestră ale armatei către sudul Afganistanului.
Danemarca își evacuează ambasada
Danemarca a anunțat joi că va evacua actualii și foștii angajați ai ambasadei sale de la Kabul, precum și forțele armate din Afganistan din cauza deteriorării situației de securitate.
Autoritățile de la Copenhaga vor acorda permise de ședere temporară ce vor fi valabile doi ani de zile afganilor care au fost angajați de ambasada sa. Măsura se va aplica și pentru rudele apropiate ale acestora.
„Situația de securitate din Afganistan este gravă. Talibanii cuceresc teren și situația escaladează mai rapid decât se temeau mulți”, a anunțat guvernul danez într-un comunicat remis presei și citat de The Local.
„Avem acum o responsabilitate comună să ajutăm afganii care sunt amenințați din cauza legăturii lor cu noi și care au contribuit la angajamentele Danemarcei din Afganistan”, a mai precizat comunicatul.
Ministrul danez al apărării a anunțat săptămâna trecută că 40 de actuali și foști angajați ai ambasadei sale de la Kabul și 4 traducători au solicitat ajutor.
Danemarca, o aliată apropiată a Statelor Unite, a luptat alături de forțele americane în Afganistan din 2002.
Elveția suspendă deportările către Afganistan
Autoritățile elvețiene au anunțat la rândul lor că, din cauza deteriorării situației de securitate din Afganistan, vor suspenda repatrierea afganilor care au solicitat azil din cauza deteriorării situației de securitate, relatează National Post.
„Secretariatul de Stat pentru Migrație a suspendat repatrierile către Afganistan pe termen nedefinit din cauza situației din țară”, a anunțat agenția pe Twitter.
„Nu va fi dispusă nicio nouă expulzare. Pregătirile pentru repatrieri vor fi continuate doar dacă persoanele în cauză au încălcat legea”, a mai precizat aceasta.
Problema repatrierii afganilor a provocat neînțelegeri în cadrul Uniunii Europene.
Grecia și cel puțin alte 5 state au remis miercuri o declarație comună în care subliniază că blocul comunitar nu este pregătit pentru un nou val migraționist precum cel izbucnit în 2015 din cauza războiului civil din Siria.
Apelul celor 6 state UE vine la o săptămână după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a somat autoritățile din Austria să nu recurgă la expulzarea afganilor, cel puțin nu până la sfârșitul lunii august din cauza riscurilor evidente la care aceștia sunt expuși.
În iulie, Afganistanul a cerut Europei să blocheze deportările pentru o perioadă de trei luni, din cauza deteriorării vizibile a stării de securitate din țară. Finlanda, Suedia și Norvegia s-au conformat.
Citește și: