Sari direct la conținut

VIDEOREPORTAJ: Cum a inaugurat Emil Boc santierul viitorului China Town de Afumati, o investitie de 100 milioane de euro facuta de chinezi, turci, arabi si sirieni

, Foto:
, Foto:

In localitatea Afumati din judetul Ilfov se contruieste primul China Town din Romania. Santierul viitorului orasel chinezesc a fost inaugurat, marti, 17 august, de premierul Emil Boc. Insotit de investitorii chinezi si turci, care promit sa investeasca 100 de milioane de euro intr-un complex de 38 de hectare, Emil Boc a vorbit despre farmecul si miracolul chinezesc, a pus o lopata de pamant, s-a pozat si a fost aplaudat de tinerii tovarasi chinezi si a ascultat celebrul hit popular „Pusca si cureaua lata”.

Viitorul orasel chinezesc este construit in localitatea Afumati din judetul Ilfov. Proiectul se intinde pe 38 de hectare si este dezvoltat de compania China Town Romania. Compania are 19 actionari – cetateni chinezi – si un capital social de 1 milion de lei. Viitorul China Town va cuprinde trei hale, unde vor activa 1248 de magazine. Reprezentantii China Town Romania spun ca pana in 2011 vor investi in proiectul de la Afumati 40 de milioane de euro.

A doua etapa a proiectului, programata sa fie finalizata in 2015, estimata la 50 de milioane de euro, este China Town-ul propriu-zis, care va cuprinde o scoala chineza, restaurante, un spital traditional chinez si o zona de agrement. In final, chinezi vor construi si un ansamblu rezidential format din trei blocuri si un parc. Intreg proiectul urmeaza sa fie finalizat in 2020.

Johnny Weng, directorul general al China Town Romania, a explicat pentru HotNews.ro ca proiectul este un joint-venture intre investitori chinezi, turci, arabi si sirieni. Principalii investitori sunt insa chinezi. Partenerul oficial este un grup de investitori turci. Acestia sunt reprezentati in Romania de Metin Dogan (fara legatura cu familia Dogan, proprietara Kanal D in Romania).

Metin Dogan este si actionar la Natura Construct, una din companiile care se ocupa de constructia China Town-ului. Un apropiat al acestuia ne-a declarat ca imprumuturile pentru pachetul finaciar necesar constructiei ansamblului comercial au fost facute la Asia Bank. Johnny Weng, directorul general al China Town Romania, a mai declarat si ca investitorii chinezi au cumparat cele 38 de hectare pe care se construieste oraselul chinezesc.

Emil Boc, farmecul si miracolul chinezesc

La inaugurarea santierului a participat premierul Emil Boc, primit cu aplauze de cele cateva zeci de chinezi prezenti la ceremonie. Dupa o scurta descriere a proiectului facuta de presedintele Camerei de Comert Romano-Chineze, Ioan Alexandru, Emil Boc a facut o scurta baie de multime printre tinerii socialisti chinezi, entuziasmati de prezenta sa. De la tribuna, oficialitati ale Republici Populare China au teoretizat in osanale relatia trainica dintre Romania si China. Premierul Emil Boc nu s-a lasat nici el mai prejos:

  • Ne leaga o frumoasa relatie de colaborare si prietenie intre Romania si China. Romania a fost una dintre primele tari care a recunoscut China in 1949
  • Zecile de chinezi au asteptat traducerea dupa care au aplaudat frenetic.
  • De atunci avem o relatie extrem de eficienta pe toate planurile. Romanii vor vedea China Town nu numai la televizor, ci vor avea ocazia sa-l vada aici, acasa, in Romania. Sunt convins ca proiectul va aduce mai aproape de noi farmecul si miracolul chinezesc
  • Din nou aplauze frenetice.

Intre timp ofiterii SPP care il protejau pe Emil Boc aveau o mare problema. In Afumati a inceput sa ploua. In timp ce premierul a creat pe loc o zicala la noi cand se inaugureaza o investitie si ploua e semn bun, SPP-istii se intrebau de unde sa faca rost de o umbrela:

Un ofiter SPP:Auzi, daca ploua ce facem?

Alt ofiter SPP: Aducem umbrele.

-De unde le luam?

-Nu stiu, vorbim cu George. Astia de la Taifun Guard (firma de bodyguarzi prezenta la eveniment) or avea?”

Dupa ce si-au terminat discursurile in care au omagiat prietenia romano-chineza si calitatile poporului roman, oficialii chinezi au trecut la deschiderea santierului. Dupa poza oficiala langa un stalp din beton pe care scria in chineza China Town, presedintele Camerei de Comert Romano-Chineze, Ioan Alexandru, l-a indemnat pe premier: Gata incepem!. Emil Boc a aruncat si el cateva lopeti de pamant pe stalpul de beton.

La intoarcerea pe scena oficiala, premierul s-a oprit brusc la auzul unei melodii populare indragite: Pusca si cureaua lata!. Cateva zeci de secunde premierul a savurat melodia primind si dedicatia oficiala: Sa triasca domnu’ prim ministru!. Inainte sa plece, premierul a facut cateva declaratii legate de tragedia de la Maternitatea Giulesti.

Intre timp, Johnny Weng, directorul general al China Town Romania ne-a explicat de au venit chinezi in Afumati si cat de greu se fac afacerile in Romania fata de China. „Aici terenul e bun, suntem langa Voluntari, avem iesire la centura. Investitorii chinezi nu vor duce profitul in China, va ramane aici, in Romania. Noi reprezentam oameni de afaceri importanti din China, insa nu este o investitie a statului”, a spus Johnny Weng.

Il intrebam cat de greu a fost sa implementeze proiectul. „Stiti ca si investitorii chinezi trebuie sa faca multe acte. Aprobare contructie, sanatate, pompieri, aprobari si iar aprobari. Dar noi am facut totul sa fie bine. In China, daca vine un investitor statul face tot. Se ocupa de credit, se ocupa de utilitati si de aprobari. Noi am venit in aici pentru ca multi oameni de afaceri chinezi au avut aici probleme, dar credem ca Romania este a doua noastra casa”, mai spune Johnny Weng.

  • Plus Construct si Natura Construct sunt doua firme de constructii care sunt implicate in proiect. Alte firme care vor ocupa spatiile comerciale sunt: Mediax Advertising, Asso Industry, Tiad, Panda, Huayi Grup, Weida Mobila, Rota, Langsha, Veer.
  • Cele cateva cladiri din sticla si metal ridicate in viitorul China Town pot fi deja inchiriate. „Chiria o sa fie undeva la 300-400 de euro pe luna, pentru un spatiu de 14 metri patrati aflat la sosea. Veniti maine si negociem.”, ne-a declarat unul din reprezentantii companiei care se ocupa cu inchirierea spatiilor.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro