Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 954: Zeci de mii de ucraineni au fugit din Pokrovsk / Incendiu masiv la un depozit de carburanți din regiunea rusă Perm – VIDEO / ISW: Rusia nu va obține câștiguri operaționale semnificative

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 954: Zeci de mii de ucraineni au fugit din Pokrovsk / Incendiu masiv la un depozit de carburanți din regiunea rusă Perm – VIDEO / ISW: Rusia nu va obține câștiguri operaționale semnificative
Soldați ruși în Ucraina: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Eforturile armatei lui Vladimir Putin în estul Ucrainei ce au început în urmă cu un an produc avansuri graduale în unele părți ale frontului, dar probabil că forțele ruse nu vor obține câștiguri operaționale semnificative, potrivit ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului, care subliniază că Moscova nu dispune de resursele umane și materiale necesare pentru a susține pe termen nelimitat eforturi ofensive intense.

Evenimentele de vineri, ziua 954 a războiului din Ucraina, LIVE:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri că a vizitat regiunea Sumî, la graniţa cu Rusia, şi s-a întâlnit cu soldaţi care participau, de cealaltă parte a graniţei, la ofensiva lansată din august în regiunea rusă Kursk, relatează AFP.

„Astăzi mi-am început călătoria în regiunea Sumî cu o întâlnire cu soldaţii noştri – cei care luptă în regiunea Kursk pentru a apăra regiunile noastre de graniţă şi întreaga ţară”, a scris pe Telegram preşedintele Zelenski, care a vizitat primele linii ale frontului de mai multe ori de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.

„Într-un război de lungă durată, nu este vorba doar de motivarea trupelor. Trebuie să motivăm întreaga lume şi să o convingem că ucrainenii pot fi mai puternici decât inamicul”, a afirmat preşedintele ucrainean care s-a adresat soldaţilor într-un mesaj video.

Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în diferite monede reprezentând echivalentul a circa 5 milioane de euro de la o responsabilă însărcinată cu evaluarea medicală a celor supuşi procesului de mobilizare şi care ar fi încasat aceşti bani de la bărbaţi ce s-au sustras mobilizării în armata ucraineană.

În timpul percheziţiei, ea a încercat să se debaraseze de o parte din bani aruncând pe fereastră saci cu bancnote. Au fost de asemenea găsite în biroul său documente false de invaliditate şi liste cu bărbaţi cu diagnostice fictive.

După înfrângerile suferite în ultimele 12 luni pe front în fața armatei ruse, conducerea politică a Ucrainei este tot mai deschisă față de ideea pe care președintele Volodimir Zelenski a respins-o anterior în mod repetat: aceea de a ceda teritorii ucrainene în schimbul păcii, scrie Financial Times.

Citând mai multe surse diplomatice sub condiția anonimatului, FT scrie că a existat o „schimbare tangibilă a tonului” a conducerii de la Kiev încă de dinainte de căderea Vuhledarului, în această săptămână.

Polonia va începe construirea primelor elemente din liniile fortificate de apărare de la granița cu Rusia și Belarus până la finele anului 2024, a anunțat ministrul adjunct al Apărării de la Varșovia, citat de Reuters.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia în 2022, Varșovia a anunțat în luna mai că va cheltui 2,6 miliarde de dolari pentru amplarea la granițele de nord și este cu fortificații, sisteme de supraveghere, recunoaștere și anti-dronă până la sfârșitul anului 2028 pentru a descuraja adversarii sau să contribuie la respingerea unui eventual atac.

Autoritățile ruse au deschis un dosar penal împotriva unui cetățean olandez acuzat de agresarea unui polițist, a declarat vineri agenția de presă RIA, citând autoritățile de aplicare a legii.

RIA a relatat că olandezul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a lovit cu pumnul în față un ofițer de poliție la Moscova, în apropierea unei stații de metrou din centrul Moscovei.

Statele Unite îi refuză lui Zelenski o solicitare care vizează și România: „Ar însemna să ne implicăm în război într-un mod diferit”.

