VIDEO Un scotian la 20 de ani in finala Dyson Awards: "Poti sa imbunatatesti sistemul de sanatate prin ingineria design-ului"
Ian Guy este un scotian de 20 de ani, absolvent al Universitatii din Glasgow. Este pasionat de ingineria design-ului de produs si cu proiectul la care lucreaza impreuna cu doi medici de la Royal Yorkhill Hospital, reprezinta singura echipa de scotieni ajunsa anul acesta in finala concursului International Dyson Award. Intr-un interviu HotNews.ro, Ian Guy vorbeste despre dispozitivul medical pe care l-a creat, care previne infiltrarea bulelor de aer in perfuzii si in vasele de sange.
- Intra in text pentru a vedea interviul video cu tanarul Ian Guy
In ultimul an, am lucrat cu doi anestezisti de la Yorkhill Hospital din Glasgow si am conceput un dispozitiv medical care previne infiltrarea bulelor de aer in perfuzii. Este un fenomen destul de des intalnit in lumea medicala care produce probleme de sanatate atat la adulti cat si la copii. Nu vrei ca bulele de aer sa ajunga in perfuzie deoarece pot crea complicatii atat la adulti cat si la copii, la adulti poate sa treaca neobservata, dar bulele de aer care pot intra prin perfurzii in venele copiilor pot crea blocaje ale vaselor de sange care pot cauza moartea copilului.
Bule de aer pot fi o problema, si ceea ce este ingrijorator este ca n-ai cum sa previi intrarea bulelor de aer in vasele de sange fara costuri mari decat cu niste dispozitive care se gasesc pe piata – pompele de infuzie. Pompele costa foarte multi bani. Sistemul public de sanatate din Marea Britanie (NHS), nu-si permite asemenea costuri de achizitionare a pompelor de infuzie pentru fiecare pacient.
Vrem sa oferim solutia unui produs care este eficient, ieftin, obtinut cu costuri mici si pe care si-l poate permite oricine. Medicii il pot folosi in cazul pacientilor care au nevoie, si astfel se economiseste timp si nu mai exista riscul ca pacientii sa dezvolte complicatii din cauza infiltrarii bulelor de aer.
HotNews.ro: Cum v-a venit idea?
Ian Guy:Studiam la University of Glasgow la departamentul Glasgow School of Art. La finalul anilor de studii, ai de facut cea mai importanta parte a programului, proiectul final, si pentru asta ai un an la dispozitie. A trebui sa gasesc un subiect bun, am avut mai multe idei. Am vrut sa fac un proiect care sa rezolve mai multe probleme. Am vorbit cu personalul medical. Mama mea este cercetator biomedical la Royal Yorkhill Hospital. Si am ajuns la doi anestezisti, Graham Bell and James Limb, care lucrasera cu un alt student cu un an inainte intr-un proiect reusit si impreuna au castigat locul 2 la Dyson Award. Intalnind acesti medici, si vorbind despre problemele lor, m-au intrebat daca pot gasi o solutie la problema lor. Si asa a inceput colaborarea noastra de un an. Si asa s-a nascut acest proiect, n-am visat intr-o noapte.
HotNews.ro:Cat timp va va lua sa creati produsul si sa-l lansati pe piata?
Ian Guy:La momentul actual lucram la prototip, am avut atelier de lucru, am mai schimbat ceva, am testat, iar am schimbat ceva. Am continuat asa ceva vreme si in cele din urma avem un prototip care din punctul nostru de vedere este satisfacator. Previne cu pana la 80% intrarea aerului in vene prin perfuzii. Am testat din unghiuri diferite pentru ca pozitia in care pui o perfuzie nu este tot timpul statica, se pun perfuzii si in ambulante. Am ajuns la nivelul la care am documentat toate rezultatele, urmatorul pas este sa intram in productie si sa producem si sa vedem cum se comporta cand este construit in serie, profesionist. Un astfel de proces costa destul de multi bani, bani pe care nici eu, nici cei doi medici din echipa nu-i avem. Acesta este motivul pentru care vrem sa castigam Dyson Award, pentru ca-ti ofera expunere publica si premiul este consistent: 10.000 de lire sterline. Banii acestia nu vor intra in buzunarul meu, vor fi folositi pentru a finaliza aplicatia pentru patent si sa ajunga la cat mai multi producatori din domeniul medical care isi doresc un astfel de produs.
HotNews.ro:Crezi ca NHS-ul va fi interesat de produsul vostru?
Ian Guy:NHS-ul este interesat de proiect, chiar am lucrat impreuna la comunicate de presa si am avut sprijinul lor ca lucrurile sa mearga in directia buna. NHS-ul este interesat, dar ei nu produc dispozitive medicale. Sunt cateva departamente ale NHS si in Scotia si in Anglia care se ocupa cu comercializarea ideilor care vin dinafara sistemului si am avut cateva discutii cu un departament sa continuam cercetarile cu sprijinul NHS-ului. Pentru astfel de decizii e nevoie de timp, o astfel de decizie nu se ia peste noapte. Oricum NHS-ul nu va putea produce produsul nostru, cautam companii medicale mai mari care sunt deja pe piata de produse intravenoase. E destul de dificil pentru mine ca student sa merg la companii multinationale si sa le prezint produsul meu, chiar daca am sustinerea NHS-ului.
HotNews.ro:Ce este International Dyson Award?
Ian Guy:Dyson Award este o competitie care incearca sa atraga atentia asupra proiectelor de design si inginerie. Este sub patronajul lui James Dyson, inventatorul aspiratorului fara sac. Este o mare problema in Marea Britanie in ultima vreme deaorece din ce in ce mai putini oameni sunt interesati de domeniul tehnic si de scolile profesionale.
Scopul competitiei este sa premieze proiectele din domeniul tehnic si de design si sa dea posibilitatea oricarei persoane interesate sa-si inscrie proiectul. Juriul este alcatuit din mai multi angajati Dyson, iar ulterior de profesionisti in domeniul design-ului si ingineriei de talie internationala, si in cele din urma de James Dyson in persoana.
HotNews.ro:Sunteti printre finalistii de anul acesta?
Ian Guy:Da. Suntem pe lista scurta de finalisti, am ajuns in finala. Suntem singurii scotieni ajunsi aici. Sunt multi participanti internationali, nu stiu exact care sunt in domeniul medical, stiu ca sunt proiecte de life-style, proiecte de mediu eco-friendly, este o diversitate de proiecte. Juriul nu are o misiune usoara, sunt foarte multe proiecte bune si totul este la standarde foarte inalte.
Anul trecut James Limb si Graham Bell au participat cu un alt student de la Glasgow School of Art si au castigat locul doi. Anul acesta speram ca Glasgow se va clasa un loc mai sus.
Premii
Anul acesta Ian a participat la mai multe concursuri cu premii in bani, unde a vrut sa stranga bani pentru acest prototip pentru proiectul cu universitatea. Este „un obisnuit” al premiilor:
-July 2010, George Russell Prize for best B.Eng Graduate from all degree programmes in the Mechanical Engineering Faculty at the University of Glasgow
– June 2010, 1 of 4 GSA Students selected to present their design work in the Apple Store, Glasgow
– March 2010, SIE New Ideas Competition – Winner of Science, Technology & Engineering Category
– Nov 2009 University of Glasgow Student Enterprise Big Idea Competition – 2nd Place for Honours Project
– Oct 2008 Thales Optronics Student Sponsorship Scheme, University of Glasgow – 1 of 3 Nominees
– June 2006 – (Dux) Award for Continued Academic Excellence, Johnstone High School – Winner