VIDEO Ursula von der Leyen: „Viitorul Ucrainei este în UE, viitorul Moldovei este în UE” / „Vom fi alături de Ucraina la fiecare pas atâta timp cât va fi nevoie”
Viitorul Ucrainei, al Balcanilor de Vest și al Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, a fost mesajul transmis miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șefa CE a pledat pentru o Uniune Europeană de peste 30 de membri.
„Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană. Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. Și sunt conștientă cât de importantă este perspectiva aderării la UE pentru atât de multe persoane din Georgia. Am început prin a vorbi despre Europa care răspunde la chemarea istoriei. Iar istoria ne cheamă acum să depunem eforturi pentru completarea Uniunii noastre. Într-o lume în care unii încearcă să atace țări una câte una, nu ne putem permite să-i lăsăm în urmă pe concetățenii noștri europeni. Într-o lume în care mărimea și greutatea contează, completarea Uniunii este clar în interesul strategic și de securitate al Europei”, a spus președinta Comisiei Europene, în discursul despre starea Uniunii.
Ea a asigurat că Uniunea Europeană va fi alături de Ucraina la fiecare pas atâta timp cât va fi nevoie”.
De asemenea, Ursula von der Leyen a transmis un mesaj puternic pentru România și Bulgaria cerând primirea, fără întârziere, a celor două țări în Schengen.
„Doresc să le mulțumesc în special Bulgariei și României pentru că au arătat calea de urmat cu bune practici în materie de azil și returnare. Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen, au demonstrat-o. Să le permitem, în sfârșit, să intre în spațiul Schengen, fără alte întârzieri!”, a spus von der Leyen.
HotNews.ro a transmis LIVE discursul. DISCURSUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI
Discursul Ursulei von der Leyen despre starea UE:
- În mai puțin de 300 de zile, europenii vor merge la urne. Va fi momentul să reflecteze asupra stării UE și va fi momentul să decidă ce fel de viitor si Europă își doresc.
- Cei mai mulți vor fi tineri și se vor gândi la ce contează pentru ei: la război, la impactul schimbărilor climatice, cum IA le va afecta viața.
- Când am venit în 2019 să prezint programul, unii dintre dvs aveau îndoieli. Uitați-vă unde se află UE acum. Avem un Pact verde european și care are un nivel de ambiție fără precedent. Avem Next Generation UE. Am pus bazele unei uniuni a Sănătății. Am început să devenim mai independenți în sectoare critice: energie, CIP-uri.
- Stiu că Parlamentul susține inițiativa privind combaterea violenței domestice.
- Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja planeta. Am început acest mandat prin legea climei. Am transformat agenda climatică într-o agendă economică.
- Industria noastră eoliană este o poveste de succes, dar se confruntă cu o serie de provocări.
- Ambiția noastră e că viitorul industriei tehnologiei curate trebuie să fie Made in Europe.
- Comisia va lansa o investigație anti-subvenție pentru vehiculele electrice care vin din China.
- Europa este bogată în păduri care ne oferă bunuri și servicii care nu pot fi înlocuite. Biodiversitatea este vitală. Pierderea acestei părți de natură distruge și sentimentul de apartenență al oamenilor, de aceea trebuie să le protejăm.
- Aș dori să-mi exprim aprecierea față de fermierii europeni, că ne asigură hrana de zi cu zi. Și independența alimentară e importantă pentru noi. Consecințele agresiunii Rusiei asupra Ucrainei au influențat activitatea fermierilor.
- Dorim să lansăm un dialog strategic privind viitorul agriculturii în UE.
- Vom organiza la anul un nou summit al partenerilor sociali.
- O a doua provocare majoră: inflația. Știm că fi nevoie de timp pentru a ajunge la ținta BCE.
- Nu am uitat că Putin deliberat a folosit gazul ca armă.
- A treia provocare cu care se confruntă companiile: cât de ușor e să-și menții activitatea. Vom numi un reprezentant UE pentru IMM.
- Vrem să aflăm direct de la IMM-uri care sunt provocările de zi cu zi.
- Să nu uităm că întreprinderile au nevoie de acces la tehnologii cheie. E vorba de un imperativ economic.
- Tehnologia digitală este extrem de importantă. UE s-a impus ca lider privind gestionarea riscurilor din mediul digital.
- Inteligența artificială evoluează mult mai rapid decât preconizau dezvoltatorii săi. Europa trebuie să aibă un rol de prim plan. Măsurile de protectie: să ne asigurăm că dezvoltarea IA se bazează pe factorul uman. Guvernanța: punem bazele unui sistem unic de guvernanță. Ar trebui o abordare la nivel mondial privind impactul IA asupra societăților noastre. Al treilea pilon: Cum să ghidăm inovarea la un nivel responsabil.
- Acum patru ani spuneam că dacă suntem în interior nimeni nu ne va dezbina din exterior. Suferim când vedem ce s-a întâmplat în Libia și Maroc. Suntem gata să acordăm sprijin.
- Trebuie să dăm dovadă în relația cu Africa de aceeași unitate ca în cazul cu Ucraina.
- Istoria se scrie sub ochii noștri. Rusia poartă un răsboi total împotriva principiilor fundamentale ale Cartei ONU. Vedem că există o încercare de revenire la o gândire binară.
- În fiecare zi conflictele, schimbările climatice și instabilitatea îi fac pe oameni să caute refugiu în altă parte. A fost convinsă că migrația trebuie gestionată. Pentru asta e nevoie de unitate între statele Uniunii. Odată cu Pactul pentru migrație am ajuns la un echilibru: între securitate și umanitate. Am ascultat toate statele membre, am analizat toate rutele de migrație. Am răspuns unitar la atacul hibrid lansat de Belarus.
- Am întărit protecția frontierelor.
- Permiteți-mi să mulțumesc în mod special Bulgariei și României pentru că au deschis calea – prezentând cele mai bune practici, atât în materie de azil, cât și de returnare. Acestea au dovedit acest lucru: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, haideți să le aducem, în sfârșit, în Schengen- fără nicio altă întârziere.
- Vom fi alături de Ucraina la fiecare pas atâta timp cât va fi nevoie.
- Comisia va propune extinderea protecției temporare a ucrainenilor în UE.
- Viitorul Ucrainei este în UE, viitorul Balcanilor de Veste este în UE, viitorul Moldovei este în UE.
- Istoria ne cheamă pentru a completa Uniunea. E în interesul strategic al Europei să completăm UE. Care e miza: trebuie să stabilim o viziune.
- Anunț că vom deschide procedura rapoartelor privind statul de drept și pentru țările aspirante.
- Aderarea se bazează pe merit și CE va susține mereu acest principiu.
- Președinta CE vorbește de o Uniune cu peste 30 de state.
Discursul preşedintei von der Leyen intervine într-un moment în care Comisia sa a pierdut recent două figuri emblematice: Frans Timmermans, arhitectul Pactului Verde şi acum candidat la funcţia de prim-ministru în Olanda, şi comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, care candidează pentru şefia Băncii Europene de Investiţii.