VIDEO Victor Ponta: Veniturile din redevente ar trebui impartite intre bugetul central si autoritatea locala
Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, ca in noua lege a redeventelor, care trebuie adoptata in 2014, trebuie sa fie prevazuta o impartire a veniturilor intre bugetul central si autoritatea locala.
„Eu sunt adeptul unui sistem care se aplica in multe tari europene – Italia, de exemplu, am si vazut legea si e foarte buna – din redeventele pe care le incasezi nu doar pentru gaze, pentru carbune de exemplu. Eu reprezint in Parlament de atatia ani un judet, Gorj, care depinde aproape in totalitate de energia produsa pe carbune. Acum toata redeventa merge in bugetul central si cred ca e o greseala pentru ca intr-adevar autoritatea locala si oamenii din zona spun, eu ce castig, cei din Prahova care exploateaza petrol… Cred ca trebuie sa gasim in noua lege a redeventelor o impartire a veniturilor din redevente intre bugetul central si autoritatea locala. Eu aceasta opinie o sustin si am cerut sa fie inclusa in noua lege a redeventelor care trebuie adoptata in 2014”, a spus premierul, potrivit Agerpres.
Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei, aminteste Mediafax.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015, precizand ca va discuta pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.
Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.
Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/f5022e901bd90d6a0721d056b686364a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/b9ae1e7d046bf95e4d0bd7a95fcdc77b/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/8874f0103b36e7baea85436de00e2444/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));