„Pot Statele Unite şi aliaţii să ajute Ucraina în acest sens? Adică, din moment ce este posibil cu Israelul, de ce nu se poate face şi cu Ucraina?” a întrebat un jurnalist la briefingul de presă al Pentagonului.

Președinta georgiană Salome Zurabishvili, o proeuropeană în conflict cu guvernul pro-rus al țării sale, a declarat într-un interviu pentru AFP că este „destul de optimistă” că partidul său va câștiga alegerile legislative din 26 octombrie, pe care le-a descris drept „existențiale” pentru Georgia.

Dacă partidul conservator aflat la putere, „Visul georgian” al miliardarului Bidzina Ivanishvili, ar reuși să câștige, ar însemna „îndepărtarea de libertate” și întoarcerea la un „trecut” sub dominație rusă, „în care Georgia nu mai are suveranitate și independență depline”, a adăugat ea.

Zeci de mii de ucraineni au fugit din Pokrovsk

„Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze. Ne pregătesc pentru iarnă, ca să spun așa”. 35.000 de ucraineni au fugit în ultimele săptămâni dintr-un oraș-cheie.

Rusia a scos din funcțiune aproximativ 80% din infrastructura esențială din orașul Pokrovsk, un nod logistic cheie din estul Ucrainei, în timp ce trupele Moscovei înaintează, a declarat vineri un oficial local.

VIDEO VIDEO Ucrainenii au folosit în premieră o „dronă dragon” în condiții active de luptă, dând lovitura de grație unui tanc rusesc.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a cerut vineri Occidentului să ridice sancțiunile împotriva Afganistanului și să își asume „responsabilitatea” pentru reconstrucția țării devastate de decenii de război.

De asemenea, tot vineri, ministerul rus de externe a anunțat că a scos talibanii de pe lista sa cu organizații teroriste, „decizia fiind luată la cel mai înalt nivel”.

„Cerem insistent țărilor occidentale să își recunoască responsabilitatea pentru reconstrucția post-conflict a Afganistanului, să ridice sancțiunile și să restituie activele Kabulului”, a declarat Lavrov la deschiderea summitului privind Afganistanul.

Discuțiile de vineri de la Moscova vor reuni trimiși din Afganistan, inclusiv șeful diplomației sale, Amir Khan Muttaqi, și din țările vecine din Orientul Mijlociu și Asia Centrală. (AFP, Reuters)

Angajat al centralei Zaporojie, ucis într-un atac cu mașină-capcană

Doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost extraşi din munte în noaptea de joi spre vineri, cu sprijinul salvamontiştilor şi poliţiştilor de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont, Dan Benga.

„Apelul venit prin 112 la ora 00,10 ne-a informat despre cei doi care se aflau într-o zonă greu accesibilă, iar unul dintre ei avea probleme medicale, având dureri mari la membrul inferior drept, nemaiputându-se deplasa. Acţiunea de căutare – salvare a fost derulată pe tot parcursul nopţii de salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramureş în Munţii Maramureşului pentru găsirea şi extragerea a doi cetăţeni ucraineni cu vârste de 21 şi 28 ani, aflaţi, din spusele lor, de câteva nopţi pe munte, fiind uzi, fără hrană şi apă şi într-o uşoară hipotermie datorită frigului”, a spus Dan Benga.

„După ce eu ajuns la ei, salvatorii i-au acordat primul ajutor tânărului cu probleme medicale, le-au oferit hrană şi ceai cald, iar ulterior i-au coborât din munte, predându-i echipei medicale a Serviciului de Ambulanţă Judeţean venită în sprijin”, a precizat Dan Benga.

Conform acestuia, acţiunea de căutare – salvare a fost finalizată cu succes după şase ore şi jumătate, ucrainenii fiind preluaţi de autorităţile competente. (Agerpres)

Un angajat de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia, a fost ucis vineri dimineață într-un atac cu mașină-capcană, au afirmat anchetatorii ruși, potrivit Reuters.

Centrala electrică a acuzat autoritățile ucrainene de orchestrarea crimei.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este controlată de forțele ruse din martie 2022 și se află aproape de linia frontului.

Cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au murit în prizonieratul rusesc de la începutul invaziei Moscovei, a declarat Victoria Tsymbaliuk, reprezentant al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

Potrivit acesteia, din cauza lipsei supravegherii internaționale, numărul real al deceselor din închisorile rusești ar putea fi mult mai mare.

Rusia refuză să confirme că a capturat sau locul în care se află mii de prizonieri de război ucraineni, a adăugat ea. (Kyiv Independent)

Rusia a atacat infrastructuri esențiale cu 19 drone, 16 și-au ratat ținta

Armata ucraineană a afirmat vineri că a lovit o instalație de stocare a combustibililor în regiunea Voronej din Rusia în timpul unui atac efectuat peste noapte.

„Sistemele rusești de apărare aeriană au fost observate operând în zonă. A fost confirmat faptul că cel puțin unul dintre rezervoarele verticale a fost lovit”, potrivit comunicatul postat pe Telegram. (Reuters)

Forțele Moscovei au atacat infrastructura esențială a Ucrainei cu 19 drone Shahed din lansate din zonele Primorsko-Akhtarsk și Kursk din Rusia și de la Cap Chauda din Crimeea, au spus forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Nouă drone de atac au fost doborâte de apărarea aeriană în regiunile Kiev, Cherkasî, Kirovohrad și Herson, iar șapte Shahed au dispărut de pe radare, probabil ca urmare a contramăsurilor de război electronic (nu au fost primite informații privind pagube sau victime), potrivit sursei citate.

Noul premier al Japoniei, Shigeru Ishiba, a avertizat vineri, într-un discurs politic adresat parlamentului, că lumea este din ce în ce mai „divizată” și „ conflictuală”.

„Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine. De ce nu a funcționat descurajarea în Ucraina?”, a întrebat Ishiba, adăugând: „Dacă luăm în considerare și situația din Orientul Mijlociu, comunitatea internațională devine din ce în ce mai divizată și predispusă la confruntări”. (AFP)

ISW: Rusia nu va obține câștiguri operaționale semnificative

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1230 soldați, 15 tancuri, 31 alte blindate de luptă, 59 piese de artilerie, 8 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 70 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

Efortul ofensiv al Rusiei din estul Ucrainei, care a început în toamna anului 2023, continuă să genereze progrese graduale în anumite sectoare ale frontului, dar probabil că forțele ruse nu vor obține câștiguri operaționale semnificative, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Forțele ucrainene desfășoară o apărare eficientă în adâncime de-a lungul liniei frontului, provocând pierderi semnificative forțelor ruse, cedând încet teren, dar împiedicând armata rusă să obțină avansuri rapide pe câmpul de luptă.

Forțele ucrainene se confruntă cu provocări și constrângeri operaționale serioase, care oferă forțelor ruse oportunități de a obține câștiguri tactice semnificative.

Cu toate acestea, forțele ruse nu dispun de resursele umane și materiale necesare pentru a continua pe termen nelimitat eforturile ofensive intense, iar operațiunile ofensive ruse actuale din estul Ucrainei vor ajunge la punctul maxim probabil în următoarele luni, dacă nu chiar săptămâni, după cum au estimat anterior oficiali ucraineni și ISW.

Incendiu masiv la un depozit de carburanți din regiunea rusă Perm

Un depozit de combustibili a luat foc vineri dimineață în regiunea Perm din Rusia, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență pe Telegram.

Ministerul a menționat că incendiul a cuprins rezervoare de combustibil, dar nimeni nu a fost rănit. Cauza incendiului din regiunea situată în apropierea munților Ural este neclată la acest moment, dar Ucraina a atacat de mai multe ori cu drone astfel de ținte.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de joi, ziua 953 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro