Sari direct la conținut

VIDEO Zborul Londra-Singapore. Mărturia dramatică a unui pasager după turbulențele care au ucis un om și au rănit alți zeci / Cum arată avionul după tragedie

HotNews.ro
Mai multi pasageri au fost luati cu ambulanta de pe aeroport dupa ce zborul Londra Singapore, al companiei Singapore Airlines, a fost afectat de turbulente dramatice ce au dus la moartea unui om, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Mai multi pasageri au fost luati cu ambulanta de pe aeroport dupa ce zborul Londra Singapore, al companiei Singapore Airlines, a fost afectat de turbulente dramatice ce au dus la moartea unui om, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Un pasager a murit, iar 30 au fost răniți, dintre care șapte sunt în stare gravă, după ce un zbor Singapore Airlines din Londra a fost afectat de turbulențe severe, forțându-l să aterizeze de urgență la Bangkok. Imaginile cu avionul după aterizarea de urgență și mărturiile pasagerilor arată amploarea incidentului.

Acesta este cel mai recent incident care implică un avion Boeing, în urma exploziei unui panou de fuzelaj al unui Alaska Airlines 737 MAX în ianuarie, precum și a două prăbușiri în 2018 și 2019, care au dus la imobilizări la sol a aeronavelor 737 MAX.

Ce știm până acum despre zborul Singapore Airlines, potrivit The Guardian:

  • Un britanic în vârstă de 73 de ani, care avea o afecțiune cardiacă, a murit în urma turbulențelor severe pe un zbor de la Londra la Singapore. Călătorea cu soția lui.
  • Zborul Singapore Airlines a deviat spre Bangkok și a efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul Suvarnabhumi în jurul orei 15:45, ora locală (08:45 GMT).
  • Pasagerii de la bordul avionului Singapore Airlines au povestit despre o „cădere dramatică” care i-a aruncat pe cei care nu purtau centura de siguranță în tavanul cabinei.
  • Compania aeriană a spus că 18 persoane au fost transportate la spital și alte 12 au primit tratament. Au fost trimise cel puțin 10 ambulanțe.
  • Kittipong Kittikachorn, directorul general al aeroportului Suvarnabhumi, a declarat reporterilor că șapte persoane se aflau în stare critică la spitalul Srinakarin. Alți 23 de pasageri și un membru al echipajului au suferit răni mai puțin grave, a spus el.
  • Datele FlightRadar24 au arătat că zborul Singapore Airlines naviga la o altitudine de peste 11.270 de metri. Imediat după ora 8:00 GMT, Boeing 777 a coborât brusc la mai puțin de 9.500 de metri în decurs de aproximativ trei minute.

Pasagerii au fost aruncați în tavan

Cu aproximativ trei ore înainte ca avionul care plecase de la Londra să ajungă Singapore, studentul malaezian Dzafran Azmir a simțit cu neliniște cum avionul Boeing 777-300R s-a înclinat și a început să se zgâlțâie.

Tânărul de 28 de ani s-a așezat mai bine și a verificat dacă are centura de siguranță pusă. O avea. Mulți dintre ceilalți pasageri nu au făcut-o, a spus el.

„Deodată s-a produs cădere în gol foarte puternică, așa că toți cei așezați și care nu purtau centura de siguranță au fost aruncați imediat în tavan, unii oameni s-au lovit cu capul de spațiile de depozitare a bagajelor de deasupra, îndoindu-le, au lovit zone unde sunt luminile și măștile de oxigen și au trecut prin ele”, a declarat Azmir pentru Reuters.

„Oamenii au căzut la pământ, telefonul mi-a zburat din mână și s-a dus la câteva culoare mai încolo în lateral, pantofii oamenilor au zburat în jur”, a adăugat el.

Un pasager a murit și 30 au fost răniți după ce zborul Londra-Singapore a lovit un „gol de aer” înainte de a întâmpina turbulențe, forțându-l să aterizeze de urgență la Bangkok, au declarat oficialii și compania aeriană.

„Echipajul și oamenii care se aflau în toalete au fost cei mai grav răniți pentru că am descoperit oameni care nu se puteau ridica. Au fost multe răni la nivelul coloanei vertebrale și la cap”, a spus Azmir.

Căpitanul a informat pasagerii că vor efectua o aterizare de urgență în capitala Thailandei, Bangkok.

Odată ce avionul a aterizat, asistente și salvatori au venit pentru a verifica răniții, a spus Azmir.

„Nu cred că au anticipat cât de rău a fost”, a spus el.

Ulterior au sosit ambulanțele, iar Azmir a spus că a văzut cel puțin 8 persoane pe tărgi. A fost nevoie de 90 de minute pentru a evacua avionul, a spus el.

Un alt pasager, Andrew, a povestit pentru BBC 5 că „în timpul celor câteva secunde în care avionul a căzut în gol, s-a auzit un țipăt îngrozitor și ceea ce s-a auzit ca o bufnitură.”

Andrew, care a spus că pasagerii sunt acum ținuți într-o parte specială a aeroportului Suvarnabhumi din Bangkok, a adăugat că, odată ce turbulențele s-au calmat, el a ajutat o femeie care „țipa în agonie”, având „o tăietură la cap”.

Un cetățean britanic a murit, iar șapte persoane sunt în stare gravă

Oficialii aeroportului spun că șapte persoane sunt grav rănite.

Directorul general al aeroportului Suvarnabhumi, Kittipong Kittikachorn, a declarat într-o conferință de presă că un bărbat britanic de 73 de ani a murit în timpul incidentului, probabil din cauza unui atac de cord, în timp șapte persoane sunt grav rănite. Un membru al echipajului a fost internat, a spus el.

Imagini cu avionul după aterizare

Postul de știri din Singapore CNA a publicat imagini neclare furnizate de cititori despre care a spus că par a fi de la zbor. Ei au arătat pasageri panicați care se țineau de scaune, în timp ce măști de oxigen atârnau de sus, iar obiectele personale sunt împrăștiate pe culoar și gunoi împrăștiat pe podeaua zonei echipajului de cabină.

De asemenea, pe rețelele de socializare au început să apară mai multe înregistrări video care arată urmările turbulențelor puternice asupra avionului.

Purtătorul de cuvânt al FlightRadar 24 a spus cu privire la datele care arată o scădere a înălțimii: „Primul nostru gând este că evenimentul de turbulență este înainte de coborârea standard de la 37.000 la 31.000 de picioare. Aceasta pare să fie doar o schimbare a nivelului de zbor în pregătirea pentru aterizare.”

Avionul Boeing 777-300ER cu 211 pasageri și 18 membri ai echipajului se îndrepta spre Singapore când a efectuat aterizarea de urgență, a spus compania aeriană.

Aeroportul Suvarnabhumi a declarat că avionul a cerut o aterizare de urgență la 15:35, ora locală, și a aterizat la 15:51. Pasagerii nerăniți au debarcat și o altă aeronavă îi va duce mai departe spre destinație. Compania aeriană a spus că a aterizat la 15:45.

Accidentele legate de turbulențe, cele mai frecvente incidente aeriene, dar rar cu pagube

Accidentele aeriene legate de turbulență sunt cel mai frecvent tip de accidente aeriene, conform unui studiu din 2021 al Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor.

Din 2009 până în 2018, agenția americană a constatat că turbulențele au reprezentat mai mult de o treime din accidentele aeriene raportate și cele mai multe au dus la una sau mai multe răni grave, dar nicio pagubă a aeronavei.

Singapore Airlines, care este recunoscută pe scară largă ca una dintre cele mai importante companii aeriene din lume și este un reper pentru o mare parte din industrie, nu a avut incidente majore în ultimii ani.

Accidentul tragic al Singapore Airlines din 2000

Ultimul său accident care s-a soldat cu victime a fost un zbor din Singapore către Los Angeles via Taipei, pe 31 octombrie 2000, când aeronava 9V-SPK s-a prăbușit pe Aeroportul Internațional Taiwan Taoyuan, după ce a încercat să decoleze de pe pistă greșită. Accidentul a ucis 83 din cele 179 de persoane aflate la bord.

Singapore Airlines a avut șapte accidente, conform înregistrărilor Rețelei de siguranță a aviației.

Reacția companiei Boeing, care a fost afectată de o serie neagră de accidente

Compania Boeing a declarat marți că a luat legătura cu Singapore Airlines și este gata să ofere sprijin.

„Exprimăm cele mai profunde condoleanțe familiei care a pierdut o persoană dragă, iar gândurile noastre sunt la pasageri și echipaj”, se arată în comunicat.

Deși pentru compania aeriană Singapore Airlines accidentul a fost unul rar, nu se poate spune același lucru și despre Boeing. Reamintim că pe 5 ianuarie la un Boeing 737 MAX 9 operat de Alaska Airlines s-a desprins o ușă în zbor, iar de atunci incidentele par interminabile. În aprilie, o piesă din carcasa motorului unui Boeing 737-800 al companiei Southwest Airlines a fost parțial smulsă.

De asemenea, doar acum două săptămâni trei avioane ale Boeing au fost implicate în incidente într-o zi, dintre care unul la Dakar soldat cu 11 răniți, dintre care patru în stare gravă, în timp ce o altă aeronavă produsă de compania americană a întâmpinat probleme la o zi după, la aterizarea în Antalya.

Într-o înregistrare video postată pe reţelele sociale, fuselajul Boeing-ului 737-300 aparţinând companiei aeriene senegaleze TransAir pare să fie grav avariat.

Cu o zi înainte, un avion Boeing a fost nevoit să aterizeze la Istanbul fără roţile din faţă, după ce trenul de aterizare nu s-a deschis.

Dave Calhoun, CEO-ul Boeing, a anunțat pe 25 martie că va renunța la funcție până la sfârșitul acestui an ca parte a unui plan mai larg de restructurare a conducerii sale după seria dramatică de incidente legate de avioanele produse de companie.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro