Sari direct la conținut

VIDEO Ucrainenii au folosit în premieră o „dronă dragon” în condiții active de luptă. Un tanc rusesc a primit lovitura de grație

HotNews.ro
VIDEO Ucrainenii au folosit în premieră o „dronă dragon” în condiții active de luptă. Un tanc rusesc a primit lovitura de grație
Armata rusă folosește și ea termit pe front, însă în obuze incendiare, FOTO: WillWest News / Profimedia Images

O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată cum aceștia au folosit o așa-zisă „dronă dragon”, înarmată cu termit incendiar, pentru a da lovitura de grație unui tanc rusesc.

Din înregistrarea video publicată de Brigada 30 Mecanizată a armatei ucrainene nu este întru totul clar dacă tancul rusesc a fost oprit de o lovitură de artilerie sau a fost scos din uz după ce a lovit o mină. Însă a doua parte a înregistrării este clară: operatorii ucraineni de aeronave fără pilot intervin apoi cu „drona dragon” pentru a incendia tancul și a asigura că el nu va putea fi recuperat și reparat de inginerii armatei ruse.

Termita incendiară provoacă în cele din urmă o detonare catastrofală a muniției de la bordul tancului, după cum se poate vedea în înregistrare:

Deși filmarea ar putea părea mai puțin spectaculoasă comparativ cu înregistrări video asemănătoare apărute în cursul războiului din Ucraina, ea pare să marcheze primul caz confirmat în care operatorii ucraineni de drone folosesc noua lor armă „dragon” în condiții active de luptă mobilă pe front.

Termitul este un amestec sub formă de pulbere, format din oxid de fier și aluminiu, însă pot exista și alți componenți. Când ia foc, amestecul produce o reacție exotermă puternică.

Primele imagini cu folosirea unei drone înarmate cu termit de către militarii ucraineni au apărut pe rețelele de socializare la începutul lunii septembrie, însă atunci utilizarea lor a părut una experimentală. Imaginile arătau cum dronele înarmate cu termit au fost folosite pentru incendierea unor poziții staționare de pe front, cum sunt lizierele unor păduri.

Câteva zile mai târziu, armata ucraineană a confirmat crearea acestei noi arme de fabricație autohtonă și a numit-o „drona dragon”.

„Dronele de atac sunt aripile noastre de răzbunare, purtând focul direct din cer”, a mai transmis atunci armata ucraineană. Ea a descris noua armă ca fiind „o ameninţare reală pentru inamic, arzându-i poziţiile cu o precizie pe care nicio altă armă nu o poate atinge”.

„Dronele dragon” folosesc o muniție cunoscută de mult timp

Acest tip de aeronave fără pilot nu sunt echipate cu un aruncător de flăcări, cum ar putea părea la prima vedere, ci cu termit turnat din ceea ce pare a fi un vas de fier ataşat la dronă.

Termitul a fost utilizată pe scară largă în război, în special în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a distruge structuri fortificate şi echipamente militare. Căldura produsă de termitul incendiar poate depăşi 2.000°C.

Este suficient pentru ca termitul să străpungă apoi blindajul oricărui vehicul aflat dedesubt, după cum a explicat analistul militar Marc Chassillan în comentarii făcute luna trecută pentru postul francez TFI.

Acesta consideră că Ucraina a scos în mod clar această tehnologie din cărţile de istorie şi a adaptat-o la drone și a creat o armă care este deopotrivă veche în concept, dar „originală” în utilizare.

„Nu este sofisticată, nu este de înaltă tehnologie, dar este o utilizare inteligentă a unor procese şi metode cunoscute”, a subliniat Chassillan, un expert în sisteme de armament.

Urmărește ultimele evoluții din a 954-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro