Sari direct la conținut

VIDEO Ucraina a publicat imagini spectaculoase cu primele ore ale ofensivei din Kursk / Rușii încă nu au un răspuns, spune comandantul trupelor NATO din Europa

HotNews.ro
VIDEO Ucraina a publicat imagini spectaculoase cu primele ore ale ofensivei din Kursk / Rușii încă nu au un răspuns, spune comandantul trupelor NATO din Europa
Tanchist ucrainean, FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Trupele aeropurtate ale Ucrainei (DShV) au publicat vineri primele imagini video filmate după ce au trecut granița Rusiei în regiunea Kursk, acestea arătând o operațiune de arme combinate care a luat prin surprindere totală apărătorii ruși.

„Deminarea, spargerea graniței, distrugerea liniilor defensive ale inamicului, munca aviației, artileriei, luarea de prizonieri. Primele ore ale operațiunii ofensive a Forțelor de Apărare în regiunea Kursk a Federației Ruse pe 6 august 2024. O zi care va intra în istoria războiului ruso-ucrainean”, a transmis DShV, potrivit Ukraîinska Pravda.

Parașutiștii ucraineni notează de asemenea că pregătirea atentă, planificarea, surpriza, moralul și tăcerea informațională au fost „decisive” în etapa inițială a operațiunii.

Deși secvențele incluse în înregistrarea video au fost montate pentru efect dramatic, ele ilustrează că forțele ucrainene care au trecut granița au reușit un lucru pe care nici rușii nu au putut să îl facă în primele zile ale războiului: să desfășoare o operațiune de arme combinate, care include elemente de infanterie, unități mecanizate, artilerie, trupe speciale, forțe aeriene (drone în cazul de față) șamd.

De altfel, acest lucru a fost remarcat deja de generalul Mark Hertling, un fost comandant al trupelor americane din Europa, pe baza imaginilor disponibile anterior.

„Din punctul meu de vedere, această acțiune a fost impresionantă. Ea arată o pregătire atentă în ceea ce privește culegerea de informații privind spațiul de luptă, un plan de manevre bine proiectat, folosirea armelor combinate (infanterie, forțe mecanizate, artilerie, apărare antiaeriană, geniști, comunicații coordonare aeriană – drone – și logistica de sprijin), o securitate operațională bună, un plan privind prizonierii și o legătură între nivelul tactic și cel strategic”, a notat el într-o postare făcută zilele trecute pe pagina sa de Twitter.

Hertling a descris incursiunea ucraineană în Kursk ca fiind „echivalentul terestru al Raidului Doolittle din Al Doilea Război Mondial, care a demonstrat că insulele japoneze principale sunt vulnerabile unor atacuri aeriene americane, când japonezii nu se așteptau deloc la acest lucru.

Într-o înregistrare video separată publicată vineri, trupele aeropurtate ucrainene au arătat cum au bombardat punctul de trecere al frontierei de la Sudja, o localitate care este un punct major de tranzit pentru gazul rusesc ce ajunge în Europa. Filmarea arată cum apărătorii ruși s-au predat dronelor pentru a nu fi uciși:

Comandantul suprem al NATO din Europa spune că Rusia nu știe cine ar trebui să răspundă ofensivei din Kursk

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat cu doar o zi în urmă că Rusia încă încearcă să formuleze un răspuns la operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk, iar până acum această reacție a fost lentă și împrăștiată.

„Rusia încă își formulează răspunsul la invazia Ucrainei. Până acum a fost doar o reacție destul de lentă și împrăștiată. Acest lucru se datorează în parte pentru că Rusia nu stabilește cine are autoritatea. Ministerul Apărării este responsabil pentru acțiunile militare din interiorul Ucrainei, dar nu din interiorul Rusiei, nu? Adică ar trebui să fie Ministerul Afacerilor Interne”, a afirmat generalul, citat de Voice of America.

„În al doilea rând, Rusia nu are forțe disponibile pe care să le poată transfera acolo. Nivelul de implicare și ponderea forțelor terestre ruse care se află în Ucraina este foarte semnificativ”, a adăugat el în cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Relații Externe al NATO.

Răspunzând la o întrebare, Cavoli a remarcat că, în ciuda problemelor apărute pentru forțele ucrainene implicate în incursiune, a rămas uimit de inovațiile pe care Ucraina le-a demonstrat „în plan militar, tehnic și tactic”.

„În ultimii câțiva ani, a fost absolut remarcabil ce a reușit să facă Ucraina cu ajutorul a aproximativ 50 de țări diferite din întreaga lume care s-au reunit în mod voluntar pentru a-i ajuta în lupta lor”, a mai transmis el.

Câte trupe ucrainene ar lupta pe teritoriul Rusiei

După succesul inițial al incursiunii, care a obținut o surpriză operațională deplină, Statul Major de la Kiev a decis să trimită în Kursk elemente ale altor două brigăzi aeropurtate – nr. 82 și 95.

Analistul militar David Axe de la Forbes estima miercuri că, după aceste întăriri cu trupe de elită, corpul expediționar ucrainean din Kursk include în jur de 6 brigăzi de prima linie, la care se adaugă două batalioane independente și unități de artilerie, recunoaștere, forțe speciale și aeronave fără pilot – în rol de susținere.

Unele din aceste unități au fost transferate în Kursk după ce au fost retrase din zone de luptă din estul Ucrainei, un semn că Statul Major ucrainean speră să capitalizeze cât mai mult de pe succesul inițial al incursiunii.

„Având în vedere că Ucraina a retras unități de pe fronturile din Pokrovsk, Torețk, și Ceasiv Yar – cele mai dificile părți ale primei linii – este destul de clar că Ucraina nu urmărește obiective limitate în operațiunea sa din Kursk”, consideră analistul militar Rob Lee.

Care sunt însă aceste obiective militare nu este întru totul clar. Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a declarat mai devreme în cursul acestei săptămâni că ofensiva va înceta, dacă Rusia acceptă o „pace justă”.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene, a anunțat joi că Ucraina a înființat o administrație militară în teritoriile pe care le controlează în regiunea Kursk.

Sîrski a afirmat de asemenea că forțele sale au preluat controlul până joi asupra a 82 de localitați și 1.150 de kilometri pătrați în regiunea rusă de graniță Kursk.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că forțele Kievului au preluat controlul complet asupra orașului rus Sudja, un lucru contestat de ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 905-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro