Sari direct la conținut

Vine rectificarea după ce prima șarjă de creștere a taxelor intră în vigoare: praf aruncat în ochi și taxe mai mari

HotNews.ro
Cresteri de taxe, Foto: DreamsTime
Cresteri de taxe, Foto: DreamsTime

Premierul Nicolae Ciucă ne-a aruncat puțin praf în ochi săptămâna trecută când a zis că la rectificare ministerele vor tăia 10% din cheltuielile cu bunurile și serviciile.

De ce?

Păi, dacă ne uităm în buget, vedem că ele sunt extrem de mici. Fiind mici, o tăiere de 10% este insesizabilă. Cu alte cuvinte, exagerând puțin, 10% din nimic înseamnă… nimic.

Și acum să alegem câteva ministere (nu toate, ca să nu ne plictisim) să vedem cât reprezintă cheltuielile cu bunuri și servicii în total buget (datele sunt din bugetul pe 2022).

Ministerul Finanțelor – 5,8%

Ministerul Economiei – 4%

Ministerul Justiției – 6,5%

Ministerul Muncii – 0,54%

Ministerul Educației – 1,97%

Ministerul Afacerilor Interne – 1,53%

Nu mai continuăm. Ați prins ideea. Ministerele au alte cheltuieli mari, cum ar fi cele cu salariile, iar în cazul Ministerului Muncii cu pensiile și diferite tipuri de ajutoare. Cele cu bunuri și servicii sunt foarte mici, după cum vedeți în exemplele de mai sus.

Pe ce se va baza Guvernul când va face rectificarea?

În primul rând pe o primă serie de creștere de taxe care intră în vigoare de la 1 august (introduse prin OG 16/2022). Din asta se anticipează că vor încasa aproape 1,2 miliarde lei. Mai exact din:

  • Supraimpozitarea muncii part-time: adică pentru persoanele care lucrează două ore, precum cei de la curățenie, angajatorul va trebui să plătească contribuții pentru 8 ore (baza luată în calcul este salariul minim).
  • Scade plafonul pentru facilitățile din construcții, agricultură și industria alimentară la 10.000 de lei: așa cum a recunoscut și Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, erau puțini cei peste această sumă, deci impactul va fi mic.

*La construcții, agricultură și industria alimentară, așa cum știți, nu se plătesc impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II.

(Așa cum ați văzut în decursul timpului, suntem împotriva facilităților de orice fel, considerând că sistemul fiscal trebuie să fie corect. În cazul acestui text noi nu facem decât să arătăm pe ce se bazează rectificarea)

  • Legată tot de aceleași domenii (construcții, agricultură și industria alimentară), există o măsură care se aplică deja. Ei bine, s-a făcut o modificare ce a intrat în vigoare din 18 august, prin care dacă firma are și alte activități, iar criteriul cifrei de afaceri nu este îndeplinit într-o lună, atunci acele facilități nu vor mai putea fi acordate.

Asta înseamnă că la același brut, angajații vor avea în unele luni salariul mai mare, iar în altele mai mic.

Se traduce în mai mulți bani la buget, pentru că uneori se vor plăti impozit pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II, iar în altele nu.

  • Acciza minimă obligatoriu în plată pentru 1.000 de țigarete urcă la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei.
  • Crește acciza la alcool, ceea ce înseamnă că vom vedea creșteri de prețuri: berea, vinul și tăria se vor scumpi.
  • Se majorează impozitul pe veniturile din jocuri de noroc: până la 10.000 lei inclusiv – 3% / peste 10.000-66.750 lei inclusiv – 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei / peste 66.750 lei – 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei

Acestea sunt principalele creșteri de taxe care intră în vigoare începând cu 1 august (grosul măsurilor urmând de la 1 ianurie 2023 – atunci impactul va fi mult mai mare).

O altă influență pozitivă este dată de noua estimare de creștere economică realizată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Au mărit PIB-ul nominal anticipat, ceea ce înseamnă că pot mări cheltuielile în același procent prognozat al deficitului bugetar. În plus, ca regulă generală, să nu uităm ca bugetului îi place inflația ridicată.

În concluzie, Guvernul se bazează pe creșterile de taxe introduse prin OG 16/2022 când vine vorba despre rectificarea bugetară ce urmează ai fi prezentată în august. Dacă ne referim la supraimpozitarea muncii part-time, rămâne de văzut dacă angajații vor migra spre munca la negru (ceea ce anticipează toți experții). În ceea ce privește majorarea accizei la alcool (la bere creșterea e de 20%), posibil să vedem o creștere a contrabandei, iar referitor la criteriul cifrei de afaceri de la construcții, agricultură și industria alimentară, poate unii angajați vor dori migreze spre o altă firmă (care îndeplinește mereu criteriul), având în vedere că la același brut, netul poate fi diferit de la o lună la alta (în unele cazuri).

Sursă foto: DreamStime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro