Sari direct la conținut

VIDEO Trafic cu ovule la clinica Sabyc din Capitala. Trei persoane au fost arestate preventiv

HotNews.ro

Tribunalul Bucuresti a emis trei mandate de arestare in dosarul privind traficul de ovule, pe numele patronului Clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiului acestuia Yair Miron, medic rezident, si pe numele Ceciliei Borzea, responsabila de relatia cu clientii. Inca din 1999, clinica realiza fertilizari in vitro fara avizul Agentiei Nationale pentru Transplant. Zeci de medici, angajati si clienti ai clinicii Sabyc sunt audiati si anchetati de procurorii DIICOT.

Decizia Tribunalului Bucuresti in cazul celor trei mandate de arestare nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Cei trei sunt acuzati de procurorii DIICOT de constituirea unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in calitate de medic specialist ginecolog si conducator „de facto” al unei clinici private din Capitala, Harry Mironescu a pus bazele traficului de celule umane. A beneficiat de sprijinul fiului sau, Yair Miron, in calitate de asociat unic al clinicii private, precum si de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialisti in aplicarea tehnicilor de reproducere asistata, invinuitii L. Natan, Z. Genia (care au interdictie de a parasi tara), precum si cu alte persoane.

Cecilia Borzea indeplinea, potrivit DIICOT, formalitatile ce presupuneau asigurarea cazarii medicilor, beneficiarilor tehnicilor de FIV si racola direct sau prin persoane interpuse tinere, dispuse sa fie supuse tratamentului de stimulare ovariana si prelevare de ovocite.

Pe parcursul activitatii infractionale, la grup au mai aderat si alte persoane, fata de 22 dintre acestea procurorii DIICOT dispunand inceperea urmaririi penale. La momentul descinderii in clinica, anchetatorii au gasit 30 de persoane pregatite pentru realizarea FIV.

Embrionii ce urmau a fi implantati au fost obtinuti in cadrul clinicii urmare a fertilizarii ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, in perioada saptamanilor anterioare si fara a exista acordul Agentiei Nationale pentru Transplant privind acreditarea acestei activitati, se mai arata in comunicat.

Duminica, jandarmii au facut patru descinderi in judetul Ilfov, executand 28 de mandate de aducere emise de procurorii DIICOT. Peste 60 de persoane au fost audiate, inclusiv donatori care au pus la dispozitie, contra cost, ovocite. Au avut loc si perchezitii la sediul clinicii din Bd. Ion Mihalache din Capitala, de unde au fost ridicate calculatoare, documente si o suma de peste 130.000 de euro.

Cupluri din strainatate care nu puteau avea copii erau aduse in Romania, pentru inseminare in vitro (FIV), interventie in valoare de 10-15.000 de euro. In schimbul altor sume consistente oferite de cuplurile repective, erau racolate donatoare tinere din Romania, cu varste cuprinse intre 18-30 de ani, pentru recoltare de ovule.

La noi in tara, traficul de ovocite este ilegal: organizarea sau efectuarea prelevarii de celule umane pentru transplant, in scopul obtinerii unui profit material pentru donator sau organizator constituie infractiune.

Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Transplant au aratat ca clinica detine autorizare, dar abia incepand de saptamana trecuta, asa cum a declarat directorul autoritatii, Victor Zota, pentru Realitatea TV. Ministerul Sanatatii nu a putut confirma daca clinica a fost sau nu acreditata pentru fertilizarea in vitro. Din 1999, cand a fost infiintata clinica, au fost realizate circa 2.000 de inseminari artificiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro