VIDEO USL a atacat Curtea Constitutionala dupa ce a primit trei lovituri intr-o singura zi
Curtea Constitutionala a dat miercuri trei lovituri dure USL: a decis ca presedintele reprezinta tara la Consiliul European, a declarat neconstitutional votul uninominal pur si a respins modificarea ceruta de clientela de partid la Legea Educatiei. Doi lideri marcanti ai PSD au atacat imediat Curtea Constitutionala. Primul a fost Victor Ponta, care i-a acuzat pe judecatorii CCR ca indeplinesc ordinele lui Basescu. Al doilea a fost ministrul Justitiei, Titus Corlatean, care a declarat seara la Romania TV ca Augustin Zegrean si Iulia Motoc, judecatori la CCR, ar fi incompatibili. Agentia Nationala de Integritate a anuntat la scurt timp ca cei doi judecatori nu sunt incompatibili. Atacurile liderilor PSD (Crin Antonescu, presedintele PNL, a lipsit in ultimele trei zile de pe scena publica) la adresa Curtii Constitutionale au fost anticipate de Sebastian Lazaroiu intr-un articol publicat pe 4 iunie.
Citeste si:
- Curtea Constitutionala decide ca presedintele reprezinta Romania la Consiliul European
- Votul uninominal pur e neconstitutional. Efectele asupra clasei politice
- Modificarea Legii Educatiei in interesul fabricilor de diploma e neconstitutionala
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat miercuri seara, la Romania TV, ca doi judecatori de la Curtea Constitutionala sunt in stare de incompatibilitate. El i-a nominalizat in acest sens pe presedintele CCR, Augustin Zegrean, si pe judecatoarea Iulia Motoc.
Titus Corlatean a spus despre presedintele CCR, Augustin Zagrean, ca „s-a antepronuntat cu privire la speta pe care CCR a transat-o astazi, despre cine ar trebui sa mearga si cine nu la Bruxelles, in luna mai, inainte de votul Parlamentului de adoptare a acelei declaratii care aproba elementele de mandat ale primului-ministru. Zegrean a facut public declaratii cu privire la faptul ca presedintele trebuie sa reprezinte Romania. Este o interdictie in Legea privind organizarea si functionarea CCR de a se antepronunta pe spete care trebuie tratate cu discretie, in spatele usilor inchise. Este o incalcare flagranta a dispozitiilor legale. Si astazi domnia sa, care este presedinte al CCR, nu numai ca a votat, dar probabil a avut si un rol decisiv in luarea acestor decizii”.
In privinta Iuliei Motoc, ministrul a spus ca aceasta are alte trei angajamente pe langa functia de judecator la CCR „.Doua dintre ele sunt mentionate in CV-ul afisat”, a spus Corlatean. Acesta a adresat „o intrebare presedintelui CCR si membrilor CCR, care aveau o obligatie in plen sa constate starea de incompatibilitate si n-au facut-o”.
„Si eu pun intrebarea: Atunci cand cineva, in afara de mandatul de judecator la Curtea Constitutionala, este membru in Comitetul Consultativ al Conventiei-cadru privind minoritatile nationale, expert care merge acolo si nu merge pe gratis; cineva care este in Consiliul de Administratie al Agentiei Drepturilor Fundamentale apartinand UE; si cineva care este si in Comitetul ONU privind drepturile omului – este sau nu este in stare de incompatibilitate?”, a spus Corlatean.
„Legea CCR stabileste foarte clar ca functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata”, a aratat Corlatean.
Ministrul Justitiei a invocat Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care prevede:
– la articolul 61 aliniatul 4(4): Functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.
– si la articolul 67 aliniatul b: Mandatul de judecator al Curtii Constitutionale inceteaza: b) in situatiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitarii functiei de judecator mai mult de 6 luni.
„Lucrurile stau indubitabil din punct de vedere legal: este o incalcare a legii, o stare de incompatibilitate. Primul pas ar fi trebuit facut de plenul CCR, iar eu ca ministru al Justitiei astept maine ca plenul CCR, potrivit legii, sa constate starea de incompatibilitate si acesti doi judecatori sa-si inceteze mandatul”, a declarat Corlatean.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/c0020a85eaaa6ae150d90d7ab0889d76/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
„Intrebarea mea n-a fost intamplatoare: s-a stiut sau nu s-a stiut? Daca s-a stiut si judecatorii nu au actionat, acest lucru induce o stare de responsabilitate generala”, a continuat ministrul.
„Maine voi adresa o intrebare conducerii ANI si voi cere sa se pronunte in mod oficial”, a mai spus ministrul Justitiei.
„In cazul confirmarii acestei situatii, deciziile care au fost adoptate de judecatorii incompatibili sunt lovite de nulitate”, a sustinut Corlatean.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a raspuns la jumatate de ora cu un comunicat oficial in care anunta ca cei doi judecatori nu se afla in situatie de incompatibilitate (vezi aici mai multe detalii si comunicatul integral al ANI).
Raspunsul judecatoarei Iulia Motoc / Facebook
Judecatoarea Iulia Motoc a raspuns acuzatiilor ministrului Titus Corlatean intr-un post pe Facebook:
„Relativ de la declaratia Ministrului Justitiei legate de incomptabilitatea mea amintesc uramatoarele: 1. Calitatea de expert al unei organism international nu este o functie publica: multi membri ai Comisiei de la Venetia sunt judecatori ai Curtilor Constitutionale 2. Sunt expert nerenumerat in Comitetul Drepturile Omului, O.N.U si Agentia pentru Drepturi Fundamentale a UE 3. Aceste doua calitati nu sunt functii publice”.
Anterior, tot intr-o consemnare pe Facebook, Iulia Motoc scria referitor la acuzatiile privind antepronuntarea presedintelui CCR:
„Un judecator al Curtii Constitutionale sau al unei alte instantei se antepronunta numai in ipoteza in care exista o cauza pe rolul instantei sale. In ipoteza contarie, ar trebui ca sa ni se interzica sa mai emitem orice opinii juridice, inclusiv cele exprimate in calitate de profesori de drept”
Anterior declaratiilor lui Corlatean, premierul Ponta a atacat si el Curtea Constitutionala, declarand ca judecatorii au indeplinit ordinele lui Traian Basescu (vezi aici mai multe detalii) si anuntand ca joi va merge la Consiliul European, in ciuda deciziei CCR.
Alte declaratii ale lui Titus Corlatean:
- „In situatia in care se iau decizii importante pentru situatia Romaniei, atunci iata ca apar astfel de situatii care, la o lectura foarte clara, incalca legea si consecintele sunt foarte serioase”
- „Noi va trebui sa facem o evaluare juridica foarte serioasa, insa legea CCR cere plenului Curtii nu sa ia act, ci sa actioneze. Nu intamplator am pus intrebarea „s-a stiut?” si eu cred ca s-a stiut in plenul Curtii, pentru ca lucrurile intre colegi sunt cunoscute. Daca nu au reactionat pana acum, e o situatie foarte grava care impieteaza asupra intregii Curti Constitutionale”
- „Presedintele Basescu niciodata nu s-a prezentat in fata Parlamentului pentru a prezenta elementele de mandat, pozitia pentru a obtine o pozitie a Parlamentului ca sa angajeze statul roman si cetatenii, a luat decizii in numele Romaniei fara sa aiba niciun mandat. Simpla chestiune de reprezentare nu este suficienta, vorbim de competente, de aprobare de catre Parlament, de angajamente care sunt valabile pentru toti cetatenii”
- „Parlamentul este cel care este abilitat, potrivit Constitutiei sa asigure garantarea angajamentelor Romaniei la Bruxelles, inclusiv reprezentarea, iar Parlamentul s-a pronuntat”
- „CCR insasi are o problema cu Constitutia Romaniei (…) Va trebui sa ne gandim foarte serios la o reconfigurare a acestei institutii, care este importanta pentru statul de drept, dar nu prin filoane si filiere politice”
- „Maine se va discuta despre politica de crestere economica si perspectivele financiare. Ce treaba are presedintele cu asa ceva? Trebuie sa mearga persoana care este direct implicata”
- Despre suspendarea presedintelui: „Am ajuns intr-o situatie fara precedent. S-a ajuns la o stare de razboi politic. Intr-o astfel de situatie exista o singura solutie democratica, vorba domnului Basescu: Ne intoarcem la popor”. Cand se va intampla asta? „Din punct de vedere personal, cu cat mai repede cu atat mai bine”
- „Cata vreme respect legea, dorm linistit”