VIDEO Zelenski despre plafonarea la 60 de dolari a prețului petrolului rusesc: „Nu este o decizie serioasă”
- Redactia Hotnews
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat sâmbătă plafonarea prețului pentru barilul de petrol rusesc la 60 de dolari, după acordul încheiat în acest sens de țările UE, G7 și Australia, el afirmând că nu poate fi vorba despre o „decizie serioasă”, Kievul sugerând un preț de două ori mai mic, relatează AFP.
„N-ai numi o decizie serioasă să fixezi o astfel de limită pentru prețurile rusești, (limită) care e destul de confortabilă pentru bugetul statului terorist”, a afirmat el.
Cursul barilului de petrol Ural, marca fanion a Rusiei, evoluează în prezent în jurul a 65 de dolari, doar puţin peste plafonul european, implicând un impact limitat pe termen scurt.
„Este o poziţie slabă”
În mesajul său de sâmbătă seară adresat națiunii, Zelenski precizează că a avut o discuție în cadrul reuniunii Statului Major despre energie. El spune că Rusia a provocat deja pierderi uriaşe tuturor ţărilor lumii prin destabilizarea deliberată a pieţei energetice, iar acum lumea nu îndrăznește o adevărată dezarmare energetică a acesteia. Este o poziţie slabă, consideră liderul ucrainean.
- „Discuţia despre plafonarea preţurilor, adică despre limitarea preţului de export al petrolului rusesc, s-a încheiat în lume. Din păcate, fără mari decizii, deoarece nu aţi numi o decizie mare stabilirea unei astfel de limite pentru preţurile ruseşti, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist. Rusia a provocat deja pierderi uriaşe tuturor ţărilor lumii prin destabilizarea deliberată a pieţei energetice. Iar lumea nu poate îndrăzni o adevărată dezarmare energetică a acesteia. Este o poziţie slabă”, afirmă Zelenski, potrivit News.ro.
El spune că „este doar o chestiune de timp când oricum va trebui să fie folosite instrumente mai puternice”.
- „Este păcat că acest timp va fi pierdut. Logica este evidentă: dacă limita de preţ pentru petrolul rusesc este de 60 de dolari în loc de, de exemplu, 30 de dolari, despre care au vorbit Polonia şi ţările baltice, atunci bugetul rusesc va primi aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an. Aceşti bani vor merge nu numai pentru război şi nu numai pentru continuarea sponsorizării de către Rusia a altor regimuri şi organizaţii teroriste”, precizează liderul ucrainean.
Zelenski mai spune că aceşti bani vor fi, de asemenea, folosiţi pentru a destabiliza în continuare tocmai acele ţări care încearcă acum să evite marile decizii.
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Yermak, a declarat mai devreme sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.
Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.
„G7 şi Australia (…) au ajuns la un consens cu privire la un preţ maxim de 60 de dolari pe baril pentru petrolul brut de origine rusă transportat pe mare”, au declarat aceste ţări într-o declaraţie comună.
Înţelegerea fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul.
Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.
Concret, prin această plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.
Propunerea Ucrainei privind plafonarea prețului pentru petrolul rusesc
Ucraina a propus săptămâna trecută ca plafonul pentru prețul petrolului rusesc să fie stabilit în jurul pragului de 30-40 de dolari pe baril.
„Limita care este luată în considerare astăzi, cred că aceasta este o limită artificială”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut constant aliaților să impună sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.
„Ne-am dori ca sancțiunile să fie foarte eficiente în această luptă, astfel încât limita să fie la nivelul de 30-40 de dolari, astfel încât Rusia să simtă (sancțiunile)”, a spus el într-o conferință de presă.
Pe lângă Polonia, și Estonia și Lituania au militat în cadrul UE pentru un plafon mai mic, în timp ce Grecia, țara în care sunt înregistrate cele mai multe nave petroliere din lume, precum și Malta și Cipru, au preferat un preț maxim mai ridicat.
Citește și:
- Prețul petrolului rusesc va fi plafonat de luni la 60 de dolari barilul. Ce înseamnă asta
- Petrolul rusesc ar trebui plafonat la 30 de dolari barilul, spune șeful administraţiei prezidenţiale ucrainene
- Țările UE s-au înțeles asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc. Mecanismul prin care se asigură că Moscova nu încasează prețul pieței, indiferent de cotație
- Petrolul rusesc a fost plafonat la 60 de dolari barilul / Decizia intră în vigoare de luni
- Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc / Peskov: Eram pregătiți pentru plafonare
- Rusia spune că plafonarea de preț pentru petrolul său este „periculoasă”, dar va găsi alți cumpărători
- Un parlamentar rus spune că UE își „riscă securitatea energetică” prin impunerea unor plafoane de preț
___